“潮流食点心, 唔一定去酒楼!全人手制作,款式创意新颖🌟”
点心到的点评

点心到
香港排名第488 (共15,689家美食)
周围地区: 佐敦/油麻地
描述: 承传传统手作,敢于改变创新
2021年1月24日点评 通过移动设备发表

想食点心,依家唔一定去酒楼
近年多咗好多点心专门店,装修简约,坐得舒服对比传统酒楼嘅热闹喧哗,更能享受点心嘅美味

系佐敦庙街就有一间点心到
由本地香港点心师父全人手制作点心,即叫即蒸
除咗传统点心亦有创意新颖点心,例如: 卡通流心芋蓉包、黑金流心包等

原只虾烧卖
烧卖如其名,真系有原只虾及蟹籽系烧卖上面,外皮薄,馅心柔软,咬落弹牙有鲜味

金沙脆皮银萝肠
以为只系平时嘅炸两,但食落肠粉滑嫩可口,配上脆度刚好嘅薄身嘅油炸鬼包住萝卜丝,真系好惹味! 相比传统炸两,呢间用薄身油炸鬼包萝卜丝,食落更香脆爽口!

烧汁酿茄子
圆碌碌茄子圆润饱满,茄子煎后软身香口,上面配爽口嘅鲮鱼滑~不过由于即叫即制,食个阵小心烫!

黑金流沙包
推荐!呢款黑金嘅外表已经好抢眼
一咬开啲流沙香甜奶黄馅就涌出嚟,真系好正!打卡一流

笼仔煎蛋牛肉饭
初头谂系咪姐系窝蛋饭但原来唔系,用荷叶包啲嚟蒸多咗阵荷叶香味, 牛肉饼有芫茜,食落似平时食开嘅山竹牛肉,再配甜豉油,秒杀!

杨枝金露
呢到饮茶都可以食埋甜品,而且仲要整得唔错!
每一匙都好足料!食落酸酸甜甜,好重奶白

感谢 Ctyingz

2020年6月23日点评

要食点心不一定要去酒楼,近年潮兴一些点心专门店,装潢设计有点似茶餐厅,没有酒楼那种热閙喧哗,多了份宁静舒适,可慢慢享受一盅两件。
黑松露菜苗饺
皮够薄,馅料菜苗够份量,散发出黑松露香。
蜜汁叉烧肠
肠粉有点粗嚡,但叉烧味道十足。
鲍螺片滑鸡粥
粥底又绵又滑,鲜美。
香煎萝白糕
件数有五件,抵食啊!口感上有萝卜丝,配少少辣酱更美味。
浓汤鲜竹卷
呢个好味,材料丰富,汤底又鲜又甜,鲜竹卷吸尽汤的精华。
上海小龙包
即叫即蒸,内里汤汁拥出,正!

感谢 Polly C
2020年6月16日点评

晚餐想吃点心,不能去酒楼叹一盅两件,朋友就带我来快吃点心。一坐下店员就为我们斟茶,递上点心纸,我们一共点了五款点心和一款甜品,超丰富。

原只虾烧卖
一笼两粒,卖相吸引,鲜虾爽囗,虾味浓。猪肉烧卖肥瘦刚好,肉爽不腻。

黑金流沙包
竹炭包超松软,一口咬下,流沙溢出,蛋黄奶黄香浓,好滋味。

金沙脆皮银萝肠
这是滑滑肠粉呢包著一层薄脆皮再包著香甜的白萝卜幼条,口感丰富,多层次,很特别。

烧汁酿茄子
香喷喷,鱼肉炸得外面金黄,鱼肉弹牙。茄子软绵,沾上甜甜烧汁鼓油,正。

笼仔煎蛋牛肉饭
荷叶饭幽香,牛肉饼嫩滑,加入爽口马蹄和芫茜香,刺破蛋黄,伴入蛋汁和甜豉油,一口全吃所有材料,超好吃。

杨枝甘露
一看颜色就知道芒果味浓,一舀起就看到超多芒果肉,我芒果控很满足。这杨枝甘露是芒果为主,有一些碌柚肉做陪衬,加入西米,椰奶和芒果汁的香甜味道冇得输,冰凉冰凉的,令人一口接一口。

感谢 FoodieFoodie_84
2019年11月25日点评 通过移动设备发表

好好彩抽到餐厅现金卷,于是约埋屋企人嚟到油麻地呢间餐厅食tea

虾饺﹕虾肉弹牙而且皮薄
黑松露菜苗饺﹕卖相好靓,而且好有内涵
鹌鹑蛋烧卖﹕而家成日都话要健康饮食,呢啲传统点心真系买少见少 好好彩呢度仲有得食真系
鲍汁凤爪﹕好好味﹗每一只凤爪都炆到腍晒、入晒味,正
金沙脆皮银萝肠﹕好喜出望外﹗呢个肠有齐腍、脆、香嘅感觉集于一身﹗而且好惹味
烧汁酿虎皮尖椒﹕我钟意食虎皮椒,因为每一件都唔知系唔辣、小辣定劲辣,要食落去先知,好有一种抽奖嘅感觉睇下自己好唔好彩
蚬蚧鲮鱼球﹕蚬蚧咸香、惹味。鲮鱼球胀卜卜,粒粒都好足料,啖啖鱼肉
沙姜汁烩鲜淮山﹕沙姜好惹味,可惜我觉得够入味有待改善
上海小笼包﹕热辣辣,好juice
沙参玉竹炖土鸡﹕炖汤好料,味道十足
榴梿雪媚娘﹕钟意食榴梿嘅朋友一定要试下榴梿肉大大旧,真系好好味

感谢 mcpig2003
2019年11月6日点评 通过移动设备发表

秋风开始起,自转工以来,午餐就无机会一大班同事去饮茶。
今晚就特意选了吃一盅两件,吃精致点心。装修比较时尚,晚市人流颇多,餐牌款式也不少。
我点了烧汁酿茄子,烧汁香又惹味,茄子吸收了所有精华。
金莎脆皮银萝肠,粉皮包著脆皮,脆皮又包著萝卜丝,很有新意,而且好味。
原只虾烧卖,虾大大只放在原粒烧卖面上,好吸引!
黑金流沙包,我最期待的,黑色光滑的表面,扫上食用的金漆,好有土豪味,流沙饀也出色。
笼仔滑蛋牛肉蒸饭,蒸饭热烘烘,牛肉滑滑的,滑蛋也流心,份量不少。
杨枝金露,作为晚餐的甜点,实在满足又幸福。

感谢 Roseecho

查看过点心到的旅行者还看了

中国香港

去过点心到吗? 请分享你的经验!