“清新新派素食自助餐 🍄🥗🍠 全新的生活方式 精致健康又美味素食菜肴 @素一”
素一的点评

素一
香港排名第4,533 (共13,928家美食)
2019年9月2日点评 通过移动设备发表

素一 (铜锣湾)
铜锣湾谢斐道535号Tower 535地库B04号舖

近年人们注重健康,素食继而兴起。 朋友介绍呢间清新新派素食自助餐 话食物精致健康又美味
自助餐区都算大,换碟同补菜肴速度快,侍应服务态度好好犹如酒店级质素 热荤方面:红米炒饭、豉油皇炒面、葡汁薯仔时蔬、炒银针粉、上海烤麸、炒椰菜娃娃菜、多走蔬菜仲有番薯同粟米好多选择,每样拎左DD,食左身体无咁负担
另外有一个位放左炸物同素寿司烧菠萝:好清甜,旧旧都好新鲜,而且大大件❤️生煎素菜包、荳沙饼同埋素饺子仲有一埋新鲜热腾腾炸起既天妇罗,估佢吾到,味道好好又吾会太厚粉。

仲有我最爱的炸馒头,点炼奶食一流 仲有造型可爱既猪仔流心奶黄包 好香奶黄味,造型得意可以,吾舍得食而素寿司好特别,几可乱真尤其三文鱼寿司逼真 三文鱼刺身咬落好弹牙,好有咬口 不用点豉油都好好味
大推:姜醋蛋,食得出系八形甜醋,所以真系份外香,酸酸甜甜,姜又吾会太老、蛋已经好似浸左7749 日,变成铁蛋咁,超入味,大爱 糖水:有绿豆沙、同埋椰汁芋圆,因为太饱了,所以只试到芋圆,一共有三色,而且吾甜,饮左两碗
饮品方面: 有热:罗汉果水,红菜头柠檬水同埋热水 有冻:豆浆,青柠水
午餐价钱好公道,单是食姜醋蛋都价回票价 #hongkong#hkig#hkfood#hkfoodlover#causewaybay #veggie #foodporn#tower535hk #新派素食 #姜醋蛋 #炸馒头炼乳

感谢 SANDRAFUNG

2019年8月8日点评

一直以为素食就系等于食得劲清淡 原来唔系 原来仲有好多野简 所以今日就同朋友两个黎见识一下

一坐低佢已经放低左匙羹同埋筷子系枱 你唔需要特别自己去拎

中式食物方面 有红糙米饭 豉油王炒面 豉油王炒河 烟肉云耳炒沙葛 南乳炒藕 榄菜四季豆 淮山茶树菇炒青瓜 同埋清炒菜心

特别推荐莲藕片 炒得特别入味同埋爽口 每一块都沾上南乳汁 好味道

另外仲有豆卜炆冬瓜同埋麻婆豆腐 仲有烚粟米同蕃薯 仲有炒椰菜同上海娃娃菜

值得一齐喺佢仲有个沙律吧 所有沙律菜好新鲜 旁边仲有个特别嘅xo酱 我以为食沙律只可以加醋加沙律酱汁 但系估唔到系加xo酱系别有一番滋味

炸物方面仲精彩 有炸茄子 秀珍菇 芝麻球 南瓜饼馒头 腐皮卷 春卷 仲有个萝卜糕
最好食系个南瓜饼 烟烟韧韧同埋有啲红豆馅 一啲都唔甜可以食多几个 另外芝麻球粒粒都报满芝麻香 仲有秀珍菇炸得皮脆肉嫩多汁 同台湾夜市食到嘅差唔多 值得一试

另外我试咗一只猪形嘅包仔 系朱古力味 仲系热辣辣 不过味见流心效果 但可以一试

日式食物有素寿司 支豆 冻芝麻酱豆腐 冻乌冬 卷物用上素蟹柳 青瓜同埋玉子口感食落同加州卷一模一样 三文鱼用上蒟蒻 烟烟靭靭扮三文鱼都几似

饮品大致上有 罗汉果水 红菜头柠檬水 热水 同埋铁观音 普洱茶包

食埋个甜品已经好饱 甜品有椰汁迷你芋圆同埋海带绿豆沙 两碗都系超足料 完全冇糖 可以食得出原材料嘅味道

总结:今餐真系好满足 78蚊可以食到锦多野 店员收碟速度好快 我哋啲食一点 旁边个枱食饱佢都可以即刻番场 效率真系好高 同埋佢refill 食物嘅速度好快 枕住有新嘅炸物出炉 唔会有一个地方系空嘅 性价比好高 会再回头❤️

1  感谢 tammyfung
2019年7月23日点评 通过移动设备发表

除了寿司多及环境够新之外,其实质素与其他素食自助餐差不多,而且十一时开始午餐时,有一半种类的食物还未上枱,有欺骗之嫌,不过佢午餐都有两款汤,但加埋一要一百一十元就有些贵。

感谢 winnieal

去过素一吗? 请分享你的经验!