“高质素食😍”
素一的点评

素一
香港排名第4,509 (共13,891家美食)

现代人比较注重健康,近几年素食兴起, 不论男女老少都爱上了素食。 我自己每一个月逢初一,十五都会食素, 所以比较留意素食餐厅。 昨晚约了朋友到铜锣湾, 我在网上找到了这间开业大约半年的素食餐厅, 位置非常方便在我以前旧公司附近~ 谢斐道535号Tower535地库。晚市价钱$168一位, 入到店内感觉装修特别清新, 墙壁上的画布置了春夏秋冬的天气, 望落令人心旷神怡, 颜色以白色为主调令到整间素食餐厅有现代感的风格。 素食种类超级多, 每一样我都好想食好想试, 有沙律,素寿司,素薄饼,素叉烧,素燻鱼,天妇罗,姜醋蛋,炖汤,甜品和炒粉面饭。 饮品方便有豆浆,红菜头柠檬水和罗汉果茶,多不胜数不能尽录。 ❇️一坐低店员为我们送上冰镇咕噜肉,味道调较得刚刚好,甜甜酸酸的,因为是素的关系, 反而没有平时吃咕噜肉的油腻感, 做得非常出色。 ❇️原盅炖制的八宝炖汤,估唔到没有肉的炖汤都可以做得咁香浓好味。 ❇️素寿司是我其中最喜欢的一款, 卖相非常精美做得好似,款式又多,还有牛油果手卷, 健康又美味。 ❇️姜醋蛋大家一定要试一试, 非常入味, 其实我好想食多一只,但太饱了。 ❇️素薄饼,天妇罗,串烧,燻鱼和素叉烧我都非常推介, 除了卖相外, 每一款素食的味道也非常高质。 ❇️饮品方面我最喜欢红菜头柠檬水, 微甜热热的,非常健康。 ❇️甜品有芋圆西米露,海带绿豆沙, 姜汁法式炖蛋, 三款我都有试, 首先讲下芋圆西米露, 芋圆非常烟韧, 海带绿豆沙的海带特别多, 两款糖水甜度适中。 法式炖蛋有微微的姜汁味, 炖蛋口感香滑, 三款都做得很出色。 我试过很多素食餐厅,好多餐厅的素食都是比较闷的菜式。今次到素一感觉特别惊喜, 这里除了食物种类非常多之外,食物质素也十分好, 环境干净坐位舒适, 价钱经济。 因为太多种类的关系,我仲未试晒所有素食, 所以我下次又要再约朋友来啊!

感谢 Victoriay_eatwithvic

素食自助餐近年在香港杀出一条「绿」路,目前市面上已经有接近十间。最近友人就提议我试下铜锣湾这间开幕只有半年的「素一」。 听朋友讲,餐厅除左每日提供超过 60 款中日西素食、甜品及饮品之外,店内还有寿司师傅驻场,制作不同款式的素寿司,而且每件素寿司的像真度都极高,绝对值得一试。

其实笔者近年都多左食素,既然今次友人力推,所以亦即是 bookmark 左间餐厅,趁这天 Green Monday,下班后就过嚟吃顿素食自助餐。餐厅位于谢斐道 535 号 Tower 535 地库,店内装潢走简约路线,墙身上嘅手绘壁画用了春夏秋冬四季为主题,洋溢一种清新的感觉。

事不宜迟,马上开餐,先由沙律吧开始,沙律和配菜款式不多,反而酱汁嘅花款就极丰富,除了大路的橄榄油和意大利黑醋之外,竟然还有芒果酱、山葵沙律汁、XO 酱等,用来配沙律吃,够晒创意!

接着轮到讲下寿司区,单系寿司、卷物同手卷就已经有成接近 10 款,另外亦有冷豆腐、紫薯沙律、中华沙律、枝豆、日本番薯仔…等等。亲子花之恋像真度十足,原来是用上䈮蒻取代三文鱼刺身,海藻珠取代三文鱼子,难怪口感较平常花之恋寿司更爽脆轻盈。另外芒果花之恋味道亦非常特别,以甜的芒果配咸的蒟蒻「三文鱼」,入口清新不腻。

另外紫薯沙律亦值得推荐,不但味道香甜,再配以面头的腰果粒,嚼感十足。枝豆煮至半腍,色泽翠绿,入口啖啖豆香。

吃完寿司就轮到试下炸物,店里有 10 多款炸物提供,每款均是即炸,当中包括有天妇罗、沙嗲羊肉串、香煎腐皮卷、大葱春卷、素杂锦薄饼、法式面包、香草焗法包、芝麻球、南瓜饼、紫薯球、烧菠萝、素饺子、金沙鲜冬菇、炸秋葵、葱油饼;另外亦有云耳、子姜皮蛋、蜜汁叉烧和燻鱼等。

腐皮卷煎至色泽金黄,内有红萝卜、香菇和杂菜,入口松脆味美。南瓜饼质地软糯,配上清甜的红豆蓉,口感有层次。Pizza 的边位咬下卜卜脆,上面的 toppings 有素烟肉、粟米、菠萝等,加上烟韧的批底,食落十分开胃。

至于热盆区方面,食物就包括有粟米、南瓜、番薯、炒椰菜、上汤娃娃菜、豆卜炆冬瓜、麻婆豆腐、豆豉南瓜炒杂菌、上海烤麸、葡汁薯仔四蔬、炒银针粉、姜醋蛋、清炒菜心、杂菌素虾、南乳炒藕片、茄子四季豆、淮山茶树菇炒青瓜、烟肉云耳炒沙葛、红米炒饭、豉油王炒河等。姜醋酸甜醒胃,而鸡蛋亦够晒入味,入口醋香四溢。

另外凡入座的客人,均可获赠素汤和素咕噜肉一客,素汤内有姬松茸、虫草花、粟米、腰果,南北杏等,入口清甜滋润。至于咕噜肉则以猴头菇取代猪肉酥炸,再以冰镇形式上桌,咬下非常酥脆,味道酸甜浓郁,用来下饭一流!

其实除左送赠嘅精选素汤之外,自助区域还有数款汤品,例如:白胡椒咸菜凉瓜、莲藕发菜粟米汤;和饮品,如:罗汉果水、红菜头柠檬水及豆浆等供应,总有一款啱你口味。

最后是甜品时间,这晚嘅甜品有椰汁西米芋圆、绿豆沙同焦糖炖蛋。炖蛋味道唔错,焦糖很香甜,厚薄刚好,炖蛋滑溜、食落有层次。

朋友果然无介绍错,这里的食物不但有创意,而且款式又够多,以后出街食饭又多个好选择。

感谢 mjqueen7e
2019年9月2日点评 通过移动设备发表

素一 (铜锣湾)
铜锣湾谢斐道535号Tower 535地库B04号舖

近年人们注重健康,素食继而兴起。 朋友介绍呢间清新新派素食自助餐 话食物精致健康又美味
自助餐区都算大,换碟同补菜肴速度快,侍应服务态度好好犹如酒店级质素 热荤方面:红米炒饭、豉油皇炒面、葡汁薯仔时蔬、炒银针粉、上海烤麸、炒椰菜娃娃菜、多走蔬菜仲有番薯同粟米好多选择,每样拎左DD,食左身体无咁负担
另外有一个位放左炸物同素寿司烧菠萝:好清甜,旧旧都好新鲜,而且大大件❤️生煎素菜包、荳沙饼同埋素饺子仲有一埋新鲜热腾腾炸起既天妇罗,估佢吾到,味道好好又吾会太厚粉。

仲有我最爱的炸馒头,点炼奶食一流 仲有造型可爱既猪仔流心奶黄包 好香奶黄味,造型得意可以,吾舍得食而素寿司好特别,几可乱真尤其三文鱼寿司逼真 三文鱼刺身咬落好弹牙,好有咬口 不用点豉油都好好味
大推:姜醋蛋,食得出系八形甜醋,所以真系份外香,酸酸甜甜,姜又吾会太老、蛋已经好似浸左7749 日,变成铁蛋咁,超入味,大爱 糖水:有绿豆沙、同埋椰汁芋圆,因为太饱了,所以只试到芋圆,一共有三色,而且吾甜,饮左两碗
饮品方面: 有热:罗汉果水,红菜头柠檬水同埋热水 有冻:豆浆,青柠水
午餐价钱好公道,单是食姜醋蛋都价回票价 #hongkong#hkig#hkfood#hkfoodlover#causewaybay #veggie #foodporn#tower535hk #新派素食 #姜醋蛋 #炸馒头炼乳

感谢 SANDRAFUNG
2019年8月8日点评

一直以为素食就系等于食得劲清淡 原来唔系 原来仲有好多野简 所以今日就同朋友两个黎见识一下

一坐低佢已经放低左匙羹同埋筷子系枱 你唔需要特别自己去拎

中式食物方面 有红糙米饭 豉油王炒面 豉油王炒河 烟肉云耳炒沙葛 南乳炒藕 榄菜四季豆 淮山茶树菇炒青瓜 同埋清炒菜心

特别推荐莲藕片 炒得特别入味同埋爽口 每一块都沾上南乳汁 好味道

另外仲有豆卜炆冬瓜同埋麻婆豆腐 仲有烚粟米同蕃薯 仲有炒椰菜同上海娃娃菜

值得一齐喺佢仲有个沙律吧 所有沙律菜好新鲜 旁边仲有个特别嘅xo酱 我以为食沙律只可以加醋加沙律酱汁 但系估唔到系加xo酱系别有一番滋味

炸物方面仲精彩 有炸茄子 秀珍菇 芝麻球 南瓜饼馒头 腐皮卷 春卷 仲有个萝卜糕
最好食系个南瓜饼 烟烟韧韧同埋有啲红豆馅 一啲都唔甜可以食多几个 另外芝麻球粒粒都报满芝麻香 仲有秀珍菇炸得皮脆肉嫩多汁 同台湾夜市食到嘅差唔多 值得一试

另外我试咗一只猪形嘅包仔 系朱古力味 仲系热辣辣 不过味见流心效果 但可以一试

日式食物有素寿司 支豆 冻芝麻酱豆腐 冻乌冬 卷物用上素蟹柳 青瓜同埋玉子口感食落同加州卷一模一样 三文鱼用上蒟蒻 烟烟靭靭扮三文鱼都几似

饮品大致上有 罗汉果水 红菜头柠檬水 热水 同埋铁观音 普洱茶包

食埋个甜品已经好饱 甜品有椰汁迷你芋圆同埋海带绿豆沙 两碗都系超足料 完全冇糖 可以食得出原材料嘅味道

总结:今餐真系好满足 78蚊可以食到锦多野 店员收碟速度好快 我哋啲食一点 旁边个枱食饱佢都可以即刻番场 效率真系好高 同埋佢refill 食物嘅速度好快 枕住有新嘅炸物出炉 唔会有一个地方系空嘅 性价比好高 会再回头❤️

1  感谢 tammyfung
2019年7月23日点评 通过移动设备发表

除了寿司多及环境够新之外,其实质素与其他素食自助餐差不多,而且十一时开始午餐时,有一半种类的食物还未上枱,有欺骗之嫌,不过佢午餐都有两款汤,但加埋一要一百一十元就有些贵。

感谢 winnieal

去过素一吗? 请分享你的经验!