“人气omakase ”
鮨和的点评

鮨和
香港排名第1,372 (共13,928家美食)
2019年9月3日点评 通过移动设备发表

呢间铜锣湾午市的omakase值得去,用了优惠券午市一个人才300多。这里的环境气氛好舒服,光线柔和,师傅和服务员都好有礼貌。坐咗一阵,就好快一个前菜分别系糖蕃茄,合桃,枝豆熟虾。
之后就有刺身环节,有7,8款,每件都有2cn厚!刺身有八爪鱼,深海池鱼,青鲷,金目鲷,油甘鱼,酱渍吞拿鱼,新鲜北寄贝等等。其中如有充足的刺身师傅会再做一个火炙,突显油脂香味。
中场有个清酒煮蚬,中和一下前面嘅油腻感。
再之后有六款就是,比较特别的是恍惚鱼同鲽鱼边寿司,好鲜甜弹牙☺️

感谢 eat97nei

2019年9月3日点评 通过移动设备发表

铜锣湾又新开了一间高级日本料理店,今天就黎试下佢既omakase,每人只需500真的很值得试!

前菜有三款,分别是核桃小女子,糖番茄同埋枝豆

之后就是刺身,都系由淡味鱼开始食起,依左目配酸汁、北海道八爪鱼、「烧日本红衫鱼」、「赤贝」、深海池鱼、「油甘鱼腩」、酱油渍吞拿鱼。全部刺身都非常新鲜,有几款例如深海池鱼和油甘鱼腩更入口即融并带有丰富的鱼脂味~

这时上了道「清酒煮蚬」清一下味蕾。汤底超甜,蚬肉肥美没有沙

接下来是寿司[种草]
立鱼昆布渍-中间有紫苏叶,味道浓烈得来好特别
「烧左口鱼边」鱼脂丰富
粒贝加上樱花虾 ,师傅已经在内加上紫菜酱,所以系唔需要落其他调味已经好好食。粒贝肉质 好爽 ,加埋樱花的虾干香一流
「北海道海胆」食落creamy没有药水味,而且分量好大,超满足
「牡丹虾虾膏黑松露酱」 上面还点聚了金箔,看起来异常华美。由于上面放了烧虾膏,所以会有浓烈既咸香味!配上甜甜的牡丹虾,超好食
「吞拿鱼腩蓉配黑鱼子」,卖相好靓好似个蛋糕咁!

最后还来一碗热辣辣的乌冬以及豆腐雪糕。

这里的师傅服务超好,而且好好笑容,真的是愉快的一晚like

感谢 evangelinez6
2019年9月3日点评 通过移动设备发表

今晚相约友黎呢间7月中新开既日式餐厅食个omikase! 系Sogo 附近地点相当方便就脚!店员安排左我地坐系师傅前面,仲递上冰冻既湿毛巾同埋好细心咁倒热茶比我地,服务一流!师傅仲逐一介绍每款菜式,笑容灿烂! 所有食材都系日本直送来,相当新鲜!

前菜有:枝豆、糖番茄、核桃小鱼仔,卖相好精致,放系个好靓既容器上面!

金时鲷(右)及牛鳅鱼(左): 一片完美的薄片,用筷子夹起鱼片能透析光线而带油润的光泽,再点埋酸醋味道格外鲜甜!

深海池鱼:池鱼肉质紧实而爽口、略带油脂香,味道鲜甜,最岩黎做刺身!

鲭鱼:清爽香浓,入口柔软,到口滑嫩,慢慢咀嚼,有一种甜甜的味道渗透出来!

帆立贝: 都算厚身,吸左少许柠檬汁,味道更鲜甜,口感弹牙,营养价值极高!

鲣鱼:深红身既肉身好抢镜,肉质较松软,鱼油甘香!

油甘鱼:色泽纹路分布平均,肉厚肥嫩,鱼肉细致甘甜!

油渍呑拿鱼:上面舖左系蛋和醋,捞埋一齐食味道几特别,酸酸甜甜咁!

清酒煮蚬:酒味唔会太浓烈,岩晒我饮,蚬肉格外鲜甜

火焰鲽鱼边寿司:鱼边肉脂虽少,但经过喷枪的烧烤,也能将肉里面的油脂香都释放出来,口感更爽脆富弹性!

赤贝寿司:肉质肥美爽口、颜色鲜艳,充满住海洋既鲜甜味!

金箔牡丹虾黑松露虾膏:卖相超吸睛,超名贵高级既感觉,牡丹虾上舖满金箔碎,面头更有黑松露酱及虾膏,虾味甘甜浓郁,鲜爽弹牙,极具弹性!

海胆大蟹籽寿司: 海胆配大粒蟹籽呢个配搭简直系perfect match! 海胆超鲜味,海水味唔会太劲,配埋劲爆大蟹籽入口即化,充满鲜甜味!

火焰拖罗寿司:口感软滑,鱼味浓厚,少筋多油脂,入口即熔既感觉!

海鳗寿司:超大片海鳗舖系面,鱼肉保持嫩弹质感,还带一点油份!

赤味噌汤、汤乌冬: 味道好适中,食完刺身、寿司黎一碗汤乌冬好暖胃,乌冬又滑身,而赤味噌汤仲有豆腐、海带,食完更滋味!

+++++++++++++++
如果大家喜欢我写既食评,麻烦比个❤️鼓励一下我,我会写更多更好既食评比大家!

感谢 Pusan2012
2019年9月4日点评

今日去铜锣湾揾朋友,平时好少出嚟,唔知呢附近会有咩食,而朋友就带我嚟到呢间新开张嘅日本寿司店 – 鮨和。
一入到去个格调就好高级,好似真系去咗日本咁。而我地坐低之后,柜台两位师傅都问我地想食啲咩。

而我地一次叫咗好多嘢食
例如有唔同嘅刺身
我特别钟意三文鱼刺身阵味!超级好食

个太卷中间落足好多料,一啖咬落去就享受到唔同嘅滋味,YUMMY
寿司仲叫咗白板昆布金目鲷寿司、海馒寿司、甜虾寿司
海馒寿司上面点咗少少汁,令到成件寿司味道更加升华

但感觉仲未够喉

炸虾天妇罗:平时好少会食到,咬落去个皮好脆,而个肉够滑,口感极佳
清酒煮蚬:蚬食过,但用清酒煮嘅又真系第一次见,清酒啲味索晒入去,真系好食。
照烧官崎和牛&银鳕西京烧:睇两样已经够吸晴!食落去更加正!
最后仲送雪糕俾我地食,好好。

感谢 travelshelll
2019年8月24日点评 通过移动设备发表

有一排都冇食过日本料理,突然怀念起不同日本料理既味道,尤其系寿司刺身呢类,而听闻铜锣湾个边就新开左一间日本料理店,一定系缘份!令我觉得一定要去试下。
去到紧系要丧食刺身同寿司!! 刺身叫左帆立贝刺身,赤贝刺身,三文鱼刺身,酒甘鱼刺身, 寿司就叫左碟海胆寿司同一啲太卷等等,尽情嚟食~
佢个帆立贝刺身好滑,滑得嚟又够哂嫩,成个口感都好不错
太卷中间好多料,但系料又唔会有冲击,阵味都系一样好食
只系我仲未食够,仲要叫埋炸虾天妇罗同银鳕西京烧,个炸虾系炸到个皮超脆,咬完阵皮再食到里面新鲜既虾肉,very nice!

感谢 Hillkong

去过鮨和吗? 请分享你的经验!