“《 唔 伏 气 》”

Guang Rong Bing Shi
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2021年1月11日点评

对滑蛋叉烧情有独钟,钟意到可以日日都食滑蛋叉烧饭添呀!

见有人话光荣嘅滑蛋叉烧饭好正㖞,我心谂:「唔系挂⋯光荣嘅嘢大部份都系伏黎,话OK 啲人平时食开咩架⋯」

抱住试伏嘅心态去到光荣到试滑蛋叉烧饭。咦,点知又真系几得㖞。蛋无过熟之余仲要系滑蛋,用黎捞饭一流👏

叉烧虽然瘦肉偏多但口感唔会嚡,配上滑蛋带出叉烧蜜汁甜味。而豉油汁相信系最吸引人嘅地方,一个好嘅豉油汁其实唔易,咸同甜嘅比例要拿捏得好好。而今次食到嘅豉油汁就合格啦,甜味可以带出叉烧嘅蜜味,咸味可以为滑蛋调味,为滑蛋叉烧饭加分不少!

总括黎讲,虽然个人认为饭量偏少,但光荣嘅滑蛋叉烧饭都值得一试。但其他野试唔试好就⋯⋯你谂你啦~😥

📍光荣冰室
尖沙咀厚福街5-6号地下6号铺

感谢 3poorguys

2020年9月16日点评 通过移动设备发表

开心浩园餐 (三眼仔鸡扒饭) $49 包饮品
份量一如以往咁大碟🤣 食咗半碟已经好饱 太阳蛋捞埋葱油同饭食好满足😋😋 鸡扒热辣辣 味道同普通茶记差唔多 整体黎讲系茶记质素 下次再试下佢个巨型奄列😛😛

感谢 blissfulfoodiary

果然好够份量😏
三蛋鸡扒饭🍳
见到已经觉得好邪恶😈
冷热饮同价😎

光荣冰室 (旺角)
旺角花园街3-5号鸿威大厦地下12-13号舖

感谢 eatplayhk
2020年7月23日点评

夜晚剪完头发想快吃回家,发型屋附近就有这间港式风味浓厚的茶餐厅,晚上10时依然人头涌涌!

茶餐 $42
叉烧汤通 煎双蛋 冻央
来到这里一定要吃最传统的茶餐,不过因为太晚,没有了方包😭 冻鸳鸯用了碎冰超加分,而咖啡和奶茶的比例也很到位,咖啡味稍微突出。至于叉烧汤通粉的汤底很浓郁,通粉依然弹牙,配上煎到脆边但仍然保持流心的鸡蛋,真是很完满的晚餐~

感谢 852foodvoyage
2020年7月11日点评

抵食早餐,今日同我男朋友食这间良心冰室,香港人加油!点了牛肉辛辣面及咸牛肉鸡蛋三文治,好吸引及美味!咸牛肉鸡蛋三文治热辣辣,面包软熟;牛肉不错,辛辣面比较硬身又辣辣的!环境简单舒服

感谢 pangpangeat

查看过Guang Rong Bing Shi的旅行者还看了

去过Guang Rong Bing Shi吗? 请分享你的经验!