“治愈美食”

Green Waffle Diner
在线下单
香港排名第24 (共638家甜点)
菜系: 美式烹饪
用餐选择: 早餐, 保护区
周围地区: 中环

下午来到中环开会,收工已经接近晚餐时间,拖着疲倦的身驱,同时听到个肚已经打晒鼓,
急不及待找个地方开餐,今晚放弃一贯的选择「茶餐厅」,钻入嘉咸街看看 ,顺便在湿货街市买点水果回家吃,直至行行下见到 Green Waffle Diner 。

之前去过铜锣湾希慎广场 Green Waffle Diner,很喜欢 [薯仔镬仔] 这款自创的美食。
很想寻回那滋味, 便立即钻入Green Waffle。

相信近来的餐厅无一幸免晚饭时份都系静过鬼, 好小会有我呢亭WALK-IN 客,
市道差,店员表现得相当主动、友善, 而且好有礼。

中环分店面积较小,装潢不花巧,墙壁上 挂上一幅草画,令大家眼睛可以净化一下,
暂时放下手机去欣赏当前的美食。

未来过的人可能会以为GREEN WAFFLE 只卖甜窝夫 。
其实由轻食三文冶、沙律、班戟、Egg benedict, 意物、意大利饭等一应俱全,
咸/甜窝夫、薯仔镬仔更是必点的食物。

我点了一份丰富得过份的 [三文鱼扒早餐 ] $148

一般餐厅来来去去都只是红、白汤, 有欠诚意。
当我一听到有 [红菜头汤] $36 , 超想试。

不一会一碗红当当的汤已放在我面前,
其颜色全部来自天然色素,加上红菜头被称为SUPER FOOD, 其营养不容置疑。
呷了一口质感相当幼滑,应该是加入了忌廉; 也吃到粒粒红菜头令口感更丰富,清甜有益。
我觉得将它煮冻汤亦是同样美味 。

[三文鱼扒早餐] 份量颇大, 我都担心会浪费食物, 所以会尽力完成。

全日早餐内有 [六安士三文鱼扒、二只炒蛋、炸薯粒、多士转半份waffle +$10]

先由鲜嫩的炒蛋开始、细滑,但蛋味不算太浓郁。

[半份窝夫] 微脆内软,口感有弹性;尝到的鸡蛋香气,蘸小许牛油令香味更提升。

我特别推荐这里的 [炸薯粒], 粒粒都同样大小, 炸得金黄、香口,干身不油腻。

而最好味的吃法是加大量蕃茄酱, 好似食紧薯条咁。

[三文鱼扒]
三文鱼含有丰富OMEGA-3 ,对人体眼睛、心和脑补充营养,有很大帮助。

原整的一件鱼柳扒,完全无骨,岩晒超怕吐骨的我。
鱼皮煎至薄脆香口; 但肉质略嫌熟左小小,有欠嫩滑口感。

胃被填满的感觉真在令人好有安全感,能力许可下付出小小钱支持小店,亦令自己感觉开

感谢 Fiona L

2019年9月11日点评 通过移动设备发表

来到铜锣湾逛街,虽然已是秋天,但天气还是很热,在街上走几步已经湿透,所以逛商场是最明智的。希慎广场商铺多,又有Food court ,一站式非常放便。
在诚品买了两本书后,肚子饿了,走上两层的Green Waffle Diner医肚。餐厅半开放式,感觉开扬,宽敞,舒服。
[[牛仔粒薯粒镬仔]]
几乎是每桌必点的菜式,薯粒先炸至脆口,再跟牛肉粒、洋葱、烟肉、芝士、香料一同烤局,薯粒吸收了所有材料的浓郁味道,最后再薯粒上面放个流心蛋,铁镬仔上桌保持温度,吃的时候混合所有材料一起,真是超超好吃。
[[All Day Breakfast]
很丰盛的全日早餐,多士、有煎双蛋、双肠、薯粒、半份Waffle。早餐包含半份餐厅最出名的Waffle,外层香脆,内心香软,确是亮点招牌。

1  感谢 BrendaHoho
2019年5月11日点评 通过移动设备发表

餐厅:Green Waffle Diner (铜锣湾)
地址:铜锣湾轩尼诗道500号希慎广场13楼1303号舖

考完试当然要去轻松下,而我嘅第一站就系去铜锣湾希慎广场行街,晏昼四点几有啲肚饿,去到13楼食肆嘅楼层见到一间感觉写意嘅餐厅—Green Waffle Diner,感觉开阳、精致,所以就揾咗个位坐低食野

原味窝夫伴鲜果及云呢拿雪糕 $66
4×6嘅小方格堆砌成一个长方形,原味窝夫淋上朱古力酱,无论是切开还是放入口都十分香脆,外脆内软嘅窝夫令人食唔停口,加上仲有香蕉、士多啤梨、梨等生果伴碟,同埋云呢拿雪糕,呢个价钱绝对系抵斋影相都已经好满足

香草杂草薯粒镬仔 baby$71
上网见到呢度嘅薯粒镬仔有好多人推介,于是就叫咗个Baby Size黎试下,Big Size大一倍,都只系$102,不过下午茶唔使食咁饱,所以叫咗个Baby Size就算呢款薯粒镬仔有翠肉瓜、蘑菇、车厘茄、青椒、洋葱、水煮蛋、车打芝士,同埋主角炸薯粒满满嘅芝士加上镬气充足嘅炸薯粒,连朋友都大赞好食。水煮蛋笃穿之后蛋黄瞬间流晒出嚟,捞埋薯粒一齐食真系好正~

食完野打埋个卡,呢餐下午茶真系好丰富!

感谢 hinsonfoodhk
2019年4月11日点评

鲜芒果士多啤梨窝夫间餐厅叫Green Waffle Diner,当然要食返个窝夫选择都挺多,有咸有甜、有pancake有waffle,有指定款都有自选今次点左鲜芒果士多啤梨窝夫,仲加$10转班兰窝夫,好满意呀班兰味道真系好突出,好香口之前试过原味都唔错,但系班兰味更加正,推荐要试呀❗️❗️窝夫湿润软熟,落左少许士多啤梨果酱,配埋水果好正呀,芒果颇甜的,但再热啲会更好!

感谢 CHIUW61
2019年3月6日点评 通过移动设备发表

难得要去港岛区,一定要黎green waffle 食个brunch, 虽然铜锣湾都有分店,但我都系独爱中环依家,有亲切感啲,味道亦好味啲!一定一定要推介佢地既 steak skillet, 牛扒粒juicy, 芝士可以拉丝,薯粒粒粒都外脆内软,仲有我最爱既菇茹!推介!

感谢 carmanh2019

去过Green Waffle Diner吗? 请分享你的经验!