“平成日本菜料理,咖喱炸物献给你”
平成的点评

平成
香港排名第7,903 (共13,891家美食)

餐厅:平成 (尖沙咀)
地址:尖沙咀棉登径8号凯誉地下17号舖

凯誉位于尖沙咀K11购物艺术馆旁边,作为香港中心地带嘅私人高尚住宅,相信附近都一定会有唔少好餐厅,由尖东站N4出口经K11走返出棉登径果边,见到有唔少日式餐厅,而咁岩行过有一间叫平成嘅日本居酒屋,听到耳熟能详嘅周杰伦歌曲,就比佢吸引左入去

紫薯沙律 $80
非常特别嘅紫薯沙律,将紫薯磨成蓉再砌成球状,面头加上香葱同飞鱼子,虽然简单但系就能够食出浓郁嘅紫薯香,紫薯迷系时候出击了

月见咖喱吉列猪排丼 $70
香甜嘅咖喱配上酥脆香炸吉列猪排饭,加上月见半熟蛋,吉列猪排皮薄松脆,一咬就即刻「卜卜声」咁裂开,唔会好油,蘸上半熟蛋汁,中和左炸过嘅猪排嘅热气,想食多几块猪排都无问题啦

蟹肉忌廉薯饼 $50
热辣辣流心忌廉夹杂左系蟹肉薯饼入面,一件薯饼食到几种质感,先系脆皮再系肉质而最入面就系流心,嫌唔够味嘅仲可以蘸埋沙律酱

烧明太子 $90
明太子酱嘅食物就食得多,原条明太子就系第一次食,食唔惯嘅人可能会觉得好腥,但其实加上柠檬汁的确几香,有少少似食蟹籽同食猪肝嘅质感,值得一试

百香果乳酸($30)同士多啤梨乳酸(跟猪排丼送)黄红两色非常抢眼,每杯都有鲜柠檬片,钟意甜啲嘅可以夹走佢,钟意酸酸甜甜嘅可以笃多几下柠檬,无论系百香果定士多啤梨都突出到鲜果味,尤其钟意饮甜野嘅人就岩哂

感谢 hinsonfoodhk

去过平成吗? 请分享你的经验!