“除咗食物同环境连服务质素都好好”

Tora Tetsu Teppan Yaki
香港排名第350 (共15,944家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2021年1月22日点评

朋友见到我上次食铁板烧之后,介绍咗我另一间都系喺铜锣湾嘅铁板烧,佢话系佢食过最好食嘅铁板烧!既然朋友咁推介就即管嚟试下!餐厅有几款午餐我哋最后拣咗虎铁精选二人餐
沙律:
番茄同蔬菜都好新鲜,沙律汁微酸好清爽!
鸭肝蒸蛋:
原只鸡蛋上碟,烹调时间刚刚好,鸭肝绵密味道浓郁而鸡蛋十分嫩滑入口即化
大虎虾:
缅甸野生海虎虾肉质爽滑弹牙啖啖肉,虾头入面仲有丰富嘅虾膏,特别有鲜味!酱汁由虾膏煮成令鲜味更上一层楼❤️
南非鲍鱼:
南非孔雀鲍鱼劲大只,无需要落仼何调味料已经好美味,弹牙又鲜甜!鲍鱼肝平时真系好少食得到,原来系好甘香!伴碟嘅鸡冠草配上三文鱼籽同蟹肉海苔酱感觉好清新
日本A5和牛厚烧(配香煎野菜):
厨师将和牛表面烧到刚刚熟,入口非常嫩滑,油脂丰富但唔会腻,成个口腔充满牛油香!原味已经好好食,钟意浓味嘅可以加上岩盐同炸到好似薯片咁脆嘅蒜片一齐食!牛好食连伴菜都好出色,蔬菜好鲜甜
三文鱼子海胆杯炒饭:
炒饭粒粒分明,上层放上大量三文鱼籽同海胆,口感丰富!用酒杯上碟,好睇又好食!三文鱼籽咸鲜味十足,海胆味道甘甜细腻,入口即溶!鲜味喺口腔中大爆发
味噌汤:
有好多海带同豆腐,食饱饮碗热汤感觉好舒服!
芝麻雪糕:
可以拣甜品或者咖啡,雪糕有几款口味,雪糕香又滑,芝麻味浓郁仲食到粒粒芝麻碎
除咗食物同环境连服务质素都好好,全部侍应都好有礼貌,唔怪得朋友咁极力推介!

感谢 angelee1989

2021年1月1日点评 通过移动设备发表

整栋逸园中心有很多餐厅,
找到这间餐厅午餐有比较相宜的铁板烧,
预约了中午时间,吃完便可逛街。

虎铁特选C餐 | $428
沙律
有新鲜番茄及沙律菜,加上了沙律醋,酸酸的几开胃。

鸭肝蒸蛋
蒸蛋上有一块小鸭肝,蛋滑溜加上鸭肝味好香,蛋仔细细只好精致。

烟燻帆立贝
整道菜式的摆盘别致,左边起是由海盐砌成的餐厅名、红酒啫喱、烟燻用具。帆立贝上枱时闻到阵阵的菊花香味,除了由帆立贝传来的气味外,更多是烟燻器具内余下的菊花味,餐厅特意把它包括在整道菜色中,希望客人一边食,一边也闻到燻香味。
帆立贝大只,带有菊花味,如果觉得䶢味不足够,可以点海盐。

香煎法国鸭肝
菜式一碟比一碟有观赏性,通花碟上有黄色菊花瓣及意大利醋画出的线条。鸭肝下有片青苹果,鸭肝煎得刚熟,油份高入口即溶,连着青苹果及黑醋汁一起吃减轻了油腻感,虽然好邪恶,但间中食下真是一大享受。

日本A5和牛薄烧
熊本和牛中间包着炸蒜及葱,和牛油份高,入口即溶,配起炸蒜及葱好惹味,旁边还有蒜片可以夹着和牛吃,口感会比较脆。配菜还有冬菇、翠玉瓜及日本南瓜。日本南瓜烤过粉粉的,翠玉瓜清甜。

鸭肝炒饭
炒饭饭粒分明,有好多切粒鸭肝在内,以蛋、葱、萝卜炒成,有鸭肝味好香,吃完炒饭都饱了。

味噌汤
汤主要有海带及豆腐,汤味好清,食完一些浓味的主食,喝些较清的汤准备这顿饭的结尾。

甜品
这天的雪糕甜品有五款选其一,绿茶/红豆/豆腐/芝麻/云呢拿,我选了豆腐雪糕,豆腐味道清清的甜。

店员会为你介绍每道菜色,经常留意著客人进食的进度及加茶。

感谢 siuling1223
2020年12月26日点评

一个人出左铜锣湾sogo买圣诞礼物,顺便食个午餐先去大出血,咁岩今日系冬至,既然冬大过年,记得有朋友去过虎铁,再问朋友意见,见佢都极力推介,又咁近地铁站,咁就上去,环境很舒服,坐位亦都好宽阔。

再望望餐牌,见有几个套餐选择,咁就拣个精选套餐,来个一人冬至餐。

头盘系沙律: 苹果粒配上沙律菜,再加上柚子汁,很清新。

海胆黑松露溏心蛋: 首先卖相靓,原只溏心蛋蛋黄晶莹 ,上面放埋海胆及少少黑松露,口感好滑流,仲有食用金箔,靓呀。

香煎日本蠔:
师傅煎到好香口,蠔本身好大只,又肥美,仲有干葱蒜烟肉粒,侍应提议我要一齐食,口感更加有层次,仲好香口。

车海老配鲜虾汁: 虾够弹牙,而且成只虾剥左壳,好爽呀,侍应姐姐又提示要点埋虾汁同食,鲜甜。

荔枝咸柠whisky soda: 食日本野点少得饮番杯,呢杯就岩晒我口味。

西班牙黑毛猪薄烧 + 香煎野菜 : 黑毛猪并没有猪臊味,而系肉质嫩口肉汁多,连埋蒜片及野菜(翠肉瓜、大啡菇及南瓜)一齐食好惹味。

白饭鱼苗姜粒炒饭: 其实食到呢度已经好饱,但系呢个饭真系好无得顶,首先炒饭炒得好均匀及烟韧,加左姜粒口感更香,面仲有煎香左既白饭鱼,虽然好饱但系成碗KO。

昆布豆腐汤 & 柚子雪糕: 丰富的一餐饭,饮埋呢碗汤及食埋个甜品雪糕,呢餐冬至饭真系好满足。

感谢 jc120906
2020年12月15日点评 通过移动设备发表

谂住疫情啦,冇咩人出去食饭,但系好彩有订枱有得食虎铁。食铁板烧,好怕个师傅调味做得唔好,但系呢一度嘅师傅调味掌握得唔错,唔会太咸亦都可以突显嘢食材嘅味道。 今日就叫咗个虎铁特选二人餐,前菜就有呢个嘅沙律配上柚子醋,好refreshing,系食浓味嘅铁板烧之前开一开胃。之后仲有个鸭肝蒸蛋,个蒸蛋好彩唔会太浓味(味精),唔会冚左个鸭肝味道。 开始到主角啦,有白松贝,用料好新鲜,亦都唔会过熟,配上Wasabi嘅mayonnaise 酱汁,仲有呢个海草同三文鱼子,配搭好好。龙虾好爽口,旁边有海胆龙虾汁,简直系冇得弹。到咗个牛肉薄烧,调味刚刚好,食牛肉嘅时候卷住啲葱同埋蒜蓉配埋炸蒜片一啖过食,简直系享受。记得一定要食佢啲炸蒜,揸得卜卜脆,好似薯片咁。 作为结尾,有白饭鱼苗姜粒炒饭同面豉汤,仲有芝麻雪糕,好饱好满足。 By the way, 呢度嘅职员都好有礼貌,介绍亦都好详细。 疫情下冇得食夜晚,晏昼嚟呢度食都好抵。

感谢 Passport12345678
2020年12月7日点评 通过移动设备发表

沙律蔬菜好新鲜,有蕃茄火箭菜,饭前食个清新嘅沙律更开胃。

鸭肝蒸蛋,鸭肝好香,蛋好滑,卖相精致。

大虾好大只,入味鲜甜,肉质鲜嫩。

南非鲍鱼,原只上的鲍鱼烧得好靓,就算唔加汁都有少少海水的咸味配上三文鱼子好特别,味道又非常夹。

日本A5和牛厚烧,呢个系全个餐的重点,和牛果然系好食啲,配有香蒜片、南瓜等。

三文鱼子海胆杯炒饭,有非常多的三文鱼子,炒饭好香,用玻璃杯上炒饭卖相很靓。

感谢 moonhimhim

查看过Tora Tetsu Teppan Yaki的旅行者还看了

去过Tora Tetsu Teppan Yaki吗? 请分享你的经验!