“用心制作的花系Cafe”

The Ground Kitchen
提供送餐服务
香港排名第1,488 (共15,898家美食)
周围地区: 西环
周围地区: 西环
2021年4月1日点评 通过移动设备发表

好耐之前已经被小店抢眼嘅蓝色门面吸引,趁住放假就约埋朋友一齐去食lunch

蕃红花忌廉煮钻石蚬($128)
钻石蚬够大只又胀卜卜,加入蒜粒、蕃茄仔及洋葱粒一齐煮增添味道及口感而酱汁食落酸酸地,口感有啲creamy,味道劲浓郁,好似饮紧浓汤咁,超钟意个汁

香浓粟米忌廉汤(套餐跟配)
汤如其名般香浓,有阵阵粟米嘅天然甜味,绝对系用新鲜粟米煮成粟米粒无blend到好烂,食落一粒粒有口感,加埋忌廉口感更滑更creamy,配埋好靓嘅花花伴碟,好睇又好饮

焦糖菠萝鸡扒汉堡·薯角($158)
竹炭汉堡包够厚身,口感外脆内松软,食到粒粒芝麻香鸡扒仲大过汉堡包,外层煎得焦香,肉质嫩滑juicy,配埋烤过嘅焦糖菠萝及他他酱,菠萝嘅酸甜清新中和咗鸡扒嘅腻感,他他酱就令整个汉堡更加惹味而新鲜炸起嘅薯角非常香脆可口,蘸他他酱同食真系好好味

63°C温泉蛋和牛肉酱天使面($168)
面层布满烤焗过嘅芝士,味道与肉酱意粉无太大分别,天使面都几挂汁,将温泉蛋与天使面捞匀后,每一啖都充满蛋香,整体味道不错

法式焦糖炖蛋(+$38)
卖相几精致,脆口嘅焦糖配埋滑溜嘅炖蛋几好食,最钟意味道唔会好甜,一人份量啱啱好

菊花杞子茶(套餐跟配)
菊花都几多,而且比我平时多数见嘅大朵,所以菊花味好清香突出,最重要系有清热明目功效,呢款是日花茶非常合我心意

☕️意式即磨咖啡(套餐+$10)
咖啡好香,奶味都几重,加咗少少花瓣点缀后卖相更加分不少,饭后叹返杯靓咖啡确系唔错

餐厅不但以花作布置,就连每道菜都加入食用花装饰,真系好靓好啱打卡另食物好味又高质,完全感受到厨师嘅用心制作,绝对值得推介❤️

感谢 dyiongw

2021年3月14日点评 通过移动设备发表

The Ground Kitchen位于西营盘水街嘅高质西餐厅小店。入面嘅菜式非常精致,用嚟打卡影相简直一流。
Galaxy Fantasy :呢杯系蝶豆花柠檬蜜(自家渍),呢杯差不多每台都必点,用嚟打卡影相简直系无得输,同埋饮落去酸酸甜甜又够清爽。
北海道带子红菜头意大利饭:用左平时喺沙律先见到嘅红菜头作为意大利饭嘅主题,颜色鲜艳,加埋香煎带子,更令人食指大动。
慢煮熟成三十天纽西兰羊仔架:慢煮熟成嘅羊仔架皮香肉嫩,肉香而不羶,蘸埋佢哋嘅芥末酱就更加好味

感谢 hkngtmfood
2021年1月18日点评 通过移动设备发表

早前看到西环这家蓝色大门的店舖被吸引,看到菜式摆盘尤其精美,某日相约友人来这边吃个午餐。

先来的是跟餐的花茶,暖呼呼的冬季喝进去很舒服。接着来的是餐汤,摆盘美绝了,那秋葵切跟摆得太完美,杂菜牛肉汤也做得很好,一点也不马虎。

波士顿龙虾·鲜茄忌廉天使面 $238

我吃过早餐才过去,便让友人跟我分享一个餐。还好分享了,因为份量很足,龙虾下面的天使面有很多呢!龙虾有半边,肉质弹牙又多膏,配上浓郁的鲜茄忌廉真的很不错!

带子他他·墨鱼汁脆片·热情果香茅汁 $98

我们另外点了一个前菜来分享,带子新鲜,配上其他蔬果口感层次丰富,加上三文鱼籽则又好看又味道更深层次,无论是直接吃还是放在墨鱼汁脆片上吃都很不错!

法式焦糖炖蛋 $68

焦糖炖蛋非常滑嫩带橙香,中和了腻度,不错!

环境、食物及服务也不错的小店,有机会再来!

感谢 eataroundwithme
2020年11月8日点评 通过移动设备发表

蓝白色门面设计充斥住浓浓嘅地中海异国风情

装潢设计简洁,具有浓郁欧式风情,充满度假色彩,营造出惬意清新嘅氛围

洛神花杞子茶
颜色艳丽,味道清香同酸酸甜甜

带子他他·墨鱼汁脆片·热情果香茅汁
带子他他色彩缤纷,卖相吸引
鲜嫩弹滑嘅带子混合咗清爽嘅芹菜同苹果粒,再加上咸香嘅三文鱼籽同酸酸哋嘅热情果香茅汁,味道清新醒胃
再配搭松脆无比嘅墨鱼汁脆片一齐食,口感味道丰富

贝贝南瓜海鲜意大利饭
意大利饭超挂汁,啖啖都充满南瓜味道,而且加入了洋葱粒增添口
海鲜份量十足,三文鱼籽咸香,大虾肉质爽弹,意大利饭软硬度适中,烟烟韧韧

杂莓意大利奶冻
质感细滑,奶香味十足又唔会太甜,配上酸酸甜甜的杂莓、曲奇碎同蓝莓酱,味道互相平衡,唔会食到溜

每一道菜都心思尽显,摆盘精致吸睛,充满视觉效果,犹如艺术品般,打卡一流

感谢 foodaholicbunny
2020年10月18日点评

本身以夫妻档系澳洲经营,开业未够一年就被澳洲媒体选为当地Top20 Cafe 之后两夫妇回流翻香港延续呢间充满外国Homey风情嘅小店
是日餐汤
餐厅主打一款罗宋汤,特别之处系冇加茄膏,以突显蔬菜嘅清甜。饮落有酸甜清新嘅蕃茄香牛味好浓郁,仲有洋葱粒、萝卜粒、蒜头同牛肉丝,碟边放上秋葵同鱼籽作装饰
慢煮牛柳·意式烧杂菜($268)
牛柳脂肪少不带筋,所以肉质较松软,唔会有渣食落牛味浓郁,可以点旁边嘅黄芥末。可惜煎得过熟,未够嫩滑多汁,而且海盐同黑椒味唔够伴菜包括有盐烧新薯、秋葵、翠肉瓜、红萝卜同紫萝卜。
杂莓意大利奶涷(+$38)
奶冻口感软滑,奶香浓厚加埋面头酸甜嘅杂莓酱,再舖上大量Oreo 碎增加口感,甜而不腻。冰镇咗嘅新鲜红桑子、士多啤梨、蓝莓等,咬落好似沙冰咁,个种冻好冲击
黑松露薯蓉($88)
薯蓉软绵细滑,中间夹杂少少薯仔粒好有口感一入口就充满浓郁嘅黑松露香,最后带牛油同奶香嘅余韵
洛神花黑杞子茶
洛神花有养颜美容、降血压同血脂功效而黑杞子含大量花青素具抗衰老作用,仲可以补肾明目。饮落酸甜味浓,养生又健康☕️
碟豆花柠檬蜜·自家渍($58)
底部黄色部分系自家醃制嘅柠檬蜜,酸甜开胃又几滋润;上面超梦幻嘅蓝色部分系有气梳打混入蝶豆花,连圆形冰块都加咗蝶豆花,真系赏心悦目

感谢 Quest09595597620

查看过The Ground Kitchen的旅行者还看了

中国香港

去过The Ground Kitchen吗? 请分享你的经验!