“蕃茄浓汤专门店”

Downstairs Cafe HK
香港排名第2,953 (共15,642家美食)
周围地区: 鲗鱼涌

食完唔会口渴❗️炒蛋亦好滑

呢间真系值得encore

感谢 Daholic F

2020年9月14日点评 通过移动设备发表

连续几个星期也有晚上课程要上,由七点到十点。趁著今天可以早点下班,特别先到公司附近的茶餐厅吃过饭,然后才上堂。

楼下冰室位于鲗鱼涌英皇道,一出地铁站便看到,地点方便就脚。

这里装修以旧香港茶餐厅为主题 ,感觉令人舒服。枱与枱之间距离足够,入座时也有量度体温,抵炎工作做足。

一个人的浪漫,特意叫了花胶鸡米线和热柠蜜,吃一餐好。

花胶鸡米线 (⭐⭐⭐⭐⭐)
这个米线份量惊人,两个男孩分享也绝对足够。花胶一共有五六片,厚身,而且十分爽口,吃起来骨胶原十足。另外的鸡也有大约四分之一只。吃起来嫩口,而且十分入味。

跟餐饮品 (⭐⭐⭐⭐)
这个鸡米线可以以半价加配饮品的。这个柠檬菜蜜十分润喉,而且不太甜,为今天的速食晚餐划上完美的句号。

总括而言,这间餐厅食物质素高,而且地点方便。下次午膳经过也可以试一试。

感谢 bo_tsz_90
2020年2月27日点评 通过移动设备发表

想找港味浓厚的冰室,在楼下冰室感受到。每个设计系香港人都唔会觉得陌生,仲有份亲切感。餐牌跟一般冰室有点不一样,合并了豉油西餐、中式、港式,紧有一款啱你。招牌瑞士鸡髀 ($30)好厉害咁,用头抽瑞士汁豉油,加桂皮、八角等香科,瑞士汁不太甜或太咸,鸡脾肉仲好滑,食到lam lam 脷。番茄浓汤通粉配牛乳炒蛋 配香煎猪扒 ($55+$8 猪润),特色番茄浓汤啱晒健康上班族,汤很浓,又清甜,冇味精。通粉质地Q弹,炒蛋也嫩滑。猪扒很大块,外脆内嫩,一点都不会柴。华田脆脆 (套餐+$12) ,味道浓郁。楼下三宝饭 ($58)有自家制免切叉烧,大大啖咁食肉,煎蛋是半熟的,蛋浆跟叉烧混在一起,真好吃。葱油很好送饭,连青菜也有调味的。绿椰冰 (套餐+$12) 即绿豆椰汁冰,几特别。瑞士鸡翼($38),3只都好大只,食多几只都可以!

感谢 852tsuil
2020年2月13日点评

讲起蕃茄汤面同瑞士鸡翼,
第一时间一定谂起「楼下冰室」,
之前系荃湾店食过好几次,
觉得瑞士鸡翼好入味,
去开鲗鱼涌出job,
一出地铁站就见到原来有间新分店开左系呢到,梗系要黎捧下场啦!

怀旧冰室嘅装潢,
比荃湾店更干净企理,
坐得更舒适!

次次黎亲都系食呢个指定套餐
推荐❗️特色蕃茄浓汤通粉配牛乳炒蛋($55)
仲可以免费转螺丝粉、意粉、米线、公仔面、汤饭,啱晒所有人心水,
仲有得拣辣定唔辣,好多选择呀。☺️
今次拣左螺丝粉,
小编最怕螺丝粉好粉好腍,
而「楼下冰室」嘅螺丝粉软腍适中,
配上酸甜醒胃嘅蕃茄汤和香滑炒蛋,一流!
套餐仲可以选配一款小食,
识拣一定系拣招牌瑞士鸡髀啦!
平时单点一只都要$30,
而家有得套餐价,梗系抵啦!
瑞士鸡髀超入味,
食得出瑞士汁加左唔同嘅香料,层次感丰富,
唔系一味死甜味,
加上鸡髀肉嫩滑多汁,正!

推荐❗️自家制葱花叉烧滑蛋饭($55)
小编平时唔系好钟意食饭,
不过呢个叉烧滑蛋饭卖相真系好吸引!
半肥瘦叉烧,配上炒滑蛋,
加上画龙点睛嘅葱花,
简单而完美嘅配搭!

推荐❗️瑞士鸡翼(3只)($38)
鸡翼上枱嘅时候热辣辣,
好大只,又好厚肉,
未食已经闻到瑞士汁好香,
鸡翼亦好入味,肉香嫩滑。

虽然套餐冇包到饮品,
但凡order汤粉、面、饭,均可半价配饮品一杯。

推荐❗️华田脆脆(+$12)
阿华田好香浓,面头再洒上大量华田脆脆,增添了不少口感。

今次食晒所有招牌菜,
不过其实「楼下冰室」仲有好多其他必食菜式,下次有机会再试下!

感谢 foodie_talk
2020年1月15日点评

虽然你有你既生活,我有我既忙碌,但无论点都好,
朋友系要见咖!仲记得以前波地踢完波,一大班友
齐齐去冰室,每人一枝可乐果种儿时回忆,的确好
值得回味。而今晚我就约埋个老朋友,一齐黎到呢间
新开分店既人气冰室「楼下冰室」,嗌返以前成日
会食既招牌常餐,呢种除左系一种味道之余,
仲系一份真挚既感觉。
特色蕃茄浓汤通粉 · 牛乳炒蛋 · 招牌瑞士鸡髀 - $55
冰室三宝系齐到,呢到既蕃茄通真系无得输,
汤底用左大量既蕃茄熬煮,所以味道相当浓郁香甜。
个底仲食到啖啖番茄蓉,口感丰富,诚意可加。
而面头上亦放左炒蛋,质感香软滑溜,入口有融化
感觉。而另一亮点就系配埋餐厅既招牌瑞士鸡髀,
瑞士酱汁咸中带甜,入口感唔错。鸡髀外皮带光泽,
而里面啖啖肉,够哂过瘾,难怪能够成为黎到冰室
不得不点招牌菜之一呀!
自家制葱花叉烧滑蛋饭 - $55
另一招牌必食推介既就系,由葱花、叉烧、
自家制酱汁、炒滑蛋混合而成既大碗饭,就咁睇
卖相都觉得份量惊人呀。滑蛋滑嫩、半生熟岩岩好;
叉烧肥瘦相间,口感绝对唔错;加埋葱花同埋
豉油既配搭,唔洗几分钟就比我清哂!
厚切牛乳炒蛋治 - $26
以前系茶记食既蛋治普遍都系好薄身,
但随住时代变迁,连蛋治都有得进化。里面既
炒蛋个Size厚到足以令你饱肚呀,方包质感亦
做得好松软,一啖过个口感你都咪话唔正!
芝士煎蛋菠萝包 - $28
菠萝包就食得多啦,但你有无试过夹埋块芝士
同煎蛋一齐食呢?菠萝包本身做到外皮好脆,
一入口每啖都有松化感。而夹埋芝士煎蛋,
呢个组合对我黎讲几新鲜,几种唔同既口感
放埋一齐,唔错。
▪ 红豆冰 - $24
▪ 新鲜菠萝冰 - $24
▫ 两款经典冰室特饮,红豆经煮过后入口有豆香,
质感香绵起沙,甜度岩岩好。加埋淡幼,成个口感
相当顺滑;菠萝冰个底有好多新鲜既菠萝粒,
啖啖鲜甜之余,阵阵清爽透心凉。

感谢 lankiman6330

查看过Downstairs Cafe HK的旅行者还看了

中国香港

去过Downstairs Cafe HK吗? 请分享你的经验!