“有啲失望”

香港排名第2,739 (共15,689家美食)
周围地区: 元朗
周围地区: 元朗
2020年12月23日点评 通过移动设备发表

去完大棠睇红叶出返元朗食啲嘢补充下体力,
见到呢度有芋泥多士,
即刻心心眼。

之前去台湾食过觉得好好食,
之后喺香港都有见过不过成日都排晒队,
今次见唔使排队又有得堂食,
于是就坐低食。

佢有三款口味嘅多士,
分别系肉松芋泥、Oreo紫薯同紫薯芋泥,
我见周围啲人都系嗌肉松于是就试吓肉松,
但我想食净芋泥口味多啲。

呢个配搭都ok嘅,
但我觉得个芋头味可以再重啲,
份量都算大份,
但$40一份多士,
CP值唔算太高。

感谢 ryokowm

2020年11月12日点评 通过移动设备发表

朋友说这间餐厅长期大排长龙,一直很想吃,这天就来潮圣一下~

远远就看到这间店舖门口已经堆满人潮应该真系很有名我们也等了好一段时间来能进去啊⋯

姜母鸭汤面线
端上桌后传来阵阵中药的药材味,立刻想起台湾夜市的药炖排骨汤嗅起来很和暖,一点都不刺鼻每次去台湾,也会去喝一顿啊☺️想不到在香港也可以再次尝到这种味道这个面的汤底有红枣、杞子、当归、姜用料十足!姜能够驱寒,现在的天气凉凉的,很适合啊而且吃起来也有微微的红枣甜味,怕中药味的人也会爱吃!鸭肉很嫩滑~肉汁也渗透在面线中,好吃好吃~女生吃这个除了可以暖身之外,也可以滋养啊☺️

盐酥拼盘卤肉饭
不管是卤肉饭还是拼盘,份量都是超多的!卤肉饭的肉粒份量非常多,拌饭后,每一口饭都沾满卤肉粒而且油份不算太多健康啊~拼盘方面,鸡卷又香又滑!脂肪比重不多✌炸鸡粒的炸粉份量适中,吃下去还可以吃得到啖啖鸡肉啊 烤鸡是柠檬味的,有种清新的口感,能够少轻油腻的感觉这个拼盘还配有酸辣酱,可以增加味觉的刺激感

仙草芋圆3号
听说这间餐厅的芋圆很有名,当然要点一个来吃吃看啊~芋圆甜品当然不少得三色芋圆啦还有仙草之外,另外更有波霸白玉珍珠和爆珠,另外我们也加了海藻水晶我们都是爱吃甜点的人啊超级大碗!芋圆都是烟烟韧韧的喜欢喜欢仙草味淡淡的,而爆珠咬开之后有种甜甜的味道,互相配合起来很适合而海藻水晶有种Q弹的口感这个甜点有爽脆、也有烟韧的质感,更个口感层次推上极致好吃指数爆灯啊!!

姜母鸭汤面线$68
盐酥拼盘卤肉饭$69
(柠檬烤鸡槌、鸡卷、一口鸡)
仙草芋圆3号$36
(三色芋圆,波霸白玉珍珠,爆珠)
海藻水晶+$6

罗东肉焿番 (元朗)
元朗凤翔路69号建辉大厦地下5号舖

1  感谢 small_baba
2020年10月7日点评 通过移动设备发表

早排假期入左元朗行,打开食评app决定去试呢间被超多好评评为地道台湾菜既黄店,可惜食完呢餐之后我真系觉得永远唔好盲目相信好评
餐厅面积比较细只有20个座位,由于帮衬当日仲行紧限聚令只能坐5-6台人,系门口企成个钟先有得入座 入到餐厅刚好被安排坐系走廊位最尾一张台,咁岩靠近厨房出菜位店员不时系旁边经过,成餐都食得有少少唔自在
***********************************************************
✨肉松芋泥吐司 ($40)
芋泥系台湾既火红食物,台式早餐店开到成行成市都卖紧芋泥肉松吐司而呢股芋泥热潮近呢一年都杀到黎香港饮食界
等位期间keep住见到有人外卖买佢都满心期待既,点知期望过后尽是失望....芋泥味道偏淡食唔出芋头味,选用既肉松系某台湾知名品牌同我屋企食开既个罐系一模一样至于吐司(方包)质感除左偏干之外亦无正常面包既味道,咬左一啖已经唔想食落去....
其实帮衬既前几日我都试过系屋企自家制,坦白讲句我觉得自己整既更好食,而呢度一份索价40大元觉得不值
✨炸地瓜球滚花生 ($40)
由于menu上面无相睇到只能自行脑补,就咁睇菜名会以为系QQ既地瓜球洒上花生粉好似糖不甩咁,点知炸地瓜球实物外皮又干又硬内里口感完全唔Q,10粒又系索价40大元真系台币变港币咁收 伴碟既仲有蜜红豆,估唔到最正常既居然系伴碟菜...
✨仙草芋圆1号 (三色芋圆+ 蜜红豆 + 海藻水晶) ($34)
个人认为真心难食.....感觉同食紧超x牌罐头凉粉无分别
如果大家无系台湾食过仙草,推介大家去开深水埗可以试下 #康瑞甜品,试过就会明白点解我会话呢度既仙草并非真正仙草
芋圆相信真系店家手工制,但除左芋头个款食到有芋味,另外两款系食唔出‍♀️
至于配料,因为食地瓜球时已经食过蜜红豆,再食就觉得有d甜腻;而海藻水晶本身浸过糖水所以偏甜
2号干拌套餐 ($66)
✨综合丸汤 (花枝丸&香菇贡丸) (单点$24)
街市冻肉舖货色,唔好期望系正宗台湾丸
✨ 干拌面 (刀削面) (单点$40)
唯一满意既系呢碗干拌面,虽然只系辣酱+鲁肉+刀削面条,但起码叫做有返阵台湾味道
✨ 冷泡无糖高山茶 (跟餐) (单点$15)
平时都有饮开出面台式饮品既无糖茶,呢度既冷泡茶唔错,几有茶香

感谢 big_foodie_yanny
2020年9月27日点评

在港岛长大的我,平时真的很少去新界地方食饭,但今次有朋友揸车,就一起去元朗这间网上大推厚吐司的台式餐厅~
当天是星期六下午茶时间,门外已有不少客人等待进入,果然没有来错地方
——————————
一号罗东肉焿汤餐 $78
我们本身都有食lunch,不算太肚饿,就叫了套餐share罗东肉焿是这间的店名,当然要尝尝肉焿汤~第一次食这个,所以不知道是汤羹里面有些不少猪肉和竹笋,食起来脆脆的,很清爽加上本身有醋,会更加开胃!

之前我食的鲁肉饭,颜色会比较深,但这个卖相真的不太一样正当我担心会不会不够味时,朋友就说好好食虽然鲁肉不太看到有肥肉,但食起来很香很多汁,还加入豆卜一起,会有爆汁的效果旁边的溏心蛋,很香蛋味,外面食到甜甜的卤汁,正!

古早味炸鸡卷 $45
朋友想试试炸鸡卷,因为好像没有看见其他台式餐厅有 炸鸡卷原来是由鸡皮包着已调味和剁碎的鸡肉而成,一咬下去会有很香的肉汁!越嚼越香口,太邪恶

Oreo紫薯泥吐司 $46
另外,我很想试试这里的吐司,叫了Oreo和紫薯口味。吐司稍微烘过,脆脆的,Oreo和紫薯很搭,一齐吃会有有脆和软的口感,很有趣☺️但整体不是很惊喜的味道食到一半会有点口干..

感谢 haru d
2020年9月15日点评

依间台式餐厅一早就见到佢喺元朗开咗,但系一直都冇机会黎试,有一日约咗屋企人嚟食晚饭,就试吓佢哋嘅嘢食,见到餐牌写到好吸引就入咗去食love 首先最吸引我嘅就系个芋泥三文治,超级厚嘅馅料,睇落去会好正所以我哋就叫咗一个三文治,食落去都非常之满足,不过份量就真系好大份有少少食唔晒like 然后就叫咗几款小食,分别系台湾肠、甜不辣同埋小食拼盘,台湾肠甜甜地几好食 甜不辣系炸嘅,但系食落去最后得来又唔会太过干身所以都几好食

感谢 fooodaholic

查看过Luo Dong Rou Geng Fan (Yuan Lang)的旅行者还看了

中国香港

去过Luo Dong Rou Geng Fan (Yuan Lang)吗? 请分享你的经验!