“必试台湾火锅”

牛大人台湾火锅吃到饱 - 旺角琼华总店
香港排名第318 (共15,904家美食)
周围地区: 旺角
描述: 牛大人火鍋吃到飽由台灣師傅親自主理,主打台灣地道特色湯底及風味食材,務求顧客吃到飽,也吃得好。 九種鎮店火鍋湯頭集傳統古早秘方,融入現代創新料理熬煮而成,所有特色湯底均以全天然食材製作,讓客人能夠放心「先喝湯,後火鍋」,加上各款台灣直送火鍋食材及飲品,讓你感受最真實的在地台灣味道。 全店使用高質傳統銅鍋,導熱快速,受熱均勻,充分發揮食材的精華。 我們搜羅全台灣最地道的各款台灣美食,由南到北,都可在牛大人火鍋吃到,台灣在地直送火鍋食材、飲品及調味料讓你吃得更地道,令你仿如置身台灣。
2021年4月12日点评 通过移动设备发表

枱上面有张胶片 可以自行选择
我拣咗牛大人网上面最推介嘅
麻辣汤底同蒜头鸡鸳鸯锅
蒜头加里面好多蒜头再加半只鸡
麻辣汤底就用咗好多香料 个麻辣口味系我食过咁多麻辣汤里边比较正宗嘅
另外用QR code落单
我哋点左极上黄牛吃到饱套餐
可以食120分钟
一次过叫咗好多碟牛 每碟有三块
可以一口气渌好多碟!
荃湾分店有独有嘅牛胸爽
除此之外喺餐单上面仲可以揾到
燕饺同蛋饺 另外仲有我最钟意食嘅鸭血
四旧本身上枱已经热超级厚身
吸晒汤底啲精华
另外当然仲有女性必食嘅花胶 都系任食!
出边仲有任饮饮品
唔同嘅茶类都系冷泡
最后当然唔少得甜品 台中仙草冻
简直带左我舌头返左去台湾旅游

感谢 chingbee0808

2021年4月3日点评 通过移动设备发表

这次去了一家最近人气很强的火锅店吃东西,店舖位于旺角荷李活地库,环境挻大舒适的。这里共有三款套餐选择,我们点了澳洲极上和牛套餐,随餐附送澳洲和牛四粒。

汤底方面选择了台湾浓香蕃茄锅,大量的蕃茄的锅中,味道很香的。汤底味道酸酸甜甜,既开胃又惹味,蕃茄控表示喜欢。

极上和牛吃到饱套餐 HKD$308/位,周末要另外加HKD$10。套餐包括多款肉类选择,我们就点了其中几款来吃:澳洲和牛M5牛肩卷/美国SRF极黑和牛下肩胛/安格斯牛小排/纽西兰羊肉卷/西班牙猪梅肉片。

全部肉肉卖相也很新鲜,肉质鲜味不韧身,而且是薄切版本所以很容易熟。就算不能吃牛的朋友,也有其他肉类可供选择,肉质也是新鲜。

期间发现有私房鸭血,所以点了一大碗来吃。上菜时看到有花椒/八角/辣椒等配料,味道挻香的。放进汤底增添蕃茄香味,所以味道更浓郁。鸭血大大件,容易夹起不易散,口感烟韧味道很香。

另有有多款火锅配料供应,在自助区也有不少饮品/蔬菜/酱油等等供应☺。店家有自家制饮品,例如:白桃乌龙/桂花乌龙/洛神花等等。茶饮是以冷泡茶方式浸泡,茶味甘香清甜,味道不会感到苦涩。

看到有店舖限定的饮品,所以也点来试试看吧。这杯饮品名为18+冬瓜茶,里面加入威士忌。酒香味道不算太强,所以容易入口,配上甜甜的冬瓜茶是挻好的。

食物质素不错,肉类新鲜鲜味,食物种类选择多元化。价钱一般,可以吃到饱☺。

1  感谢 CHINGCHINGJAIII
2021年3月12日点评 通过移动设备发表

放工后与朋友去食人气火锅放题「牛大人」晚市放题120分钟,最平与最贵嘅放题价钱只系相差$90,但食物就多几倍,而且仲每位赠送澳洲M9和牛牛丸,识食梗系拣最贵嘅极上和牛吃到饱套餐($298)

饮品、酱料及火锅配料如丸类或蔬菜类可系自助区自取,其他配料如肉类、海鲜、台式火锅配料或小食等则用手机透过QR code落单!

汤底拣咗四目养生素食锅,材料有红枣、杞子、菊花及黄耆等,啱晒我哋呢啲注重养生嘅老人家☺️

套餐有7款牛肉可拣,其中3款我哋点得比较多,分别系澳洲和牛M5牛肩卷、安格斯特选牛板腱及美国SRF极黑牛肩胛肉眼呢3款都系牛味浓之余又唔韧,仲有啲嚼劲,确系好食安格斯牛小排都唔错,但脂肪相对较多手切封门柳口感较韧,试过一次后就冇再点而浆类就有几款,感觉与墨鱼滑或虾滑类同,当中章鱼珍珠浆混入章鱼粒,食落Q弹有咬口另赠送嘅和牛牛丸食落爽口弹牙又juicy,仲有好浓嘅牛肉甜味,可惜每人只得2粒,真系想再encore

其他火锅配料选择都几多,食材品质唔错西班牙猪梅肉够弹牙;沙白鲜甜无沙;花雕鸡件醃得够入味;鲮鱼球鱼味十足;蔬菜及菇类又洗得干净,仲有我每次去台湾都必食嘅水莲供应

饮品选择有十几款,除咗罐装饮品外,仲有自家制冷泡茶及养生桂圆红枣茶等相反甜品就只得Movenpick雪糕及台中仙草冻可拣,选择较少!

整体而言,餐厅环境舒适,食物几高质又干净企理,上菜及收碟速度都算快手,重点系价钱亲民,难怪成为高人气火锅放题餐厅!

感谢 dyiongw
2021年3月11日点评 通过移动设备发表

牛大人已经荣登我最喜爱火锅第一位 其实已经食过好多次,次次去到都人山人海全场满座 旺角仲开左2间分店,好厉害人气度极高!台式火锅无论汤底、配料、周边小食都一样特别,食开港式火锅既我俾佢深深吸引住
汤底有9种选择,当中Annie最爱嘅系眷村白玉酸菜锅 汤底既酸度做得好出色,好够味而且酸菜白玉好足料,就咁饮过汤 已经讲得好满足 而火锅有3个套餐选择,我拣左最高级既“澳洲极上和牛”套餐 澳洲和牛M5牛肩卷系必点,牛花纹理好靓 而且牛肉同脂肪比例分布平均,食落好爽口一啲渣都无,肉味香浓,真的十分不错 仲有仲有食哩个餐会送每人2粒M9和牛牛丸 牛肉味超级香浓,一咬开啲牛肉汁咇哂出嚟 超级好味!
而火锅配料亦都十分出色,好多选择仲好特别。有香港人大爱嘅鸭血任食,仲有多款台湾直送浆类选择,必点蟹子墨汁浆⚫、澎湖花枝浆、同埋最新推出既章鱼珍珠浆 仲有好多唔同既台式配料,较特别嘅有港式火锅无既瓜仔鸡水饺,真系有青瓜喺水饺入面㗎 另外蝨目鱼丸、雪枝扬、乳酪蛋肠都好特别,记得要食啦 仲有特别一定要推介嘅系自助区既牛柏叶,超级爽口,一定要食超级推介!
台式小食仲有士林盐酥鸡 真猪小香肠同埋Annie最钟意食既鱼香皮蛋豆腐 饮品有自家制台湾冷泡茶,个人特别钟爱桂花乌龙及菊花普洱 另外仲有几款手摇饮品任饮,包括 冬瓜茶、柑桔椰果、乌梅汁等等,出面饮都要成廿几蚊杯 ,牛大人有得任饮真系超抵!Annie就加钱试左威士忌冬瓜茶 冬瓜茶加入酒精系一个非常特别既配搭,威士忌浓度唔算好高,但mix埋一齐感觉甜度冇咁高,几特别 食饱饱记得食埋个台式仙草甜品先好走呀
牛大人台湾火锅吃到饱
旺角弥敦道610号荷李活商业中心地库

感谢 foodie_anniechan
2021年2月26日点评 通过移动设备发表

终于去咗食人气爆灯,超受欢迎的牛大人啦☄️确实系配料丰富,汤底款式多样相当吸引 一朝早去已经超多人排队!

极上和牛吃到饱套餐($208)
✨最受欢迎的套餐,有超过10款肉类可任点任食,手切封门柳、安格斯一口牛肉粒、安格斯特选牛板键等 食肉兽的天堂
除咗肉类可任食,仲有超过50款火锅配料,例如台湾直送鸭血、手打花枝浆、蛋饺等❤️

汤底
✨牛大人红烧牛骨锅
✨阿嬷养生浓汤锅

台湾地道小吃
✨有盐酥鸡、真猪小香肠、梅甘酥脆薯、丰原排骨酥,牛肉卤肉饭等
✨最值得一赞是牛肉卤肉饭 第一次吃这个做法,以卤牛肉代替了卤猪肉,牛味香浓,香气四溢❤️钟意加几多肉都得

自家制茶饮
有桂花乌龙茶、洛神花茶等
另外单点了冬瓜茶威士忌(+$38),消腻解渴

感谢 tomandcharlie_diary

查看过牛大人台湾火锅吃到饱 - 旺角琼华总店的旅行者还看了

中国香港

去过牛大人台湾火锅吃到饱 - 旺角琼华总店吗? 请分享你的经验!