“餐厅设计型到死,想睇要黎麻麻地”
OMG Mamaday的点评

OMG Mamaday
香港排名第19 (共15,292家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2020年4月3日点评 通过移动设备发表

餐厅:Mamaday (尖沙咀)
地址:尖沙咀加连威老道29号信基商业中心2楼

之前已经去过铜锣湾嘅Mamaday‍,今次去尖沙咀加连威老道嘅分店除左系因为餐厅设计吸引左我之外,当然系因为佢系一间黄店啦

无论系餐厅嘅墙、餐牌定餐具,都可以揾到餐厅独特设计嘅鬼马图案或slogans,随时有一句比到你惊喜,仲有唔少玩谐音同讽刺时代嘅句字,唔知你又钟意边句呢

叫左个夏日热辣辣慢煮炸鸡明太子冷乌冬($92),跟埋沙律同餐汤就各加$8,仲送一杯红茶或咖啡。5旧炸鸡,配上2条日式蟹柳同埋充满浓郁明太子酱嘅冷乌冬,唔好睇佢好似好细碗,食完都几饱

另外叫左个唔好抱咁大期望蒲烧鳗鱼蛋包饭($124),大大块烧香嘅鳗鱼仲有满满嘅日本进口滑蛋同埋木鱼,完整咁包住烩饭,每一啖都可以食到蛋香同香喷喷嘅鳗鱼,唔会好腻

最后用跟餐价$38加左个比利时紫薯窝Full,除左卖相唔话得之外,窝夫仲好香脆而且包住紫薯夹心,连埋紫薯蓉、伯爵茶雪糕或者乳酪一齐食都咁正

感谢 hinsonfoodhk

2020年4月2日点评 通过移动设备发表

之前食过佢既铜锣湾店,觉得唔错,今日过开黎尖沙咀就黎佢间分店食午餐。
餐牌依然甘搞鬼,我地叫左都几辣的泰式打抛猪肉乌冬同玉子豆腐无乜豆浆味既豆浆炖饭惊唔惊。
都几辣的泰式打抛猪肉乌冬真系几辣,有好多肉碎,每啖乌冬都食到肉碎,乌冬又好滑,好惹味。
玉子豆腐无乜豆浆味既豆浆炖饭惊唔惊真系冇豆浆味,反而充满黑椒味。酿蟹盖酿满蟹肉,好食。
仲有两条蟹柳,四件玉子豆腐。意大利饭软硬适中,口感丰富。
我仲叫左个甜品﹕唔甜的紫薯蛋糕。
果然甜度低,蛋糕有四层,分别系紫薯蓉、芝士蛋糕、紫薯芝士蛋糕同饼底。夹埋好出色,紫薯控必食。
午餐包一杯无糖红茶或美式咖啡,我地要左热既各一。

感谢 chichi330
2020年4月1日点评

上次食过铜锣湾分店觉得水准唔差而且又系黄店,所以就黎咗尖沙咀分店再支持下啦,绝对值得一试。店入面装修同餐具都好靓好有格调,仲见到连猪tim

叫咗两个luncch set :mamaday burger同埋炸鸡明太子乌冬,另外仲叫咗小食炸薯条同埋炸鱿鱼圈。

餐汤系南瓜汤,啖啖南瓜蓉,非常足料,饮落咸甜适中,相当唔错。

沙律:
生菜再加胡麻酱,做法大路,味道一定唔会差。再加咗芒果,蓝莓同埋红莓,都好新鲜,口感都好丰富。

mamaday burger $88 (+$8 转set )
摆盘已经好靓,啲馅唔会散开晒。馅料有有手打牛肉,菜,鱿鱼圈,芝士同埋蛋。值得一赞系佢个包同埋块牛肉。佢个面包焗到外皮好脆,牛肉大约5成熟。咬落好软熟又有牛味,好有惊喜☺️

炸鸡明太子乌冬 $92 (+$8 转set )
依个乌冬系冻食嘅,面条咬落弹牙有口感,食得出唔系平嘢。明太子酱唔算有好重明太子味,不过落蟹籽就真系落得一啲都唔手软,系超级多蟹籽呀。食落好香好食。唐扬炸鸡都几juicy,肉质鲜嫩。

炸薯条 +$18
用嘅薯条唔系超市果啲咁幼身,薯条够厚身同脆。味道有少香辣。

炸鱿鱼圈:水准正常,无咩特别。

饮品叫左杯紫薯latte,唔会太甜,又有好多粒粒紫薯蓉,好有咬口,系紫薯爱好者必点。

感谢 hungrythepocky
2020年3月28日点评 通过移动设备发表

香港人钟意香港特色餐厅, 而我就超级钟意呢间特色西餐厅MAMADAY,来过无数次, 今日又再同朋友来尖沙咀分店品尝美食, 及欣赏餐厅的装潢同设计风格.
我呢位朋友系第一次来, 见到个MENU上面的菜名甘SPECIAL, 已经第一时间忍吾住系甘影个MENU, 因为D菜名实在太搞笑啦.
今次我点左一个饭, 叫做"辣架傻猪猪猪颈肉泰式肉碎日本蛋包饭", 呢个饭特别之处系个蛋系用日本进口鸡蛋, 好快大大碟饭就到啦, 成碗满满的肉碎同埋大大块猪颈肉, 真系好丰富同埋够饱肚, 虽然MENU写明系辣, 但其实食落又吾算好辣,吾食得辣既朋友其实都可以系接受范围既.
呢度既PIZZA系好正架, 所以我又点少得ORDER番份PIZZA, 今次系点左"又系黑松露野菌比萨....好闷呀", 的确次次来都会点呢个PIZZA, 系好闷, 无计, 好食既野系真系百吃几厌都好, 都会照拣哈哈. 因为个PIZZA系新鲜焗, 皮底又脆又薄, 食落又够香够好味, 点舍得吾拣呀.
今次点左一杯"73.5%朱古力最好味", 话就系真系73.5%的朱古力, 饮啖热辣辣的朱古力, 真系好有安神的感觉, 而且饮得出真系够浓的朱古力, 真材实料.
呢度够靓可以打卡又坐得舒服, 真系岩晒约朋友下午茶呢.

感谢 kirarararabbbbb
此点评为TripAdvisor会员个人反馈,不代表TripAdvisor的意见。原文语言为中文,源自www.tripadvisor.com.au 查看原文
2020年3月28日点评 通过移动设备发表

黎到Mamaday重点唔系食野,而系欣赏渠地既装修同摆设最正都系只碟
餐牌啲名真系惊人摸唔透其实系咩野黎

先来系明太子薯条,明太子比慨份量都好慷慨,而且薯条慨份量都好大,薯条啱啱炸起,热辣辣又新鲜

鸡翼系全翼,仲要外脆内软,一咬入边啲汁爆晒出嚟
呢个黑到爆炸鱿鱼圈墨鱼滑墨汁炖饭味道几好,又唔会食到个口黑蚊蚊

最后仲叫咗个蜜汁香茅猪颈肉,超丰盛,最啱一大班人食‍‍‍

感谢 storeo2019

去过OMG Mamaday吗? 请分享你的经验!