“打卡必去”
OMG Mamaday的点评

OMG Mamaday
香港排名第35 (共15,646家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2020年12月16日点评

一啲都唔嘛嘛地
呢日同朋友嚟到尖沙咀呢间楼上餐厅,成日系网上面见到呢间餐厅嘅推介,今日终于嚟试吓!入到嚟啲装修好特别,有啲美式风情,而且会令人会心一笑。呢度菜式改嘅名都好有趣,令人每样都会想试吓我地因为唔算好肚饿,嗌咗个明太子意粉同肉食沙律,仲有一个乌龙茶沙冰同青柠梳打。
明太子意粉用嘅系扁意粉,食落系al dente, 好有咬口,而且好挂汁。个明太子系跟忌廉汁,食落又唔会腻口,仲配上啲菇菌同炸蟹柳。个沙律上到嚟好大份,有啲木莓蓝莓,睇落色彩好丰富。沙律跟咗几旧炸鸡,食落有惊喜,好嫩滑!朋友杯青柠梳打有少少蓝紫色咁样,仲用咗个conical flask嚟装,好有化学实验嘅感觉。我个杯乌龙茶沙冰似落唔会好甜,好refreshing!
呢间咁有gimmick嘅餐厅绝对会想再嚟,下次会想试吓佢杯朱古力同窝夫!

感谢 Jennielee20

用料很有诚意呢
虾片也很香脆 够新鲜

感谢 Cindy C
2020年12月8日点评 通过移动设备发表

今天中午与朋友打卡这家网红餐厅~平日中午12点外面已经开始排队。为什么叫MAMADAY呢,大概因为是“麻麻地”的谐音

餐厅各种打卡位和金句,让普通的工作日午餐也变得有趣!

我们毫不犹豫地选择了lunchset,菜单设计也很有意思~

蟹肉海鲜墨汁披萨:用料特别充足包括鱿鱼八爪鱼仔樱花虾和蟹肉,一口咬下去不会很干非常满足!价钱都很合理!

鱿鱼薄片炸芝士番茄干扁意粉:看似普通原来有大惊喜的一道主菜,一开始我以为白色的是扁意粉原来是鱿鱼薄片,非常鲜嫩,炸芝士一点也不油腻反而很香口,搭配番茄意粉味道十分独特,赞!

&薯条和洋葱圈看卖相就知道是水准之上!一边喝餐饮冻红茶一边配小食很是惬意!

我和朋友都非常喜欢这家餐厅,价钱合理又很有特色,幽默地装修给工作日平添乐趣!

用餐日期:2020年12月
感谢 jys0307j
2020年12月3日点评 通过移动设备发表

期待已久嘅Mamaday 拣咗个平日一个人去chill下 一路行上楼梯啲poster已经好正,坐低咗内部装修当然都玩味十足啦,个感觉系超正!天花都有poster架,真系零死角嘅玩味

当然唔少得餐牌,个设计都系好正,食物名都好抵死

最后我叫咗「可能会失望温泉蛋明太子意大利扁面」同一杯热嘅Matcha Latte~

1️⃣ 可能会失望温泉蛋明太子意大利扁面
我想讲我一啲都无失望呀!首先个明太子酱汁好充足,食到最后一啖都仲有!温泉蛋靓仔,捞匀咗之后令意粉食起上嚟再滑啲、香啲 意粉上面仲有啲木鱼、菇同有几条炸过嘅蟹柳,我想讲炸过嘅蟹柳,个面脆咗系好味架,个人几钟意 至于主角意大利扁面有咬口,而且挂到好多酱汁,好味

2️⃣ Matcha Latte
好鬼死钟意佢只杯 表面外加咗抹茶粉,首先卖相已经无得顶。饮落口就完全明白晒餐牌上面写嘅「抹茶牛奶涩涩地无咖啡无落糖架」。满口满满嘅抹茶香味,which我好钟意佢无落糖而唔会过甜、死甜。非常非常系我钟意嘅Matcha Latte味道! 捞匀表面抹茶粉入到尾都系好足味,正

食完一次就真系会明白Mamaday长期爆满嘅原因。连平日下昼都keep住多人,所以想食真系要打去约呀!会encore的

感谢 mirukuchan
2020年12月3日点评 通过移动设备发表

Mamaday岀名好食又受欢迎嘅cafe,唔book位都通常冇位 今次我下午茶时间去,依然咁多人

嗌左个[好邪恶嘅咸蛋牛油果比萨咩叫减肥]同埋[焦糖脆脆窝夫],两样都好惊喜,每块pizza上面都有只蟹钳,所以个Pizza好有蟹肉味,边边有咸蛋黄味,好味又唔会太漏,很不错!

焦糖脆脆窝夫有四块,配一球雪糕同埋芝士奶盖酱,仲有焦糖脆脆,好正,原来窝夫同芝士奶盖系咁夹

仲嗌左两杯嘢饮,苹果沙冰同埋焦糖咖啡沙冰,不过不失!苹果沙冰几flesh, 咖啡沙冰上边有Oreo饼干同埋焦糖脆脆,有诚意

环境design都好有特色,好多打卡位,而且Menu设计都好特别,改菜式名好有心机[害羞]高质餐厅,价钱合理唔贵,值得一试再试!

感谢 missloveseat

查看过OMG Mamaday的旅行者还看了

中国香港

去过OMG Mamaday吗? 请分享你的经验!