“明太子意粉no.1”
OMG Mamaday的点评

OMG Mamaday
香港排名第36 (共15,677家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2020年12月17日点评 通过移动设备发表

< Mamaday > 尖沙咀
今日同friend去咗我最钟意嘅Cafe食lunch佢哋嘅明太子意粉真系好好味 永远都系我嘅No.1

可能会失望温泉蛋明太子意大利扁面 $112
差唔多每次嚟都会叫呢一个明太子扁面佢上面有啲木鱼丝 三条蟹柳 仲有一只温泉蛋 明太子加咗少少忌廉 捞埋一齐食层次好丰富 明太子份量好多 见到一粒粒黐住啲意粉 不过蟹柳好似比之前细条咗 但系都好好食 整体黎讲呢个会一直encore

都几辣的泰式打抛猪乌冬 $118
好有泰式风味 有两块好大嘅虾片 乌冬同沙律菜 虾片炸得好脆 乌冬少少辣不过可接受上面有啲九层塔同香叶捞埋一齐 有唔同嘅层次另外亦都有啲车厘茄可以中和返个辣度 旁边亦都有沙律菜 可以解下腻 另外打抛猪个酱汁有啲似肉酱意粉食到嘅肉酱 不过加咗啲辣酱 感觉丰富啲 乌冬炒得都唔错食完个人好暖❣️

Matcha Latte $
佢个杯好得意 好有香港怀旧风格❣️而且上面有啲抹茶粉 好够抹茶味 饮落唔太甜 奶味香浓 符合期望

Tofu Coffee☕️ $
见到呢一杯豆腐咖啡好似好特别于是就叫嚟试下 上面有一球豆腐雪糕 下面系普通咖啡☕️豆腐雪糕好重豆腐味雪糕几绵滑 咖啡唔太涩 系我钟意嘅味道 入口香浓 捞埋豆腐雪糕都几夹 唔钟意饮咖啡嘅人应该都啱饮

感谢 blissfulfoodiary

2020年12月15日点评 通过移动设备发表

今日同屋企人去左尖沙咀行街,我地行左一阵就想揾间餐厅食lunch。我地揾左一间几特别既餐厅,入面有好多好盏鬼既装饰,好得意啊。
我地点左咸蛋牛油果蟹肉pizza,呢个pizza真系好特别,完全系平时食意式pizza见唔到既材料,但系呢三样野都系我好钟意食既野,加埋一齐估唔到系咁夹,仲要pizza系唔会太厚,食落去脆脆地,好正啊。我地仲点左个小食啊,就系呢个芝士粉鸡翼,鸡翼烤到好香脆啊,正!
饮品方面,我地点左豆腐咖啡,咖啡入面有软滑既豆腐同埋清香既豆腐雪糕,层次丰富!

感谢 gcyy204
2020年12月16日点评

一啲都唔嘛嘛地
呢日同朋友嚟到尖沙咀呢间楼上餐厅,成日系网上面见到呢间餐厅嘅推介,今日终于嚟试吓!入到嚟啲装修好特别,有啲美式风情,而且会令人会心一笑。呢度菜式改嘅名都好有趣,令人每样都会想试吓我地因为唔算好肚饿,嗌咗个明太子意粉同肉食沙律,仲有一个乌龙茶沙冰同青柠梳打。
明太子意粉用嘅系扁意粉,食落系al dente, 好有咬口,而且好挂汁。个明太子系跟忌廉汁,食落又唔会腻口,仲配上啲菇菌同炸蟹柳。个沙律上到嚟好大份,有啲木莓蓝莓,睇落色彩好丰富。沙律跟咗几旧炸鸡,食落有惊喜,好嫩滑!朋友杯青柠梳打有少少蓝紫色咁样,仲用咗个conical flask嚟装,好有化学实验嘅感觉。我个杯乌龙茶沙冰似落唔会好甜,好refreshing!
呢间咁有gimmick嘅餐厅绝对会想再嚟,下次会想试吓佢杯朱古力同窝夫!

感谢 Jennielee20

用料很有诚意呢
虾片也很香脆 够新鲜

感谢 Cindy C
2020年12月8日点评 通过移动设备发表

今天中午与朋友打卡这家网红餐厅~平日中午12点外面已经开始排队。为什么叫MAMADAY呢,大概因为是“麻麻地”的谐音

餐厅各种打卡位和金句,让普通的工作日午餐也变得有趣!

我们毫不犹豫地选择了lunchset,菜单设计也很有意思~

蟹肉海鲜墨汁披萨:用料特别充足包括鱿鱼八爪鱼仔樱花虾和蟹肉,一口咬下去不会很干非常满足!价钱都很合理!

鱿鱼薄片炸芝士番茄干扁意粉:看似普通原来有大惊喜的一道主菜,一开始我以为白色的是扁意粉原来是鱿鱼薄片,非常鲜嫩,炸芝士一点也不油腻反而很香口,搭配番茄意粉味道十分独特,赞!

&薯条和洋葱圈看卖相就知道是水准之上!一边喝餐饮冻红茶一边配小食很是惬意!

我和朋友都非常喜欢这家餐厅,价钱合理又很有特色,幽默地装修给工作日平添乐趣!

用餐日期:2020年12月
感谢 jys0307j

查看过OMG Mamaday的旅行者还看了

中国香港

去过OMG Mamaday吗? 请分享你的经验!