“可能好好食的麻麻地”
OMG Mamaday的点评

OMG Mamaday
香港排名第36 (共15,677家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2021年1月28日点评

想来MAMADAY打卡好久了,这间麻麻地极具玩味,道道菜的名字都好好笑,害我几乎每个菜色都想试一下

不只菜色名,连店的设计都非常具玩味,相信里面的装潢笑话,只有懂广东话的香港人才明白吧!

游客想来访?记得带个香港人来啊~

餐牌又是香港人的笑话,但有些还真的很具玩味,看到名字完全意味不明,要看英文才知道吃什么!哈哈!

食物:

非常头痛!样样都想点,最后上OPENRICE点了两个推荐菜试试看

有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面 $128

名字好长,但其实简单易明,不就是很多蟹肉的扁面啦!

意想不到,这里的蟹柳超级多!加上两只蟹爪,蟹肉味很浓!

没有用到忌廉,反而用了蟹籽跟蟹膏的咸香加重扁面的味道

蟹的总量加起来跟扁面有得拼,而且不是雪藏无味蟹,一口蟹肉一口扁面,超正!

唔好抱咁大期望蒲烧鳗鱼蛋包饭$124(+$28全条鳗鱼)

不要有太大期望啦!但还真的很大份!鳗鱼很大份,比手掌长一点,照烧汁浓度刚好,不会太浆糊。阔那边的鳗鱼腹部很厚肉而且骨很细软,鳗鱼肥美入口即溶,配着蛋包饭吃一浓一淡很不错!

蛋本身没太多调味,全靠酱汁跟照烧汁烩饭提味,蛋的份量很多,把一大碟饭完全包裹住,我想应该有五只蛋吧!

份量很大!味道不错,吃完这里的一份主菜已经很饱!千万别眼阔肚窄啊!

感谢 the_city_traveler

2021年1月27日点评

不知道第几次吃mamaday了

一如既往的人多,建议先订座

美利坚合众国草饲牛扒扒扒 - $152

草饲牛扒特色是肉质较结实富嚼劲,且肉味特别浓

使用慢煮烹调牛扒,不能自选熟度

牛肉平均受热,较韧的部位也变得软嫩,更能保持原汁原味

两大块酥脆的虾片味道浓郁

大量清新翠绿的芝麻酱沙律还有些蓝莓及红桑子

配少许芝麻酱冷乌冬,口感烟韧弹牙清爽

炒你鱿鱼薄片沙嗲香港制造虾籽捞面 - $118

升级原只软壳蟹+$18

香酥可口的软壳蟹,连蟹壳都带着柔软的口感,散发著蟹肉的香甜滋味

港式沙嗲酱味道稠密香鲜、芳香浓郁,甜咸辣的完美融合

粗身的虾子面入口微咸,面质爽滑弹牙,且挂汤能力高

1  感谢 hkcyeatallday
2021年1月25日点评 通过移动设备发表

铜锣湾Mamaday是我极为喜爱的一间餐厅,但尖沙咀店却是第一次帮衬。尖沙咀Mamaday面积比铜锣店大倍有多,但风格不变,餐厅无论装潢,餐具,餐牌仍以玩味,恶搞,二次创作作题材,轻松风趣,令人吃得非常开心。餐牌很花心思,无论图片和文字也会令人回心微笑,种类亦很丰富,有Salad, 小食,Pasta, Rice, Pizza, Cocktail, Coffee, Tea和甜品。
好邪恶嘅咸蛋牛油果蟹肉比萨咩叫减肥$132~卖相好靓,每一片pizza都有一只蟹钳。饼底又薄又脆,配料十分丰富,有蟹肉,蟹钳,芝士,菇,车厘茄,牛油果,每一口都吃到浓郁的流心芝士,还吃到有咸蛋黄的咸香味,真系好邪恶呀!但又好好味㖞,减肥,都系食埋呢餐先啦!
有蟹go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面$128~蟹肉劲多,还有蟹籽,蟹柳,蟹钳,蟹糕,蕃荽,洋葱,所以入口鲜甜美味,意大利扁面口感弹牙爽滑,极为美味。
烧过嘅玉桂好鬼香Cinnamon Coffee $56~咖啡味香浓,但玉桂味更为特出,口感幼滑,拉花很美。

感谢 pianchan2019
2021年1月20日点评

食左好多餐外卖,顶唔顺放返日假出街食返餐好先。费事谂就去返老地方尖咀Mamaday啦。今次应该系第四次黎尖咀呢间Mamaday食。

蒜蓉虎虾比蕯 $136+10%

Mamaday既比蕯一向都好有水准,今次决定试新口味。成个比蕯有六只虎虾,都几爽脆下,加埋大量既蒜蓉,好似食紧中式既蒜蓉蒸虎虾,几得意。比萨面加左大量芝士,拉出黎烟烟韧韧咁,好正。仲有小量车厘茄加系面。批底系一贯超薄脆,我特别钟意佢加左少少薯蓉系批边,增添香滑口感。呢个比萨的确高质。不过唔钟意蒜蓉既朋友要留意返,食完个口一阵味。

有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面 $128+10%

黎过咁多次都未试过呢个有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面。卖相得体,成座山咁。有两只坚蟹钳,四条蟹柳,好多蟹肉碎同蟹籽。扁意粉质感ok,我钟意再硬d。意粉酱系海鲜酱,加左几片唔辣既辣椒同葱花。未食已经闻到好香既蟹味,三扒两拨就俾我地食哂。

Mamaday座位舒适,装修玩味,适合打卡影相。上菜劲快,坐低唔洗半个钟就食完。今日又试左新野,虽然简简单单又一餐,但系都好满足。

感谢 PickyCouple616403
此点评为Tripadvisor会员个人反馈,不代表Tripadvisor的意见。原文语言为中文,源自www.en.tripadvisor.com.hk 查看原文
2021年1月20日点评 通过移动设备发表

终于有机会食到呢间系尖沙咀非常之出名嘅人气餐厅啦!因为呢间餐厅啲装修有好多特色玩味字句可以影相,非常之适合钟意打卡既朋友仔。
估唔到连佢餐单啲名都改得特别过人!真系玩味十足!今次我哋就叫咗个可能会失望温泉蛋明太子意大利扁面,记住期望越大失望越大鸡翼既避风塘味,又系黑松露野菌Pizza好闷啊,真系听个名都令人超级期待啊

可能会失望温泉蛋明太子意大利扁面
入面面头有啲木鱼说同埋有几条蟹柳仲有粒温泉蛋添,同埋有非常多嘅明太子我自己就钟意吉烂粒温泉蛋捞埋嚟食,食落非常creamy 而且口感丰富。

记住期望越大失望越大鸡翼既避风塘味
面头有好多炸蒜食落唔系好辣不过啲鸡翼都够热而且外皮做到好脆皮肉质都好嫩。

又系黑松露野菌Pizza好闷啊
Pizza系做咗薄批面头有好多芝士,馅料就有蘑菇车厘茄仲有啲洋葱,而且面头黑松露份量都唔少嫁!Pizza食落好脆口热辣辣添。

呢间餐厅真系令到我想再去下一次啊!因为样样食物都好想试下加上仲非常适合打卡添!

感谢 cherrybaby73

查看过OMG Mamaday的旅行者还看了

中国香港

去过OMG Mamaday吗? 请分享你的经验!