“泰式🇹🇭豬頸肉肉碎蛋包飯好味➕Sweet Potato Latte 好飲😋”
OMG Mamaday的点评

OMG Mamaday
香港排名第63 (共16,500家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2021年7月6日点评 通过移动设备发表

一個人喺尖沙咀,想食個 early dinner, 唔想搵未食過嘅餐廳,唯有諗吓去過邊間好食,同埋朋友最近介紹過邊樹,一諗就諗到呢間,喺附近,咁就決定去食過番尋味😆

叫咗 $118嘅「辣架傻🐷🐷🐷頸肉泰式肉碎日本蛋包飯🍚 Spicy Grilled Pork Jowl Omurice (使用日本🇯🇵進口雞蛋)」,同埋$48嘅「Sweet Potato Latte 天然紫薯唔太甜」😆

- 「Sweet Potato Latte 天然紫薯唔太甜」先上,淺紫色,幾靚🤩;餐牌上已經寫咗「friendly reminder: no added sugar, no syrup」,果然唔係好甜,啱晒我😋;仲有淡淡又清新嘅紫薯香味,簡單好飲😋
-「辣架傻🐷🐷🐷頸肉泰式肉碎日本蛋包飯」嘅豬頸肉 肉質爽滑,味道濃郁😋;泰式🇹🇭肉碎辣辣哋,有蒜頭同香茅嘅香味😋;日本🇯🇵雞蛋🥚有蛋香又有蛋味,真係真材實料😋;所有食材包括 豬頸肉、肉碎、日本雞蛋 份量都好多,食得我相當飽😆;呢個「蛋包飯」真係又美味又抵食😆

用餐日期:2021年6月
感谢 BCChan6

2021年3月3日点评 通过移动设备发表

呢间餐厅想嚟打卡好耐,难得平日夹到男朋友放假我又早放,决定拣mama day 试吓先(听闻其他舖头要排好耐队,好彩平日下午茶时段唔系好多人),一入到去,已经比整个餐厅环境吸引住,我不停拎起手机影下餐牌,又影下摆设!今日叫咗三款食物~

唔好抱咁大期望蒲烧鳗鱼蛋包饭
首先想赞吓条鳗鱼,(本身唔系好钟意食鳗鱼,所以冇加钱叫全条,但系我后悔了),鳗鱼好厚肉,配上带有奶香既日本炒滑蛋,味道一绝!加上珍珠米托底,米粒渗入咗鳗鱼汁嘅味道,真系要赞一句好好食。

避风塘口味鸡翼
鸡翼有七只,性价比算系唔错。炸蒜密舖鸡翼既面头,炸粉拿捏得几适当,入口好脆,配上热辣辣既鸡肉,除咗越食越辣,仲越食越过瘾。

焦糖脆脆窝夫
除咗窝夫之外,更加配有焦糖脆片,芝士奶盖和海盐雪糕,每一啖窝夫都有好丰富嘅配料!
窝夫外脆内软,加上冻冰冰嘅雪糕,真系冰火相融!

感谢 Daycationhk
2021年1月28日点评

想来MAMADAY打卡好久了,这间麻麻地极具玩味,道道菜的名字都好好笑,害我几乎每个菜色都想试一下

不只菜色名,连店的设计都非常具玩味,相信里面的装潢笑话,只有懂广东话的香港人才明白吧!

游客想来访?记得带个香港人来啊~

餐牌又是香港人的笑话,但有些还真的很具玩味,看到名字完全意味不明,要看英文才知道吃什么!哈哈!

食物:

非常头痛!样样都想点,最后上OPENRICE点了两个推荐菜试试看

有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面 $128

名字好长,但其实简单易明,不就是很多蟹肉的扁面啦!

意想不到,这里的蟹柳超级多!加上两只蟹爪,蟹肉味很浓!

没有用到忌廉,反而用了蟹籽跟蟹膏的咸香加重扁面的味道

蟹的总量加起来跟扁面有得拼,而且不是雪藏无味蟹,一口蟹肉一口扁面,超正!

唔好抱咁大期望蒲烧鳗鱼蛋包饭$124(+$28全条鳗鱼)

不要有太大期望啦!但还真的很大份!鳗鱼很大份,比手掌长一点,照烧汁浓度刚好,不会太浆糊。阔那边的鳗鱼腹部很厚肉而且骨很细软,鳗鱼肥美入口即溶,配着蛋包饭吃一浓一淡很不错!

蛋本身没太多调味,全靠酱汁跟照烧汁烩饭提味,蛋的份量很多,把一大碟饭完全包裹住,我想应该有五只蛋吧!

份量很大!味道不错,吃完这里的一份主菜已经很饱!千万别眼阔肚窄啊!

感谢 the_city_traveler
2021年1月27日点评

不知道第几次吃mamaday了

一如既往的人多,建议先订座

美利坚合众国草饲牛扒扒扒 - $152

草饲牛扒特色是肉质较结实富嚼劲,且肉味特别浓

使用慢煮烹调牛扒,不能自选熟度

牛肉平均受热,较韧的部位也变得软嫩,更能保持原汁原味

两大块酥脆的虾片味道浓郁

大量清新翠绿的芝麻酱沙律还有些蓝莓及红桑子

配少许芝麻酱冷乌冬,口感烟韧弹牙清爽

炒你鱿鱼薄片沙嗲香港制造虾籽捞面 - $118

升级原只软壳蟹+$18

香酥可口的软壳蟹,连蟹壳都带着柔软的口感,散发著蟹肉的香甜滋味

港式沙嗲酱味道稠密香鲜、芳香浓郁,甜咸辣的完美融合

粗身的虾子面入口微咸,面质爽滑弹牙,且挂汤能力高

1  感谢 hkcyeatallday
2021年1月25日点评 通过移动设备发表

铜锣湾Mamaday是我极为喜爱的一间餐厅,但尖沙咀店却是第一次帮衬。尖沙咀Mamaday面积比铜锣店大倍有多,但风格不变,餐厅无论装潢,餐具,餐牌仍以玩味,恶搞,二次创作作题材,轻松风趣,令人吃得非常开心。餐牌很花心思,无论图片和文字也会令人回心微笑,种类亦很丰富,有Salad, 小食,Pasta, Rice, Pizza, Cocktail, Coffee, Tea和甜品。
好邪恶嘅咸蛋牛油果蟹肉比萨咩叫减肥$132~卖相好靓,每一片pizza都有一只蟹钳。饼底又薄又脆,配料十分丰富,有蟹肉,蟹钳,芝士,菇,车厘茄,牛油果,每一口都吃到浓郁的流心芝士,还吃到有咸蛋黄的咸香味,真系好邪恶呀!但又好好味㖞,减肥,都系食埋呢餐先啦!
有蟹go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面$128~蟹肉劲多,还有蟹籽,蟹柳,蟹钳,蟹糕,蕃荽,洋葱,所以入口鲜甜美味,意大利扁面口感弹牙爽滑,极为美味。
烧过嘅玉桂好鬼香Cinnamon Coffee $56~咖啡味香浓,但玉桂味更为特出,口感幼滑,拉花很美。

感谢 pianchan2019

查看过OMG Mamaday的旅行者还看了

去过OMG Mamaday吗? 请分享你的经验!