“靓景配靓食物”
Zeng的点评

Zeng
5/19周三
20:00
Eatigo
香港排名第24 (共15,310家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2020年4月3日点评 通过移动设备发表

靓景配靓食物,令一个周末更添色彩。呢度Zeng,位高30楼,望到维港绝佳景色。今日同朋友黎食Brunch($288),叹番次。

呢度有户外位,室内位嘅枱仲可以调整高低。我地嘅Brunch,餐牌简单易明,两个人,就一人一款。

酱油渍三文鱼,都几厚切,味道比普通三文鱼更黏口。

和牛他他,好难得唔腥,加上酸酸地嘅调味,放上脆饼食,够晒过瘾。

生虾刺身沙律,一啖入口好爽!

豚角煮,即中国人嘅东坡肉,脂肪较多当然肉嫩味浓。

天妇罗有虾、菇、茄子,炸酱略显较厚。

西冷牛薄切,感觉爽口,够牛味,无乜筋,好正,呢个超有惊喜!

明太子乌冬,感觉好似忌廉乌冬,超级多忌廉,个份量足以落多一把乌冬都够,咁邪恶,当然非常正。

最后甜品,我地分别一人一款,就系焦糖炖蛋同芝士蛋糕。炖蛋有麻糬,好特别。芝士蛋糕都好creamy。

饮品咖啡同冻柠水。

今日星期六,大概1点半左右已经差不多全场坐满。

感谢 rocktheworld1day

2020年3月26日点评 通过移动设备发表

Zeng
铜锣湾登龙街18号V Point 30楼

Lunche set($198)
首先想赞下呢到个景先,可以望到成个海气氛好好.可以lunch time都嚟chill一chill都系件好事.
同朋友都拣咗个3-coure lunch set.我拣咗个巴马火腿沙律,同和牛他他.而main cource就拣咗红酒烩和牛配芥未籽薯蓉.
和牛他他一向都系我最爱,而呢到嘅都表现好出色.要做出好味嘅和牛他他,一定要有新鲜嘅牛肉.而另外想大赞就系个红酒烩和牛配芥未籽薯蓉.牛肉软腍入味,而芥未籽捞落薯蓉又几开胃,值得一试.

朋友拣咗餐汤,慢煮卤水猪腩肉,而main cource佢就拣咗日式鳗鱼饭.
餐汤几浓郁,唔会淡同沟水感觉.猪腩肉略肥,但口感不俗.
至于朋友系鳗鱼迷,佢大赞呢到嘅鳗鱼饭同佢系日本食嘅一样咁好味.如果系鳗鱼迷一定要试下.

#entrycausewaybay

感谢 entryfood2
2020年3月26日点评 通过移动设备发表

酒吧餐厅时疫防控 而正苦做左咩❔ 如果饮醉小小会有更加亲密行为 系更高风险

楼高30系开放式就算坐室内都会好清楚睇到坐露台嘅座位所睇到既高空景色 怕风吹冻都有得睇靓夜景囡囡最爱

好岩一大班朋友黎吹水 又有水烟食 拣左想要桃味同小小茶既味道 出黎味道都唔错 入口几顺滑 奶绿男疯狂吸入 睇到佢个样好舒压仲话要迟啲同朋友黎

奶绿男就叫左1664我就唔饮酒既叫左蓝莓特饮饮落几香甜 好岩食紧佢既黑松露粉薯条时解下腻 清新一下

另外仲叫左个串烧拼盘 好钟意佢串鸡 好香味外脆内嫩有肉汁 食物同饮品质素都唔气质同环境都好好 而且呢度服务态度好好 店员好友善

依加疫情严重 餐厅起我地入黎个阵时都探晒热同提供酒精搓手液消毒双手 又有起有客人走个时消毒返枱 座椅 明显有用心做一啲防疫措拖 保障客人同员工

虽然酒吧餐厅有人可能会可避亦避 留起屋企系最好不过 但如果大家真系有聚会有需要出外食野倾野 我都几推介大家黎呢间有心同卫生意识 支持下生意可能受到打击更大既酒吧餐厅

感谢 pennywspang
2020年3月25日点评 通过移动设备发表

不说不知道原来V Point上面开了一家集饮食、shisha及美景的餐厅呢。

和牛他他 $198

和牛他他做得很不错,拌上蛋黄是一个绝佳的前菜选择!

杂锦串烧 $148

串烧有羊肉、鸡肉及猪肉。当中鸡肉的最好吃,挺惹味的!

麻辣凉拌田螺 $88

少有能在酒吧吃上这个,酸酸辣辣的很开胃。

Oriental Summer $128

用柚子gin、柠檬汁、菠萝汁、青瓜糖浆及梳打水做成,甜甜的,很容易入口,女士必爱。

Lady Mexican $128

以自家制的墨西哥辣椒tequila、荔枝酒、姜酒、青柠汁等做成的cocktail,挺特别的!

Zeng Hookah $390

店员帮我们把水烟调成热情果味偏重的水烟,闻上去也很香呢!

平日到访也有不少客人在这边聊天或庆祝,预先订位会比较好喔!

感谢 eataroundwithme
2020年3月23日点评 通过移动设备发表

星期日姐姐唔放假终于有时间同老公出去拍下拖,之前网上见到广告,知道呢间餐厅除咗环境好之外仲出咗Sunday brunch ,所以一于同老公嚟试吓,唔知系咪疫情关系,见到佢个价钱又唔算贵㖞,如果加$100仲可以任食生蠔,另加$150-$250可以任饮香槟,其实我想讲系抵食添。任食任饮,仲要有个咁靓嘅景,真心抵㖞。

套餐首先嚟咗三道菜,我先食咗西柚红虾,好新鲜好鲜甜,配埋西柚酱酸酸甜甜,做前菜特别开胃,另外三文鱼系淹制过,同普通嘅三文鱼寿司唔一样,唔需要另外点任何豉油,都一样咁好味,最后牛肉他他,好少食生牛肉,不过配埋多士一齐食,我觉得都唔错。

主菜每人一份天妇罗,老公食慢煮豚肉,我就另外加咗$100食和牛,豚肉我觉得份量细啲,但系入口即溶嘅感觉,令人回味,另外和牛一定冇得输,牛肉味好浓郁,好嫩口,食到停唔到口。
最后来个忌廉乌冬,实在好饱肚,忌廉好滑,配埋鸡蛋一齐食令到成个乌冬变得好好味好香。

最后仲有甜品同咖啡,咖啡真系不得不提超级好饮,好香浓,绝对系高质素嘅咖啡,今个周末好难得比我同老公忙里偷闲去食一餐brunch,食完真系觉得好满足。

感谢 1437rita

去过Zeng吗? 请分享你的经验!