“【叹尽鱼子酱龙虾和牛饱览维港景色】”
Zeng的点评

Zeng
12/9周四
20:00
香港排名第33 (共15,646家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2020年12月23日点评 通过移动设备发表

呢度系间有view有环境有质素的中高档西餐厅,餐厅会配合你的嘅饮食速度,因应情况而上菜,非常贴心,酒店以外又多个选择喇。☺️
直接拣佢嘅brunch set就可以帮助有选择困难症咩都想食嘅大家。小妹食嘅系Zeng’s signature seafood collections,原价$628,而家做promote $528,1️⃣包足足有10g的鱼子酱配饼干的前菜,配有两款芝士及香葱供混搭食用,咸香清新,奢华地开展今次的美食之旅。2️⃣再黎就系海鲜拼盘,四款海鲜已预先调味醃制,食起上嚟多了一份特别,柠檬汁都唔洗吱,虾都唔洗剥,尽显贴心3️⃣牛油果龙虾沙律,足足有半只龙虾虾肉新鲜爽口弹牙4️⃣明太子卡邦尼5️⃣52度慢煮三文鱼块,配菜蕃茄仔芦笋,味道清香,脂肪比例低,口感似烟燻三文鱼,味道甚佳 6️⃣M5和牛西冷牛扒,配菜蕃茄仔青豆忌廉薯蓉,点醮黑醋及些少芝士食用,牛味浓郁,鲜嫰多汁,牛味于口腔回荡,滋味非常!7️⃣芝士蛋糕8️⃣最后以清淡的英式奶茶作结尾
景色怡人,环境舒服得黎,所有食物都很出色,非常推荐大家前来一试。

感谢 mmyfoodland

2020年12月21日点评 通过移动设备发表

铜锣湾食乜好?
铜锣湾登龙街18号 V Point 30/F ~ Zeng

今日天气真好
在30/F 晒日光、 饱览维港海景、食 high eat

落地玻璃窗,暖暖阳光下、空间感大、环境优雅、坐落舒服还有室外设有阳台餐位, 可饱览维港海景

Afternoon Tea set498

用皮喼装上十款卖相精致,每样各一半既咸点、甜点

美味、可口+打咭一流
醎点以海鲜为主~
虾、龙虾、烟三文鱼, 亦有 parma ham 、流心蛋等食材……

甜点❤❤
比较喜欢传统英式松饼、日式焙茶芝士蛋糕 、冲绳黑糖珍珠奶茶奶冻、 伯爵茶法式 炖蛋mousse蛋糕 ……甜味适中、好味之余食极都唔觉得甜腻

美景叹美食

甜点❤❤
比较喜欢传统英式松饼、日式焙茶芝士蛋糕 、冲绳黑糖珍珠奶茶奶冻、 伯爵茶法式炖蛋mousse蛋糕 ……甜味适中、好味之余食极都唔觉得甜腻

美景叹美食

感谢 mcmtr
2020年12月21日点评 通过移动设备发表

放假就紧系要对自己好D, 今次预早BOOK左铜锣湾既ZENG!!
ZENG位于大厦既30楼

餐厅入面有落地大玻璃, 就算坐系室外都依然睇到好靓既景色

当然如果坐外面睇到既景色更加系一望无际, 打卡超正!!

我地今次拣左佢地既Signature seafood brunch set

首先就系鱼子酱, 先品尝一啖原味
之后再配埋蛋黄碎, 蛋白碎同少少葱同埋饼食
个咸香味系口腔里面盘旋, 好令人回味既味道

然后就系seafood platter, 有生蠔, 鲍鱼, 虾同埋荣螺
每一款都经过特别既酱汁醃制, 但又唔会掩盖左本身既鲜味

跟住就到龙虾沙律
开边既龙虾啖啖肉, 仲有羔, 沙律菜用左柚子醋去调味
好清甜

然后就到明太子卡邦尼意粉, 明太子味好浓
仲有少少辣味, 意粉系我钟意有咬口既口感
好快地就比我食哂了

然后就到主菜, 我地其中一个upgrade左做和牛
和牛口感好腍, 有D入口溶化既感觉
整体黎讲唔到

另一个主菜就叫左roasted chicken, 鸡肉好嫩滑
酱汁酸酸甜甜几有特式

最后就系甜品, 我地拣左cheese cake
味道岩岩好, 唔会黏喉都唔会觉得腻

环境同食物质素都几好, 系回头之选

感谢 Michellee_Wong
2020年12月18日点评 通过移动设备发表

呢间餐厅环境唔错,系酒吧西餐有室外、也有室内。我哋想食一个丰富嘅套餐,而家咁啱做紧特价$528 (原价$628)

▶️鱼子酱配饼干☺️ 鱼子酱咸咸地,可配埋其他调味料:蛋白、芝士等等食~

▶️Seafood platter
海鲜够新鲜;有生蠔鲍鱼、虾及螺,相当丰富~样样都好食

▶️龙虾沙律
龙虾肉都几新鲜爽口,配有沙律菜及牛油果等~沙律份量好多

▶️ Carbonara
够creamy,意粉texture 烟靭,够多汁,味道唔错~多到食唔哂

▶️主菜
〽️M5和牛
和牛拣左medium rare,煎到啱哂我心水~牛味香,肉质靓,好食配菜有薯蓉、瓜类及车厘茄

〽️烧春鸡
鸡烧得几香,味道唔错,配菜有薯角及瓜类

▶️甜品
〽️焦糖炖蛋焦糖卜卜脆,炖蛋够甜又有蛋香。
〽️芝士蛋糕浓郁芝士味唔会太甜

餐厅环境好,食物质素唔错

感谢 starrychow
2020年12月16日点评 通过移动设备发表

ℂ 铜锣湾 • ℤ
铜锣湾登龙街号 ℙ 楼

# 坐拥270度维港美景,室外更设有空中露台,是一间走型格路线的酒吧餐厅
ℎ 270- 30 ℎ ℎ , ℎ ℎ ℎ ℎ

$

▫️
ℎ , ℎ .鱼子酱份量慷慨,海鲜盘有鲍鱼、生蠔、螺和虾,龙虾味道鲜甜☺️

▫️
, ℎ ℎ 卡邦尼意粉酱汁浓稠,明太子挂满每一条意粉

▫️ (+$)
ℎ , ℎ ℎ ℎ 和牛肉质软腍,烧春鸡较普通

▫️ è ûé
, ℎ ☺️ 芝士蛋糕质地绵密,焦糖布甸加了麻薯,口感特别

感谢 penguin_foodblog

查看过Zeng的旅行者还看了

中国香港

去过Zeng吗? 请分享你的经验!