登龙街既「v point」楼下已经有好多餐厅,而「v point」系一栋新潮既餐厅大厦,入面有好多高质嘅餐厅🤤有好多间都想食,今次就去咗【ℤ 𝔼 ℕ 𝔾】系位于30楼。
周末海鲜早午餐$528
🔸意大利鱼子酱 Acipenser Baerii Caviar (10g)
🔸海鲜拼盘 Assorted Seafood Platter
🔸 开边波士顿龙虾柚子醋沙律
🔸 意式明太子卡邦尼意粉
🔸澳洲M5和牛西冷 +$58
🔸日本芝士蛋糕
🔸餐饮coffee/Tea
一黎打头阵既系「鱼子酱」😍 鱼子酱食就食过,但成盒拎住黎食仲要系大大啖放入口食就从未试过🤤超享受呀😌
鱼子酱就咁食好浓浓的海水感觉🌊偏咸咸地,所以要加埋啲配料:香葱粒、蛋白碎、蛋黄碎及饼干一齐食,就唔会觉得鱼子酱太过咸~
食左鱼子酱之后就黎「海鲜拼盘 」,海鲜拼盘有4款广岛蠔柑橘酱油渍、清酒鲍鱼、荣螺及虾,而底下有冰垫住确保海鲜keep住新鲜嘅状态。
广岛蠔柑橘酱油渍🦪用左柑橘再配合酱油醃制成酱,生蠔都好肥美,而且有三文鱼籽更有口感鲜。
鲍鱼就用左清酒🍶泡渍, 入口食到鲜味既同时亦食到清酒味好入味呀!钟意清酒味既你实岩呀🤤
平时唔系好喜欢食荣螺,但俾左我唔同既感觉食落好新鲜咬果下都好爽!虾🦐既肉质就弹牙~
海鲜唔好俾佢停,之后出现既系「龙虾柚子醋沙律」,食啖沙律🥗清一清口腔头先食过果啲海鲜既味道🙈沙律系落了柚子醋,酸酸地开胃呀!仲有啲牛油果粒~龙虾既肉好容易就拮到出黎食,啖啖肉仲有啲虾膏😗
食左咁多海鲜已经都好满足,主菜就有几款简,有咩简我无留意因为我见到有牛就直接叫左手无谂咁多😂系澳洲M5和牛西冷🤤
叫左5成熟,看到粉嫩的肉,脂肪平均又够肉汁,好有咬口肉味又好浓💛配菜系有薯容、豆、番茄仔,而用左黑醋汁配合M5和牛好夹呀😍
呢个вrυncн 真系好抵食又丰富,食左海鲜又有肉原来仲有意粉呀🍝 「意式明太子卡邦尼意粉」劲creaмy ,每条意粉都沾满了酱汁同明太子。
甜品就有日本芝士蛋糕同焦糖炖蛋,呢2款简。但我叫甜品时得番cheesecake ,唔紧要因为我劲爱食cheesecake😆芝士味香浓又松👍🏽
呀!争啲唔记得讲,还有餐茶的~餐饮coffee or tea. тea plѕ🙋🏽♀️叫左伯爵茶和紫贝天葵茶是用茶壶的,大大壶😗食成餐够饮😆
这里属于高性价比,食物、服务质素好,又有鱼籽酱海鲜等,食得很饱饱,一个人太约六百元左右这个价钱的俾得满意,加上在居高临下的环境下进食,坐位阔落望住维港嘅海景🌊值回票价呀💛 ι wιll вe вacĸ ~