“回味台灣美食”

Banfang Noodle & More
提供送餐服务
香港排名第4,341 (共15,897家美食)
2021年3月16日点评 通过移动设备发表

台湾风味一向是老公最爱,今天突意来到新都城 闲逛,顺便到八方台式面家回味一下台湾美食。

酸辣汤面加肉羹配皮蛋豆腐
台湾的酸辣汤面有别于我们上海风味的,它没有很酸也没有很辣,颜色比较浅。 配料有金菇、豆腐粒、红萝卜丝和少量肉丝、香葱等...... 面条烟韧有口感, 每条面 沾上酸辣汤 醒胃又开胃。 豆腐香滑,皮蛋可口,酱汁特别,咸咸的,感觉像带甜的蚝油,赞一个!

怀旧飘香卤肉饭配台式盐酥鸡
卤肉肥而不油腻,软腍多汁,肥瘦均匀,米饭分明又饱满, 配上甚有台湾风味的特色酱汁,啖啖滋味无穷。 盐酥鸡最特别之处就是喀滋时松脆的口感,还有香浓的椒盐味,细味之下就是嫩滑的鸡肉,这碟食街头小吃,转眼间就被我们清碟了,可想而知有多美味。

我们最爱八方面家的焦糖珍珠鲜奶,丰富的珍珠 软糯弹牙,大大一杯,让我们吃得满足又回味。

用餐日期:2021年3月
感谢 yanikachow

2020年11月12日点评 通过移动设备发表

放假带左小朋友入宝林既公园放电,太耐冇出去,真系太多电量喇。难得出左去,就同佢地出边食饭,入左公园隔离既大型商场见到有间台式食店就入去坐底食饭喇。
呢个食店个名叫八方台式面屋,叫得面屋,我信相佢地既面应该会比较拿手,叫左2个LUNCH SET ,小朋友就食怀旧飘香卤肉饭,自己就叫左个红烧汤面。主食都系台湾出名既名菜,食台湾食品都一定食过,因为有小朋友另外再叫多个士林夜市双拼(系盐酥鸡拼花枝丸)都系香口既食品岩晒小朋友喇。饮品就叫左黑糖珍珠鲜奶同埋台湾苿香绿茶。
怀旧飘香卤肉饭 - 好香,见到卤肉唔系全瘦系有夹住小小肥膏,咬落去就好有层次,又唔会得肉咁鞋口,会有小小肥肉既香软,配饭食真系好夹,味道又唔会太咸,因为其实台式食品都比较浓味,佢就岩岩好,小朋友都好钟意。
红烧汤面-牛展肉好入味,加埋佢地个汤面系有加辣,好开胃,令到成个面多左个层次,面条煮到岩岩好,有咬口唔会淋,好好味。
士林夜市双拼 - 盐酥鸡拼花枝丸 盐酥鸡香脆,炸粉唔系好厚,花枝丸弹牙,如果味粉可以再拌匀就会再好味D 喇,下次可以再黎试。

感谢 Icewinglam
2020年10月27日点评 通过移动设备发表

台湾卤肉饭,细细碗好岩我!口感不错,因为他们用了五花肉卤制的肉燥,卤肉层次丰富,有三层肉,有丰富胶质,卤汁气味非常香,油脂丰富嫩,而且不油不腻。

小吃有炸花枝丸及炸台湾蛟,新鲜炸起,口感香脆! 可以encore!

感谢 Foodie_lilkim
2020年10月22日点评 通过移动设备发表

冇得去旅行,唯有得闲就去揾啲 #地道小食 止吓渴 呢日 #小秘书 嚟到「新都城中心二期」,朋友仔 就带咗我去 #八方台式面屋 嚟个简简单单嘅 #台式晚餐 以黄色布置做主题,设计非常吸晴

食台湾嘢又点少得 #卤肉饭、#香酥猪扒、仲有 #黑糖珍珠鲜奶 正烦恼紧食啲咩好嘅小秘书,发现原来自己所想嘅嘢已经一一摆咗喺晚餐嘅选项上面... 真系贴心 一向钟意 #相机食先 嘅我,我已经被手上杯 #饮品 #可爱造型 吸引住 挂住影相,搞到我居然唔记摇匀杯黑糖珍珠鲜奶先啜入口... 一啖真系甜到入心呀 #卤肉 配 #白饭 简直系一绝,餐厅可能系为迎合香港人嘅口味,味道调较得唔会太浓 至于件 #猪扒,肉质松软,仲保留住 #台式酥香 种嘅 #家乡风味... 唔错唔错 而 #朋友仔 叫嘅 #台式汤面餐 佢都话ok㖞 真嘅?等我有机会都要试吓先

1  感谢 SandwichesClass
2020年2月18日点评

个名同八方云集好似,锅贴亦都同八方云集同样,相信系同一集团。
味道还可以,价钱同分量都咁上下,饮品就普普通通。

感谢 Lasorom

查看过Banfang Noodle & More的旅行者还看了

中国香港

去过Banfang Noodle & More吗? 请分享你的经验!