“丛林风格阿闲泰,泰式食物任你嗌”
Ahan Thai的点评

Ahan Thai
提供送餐服务
香港排名第922 (共15,287家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2020年4月6日点评 通过移动设备发表

餐厅:阿闲泰 (尖沙咀)
地址:尖沙咀河内道18号K11购物艺术馆2楼219号舖

呢排成日都落雨,留系屋企系最好嘅选择,如果需要出街嘅话紧记要做好个人防护措施,保护好自己呀

行开尖沙咀K11,去左阿闲泰食返个泰式lunch,我尤其钟意餐厅嘅丛林风格,比人好green好wild嘅感觉

呢到午餐价格由$88起,我就叫左个泰式慢煮猪颈肉惹味喇沙酱炒新鲜手造卷粉($108),个名好长呀。呢个卷粉香味同辣味适中,食落去有阵阵喇沙香,猪颈肉软腍得黎又有啲香口嘅感觉,卷粉真系好弹牙好得意,系香港比较少食到呢款粉

叫午餐仲可以加钱叫小食,我就加左$32有6️⃣只泰式单骨鸡翼,香脆可口嘅炸鸡翼可以蘸埋泰式酱一齐食,净食同蘸酱食系两种唔同风味。最后紧系叹埋杯热即磨咖啡开始我美好嘅一日啦☕️,唔知你又会点开始你美好嘅一日呢

感谢 hinsonfoodhk

2020年3月28日点评

K11 内有一间泰国菜馆,无论装潢,食物卖相,味道都跟传统的泰莱馆不同,带有fusion的感觉。

冷泡柠檬茶
潮流兴冷泡茶,味道温和一点,没有苦涩,我也试了一杯。
入口顺滑透心凉。

泰式香叶肉碎
采用罗马生菜。肉碎调味恰到好处,混入羽衣甘蓝,口感更加丰富。

椰香卜卜蚬
蚬肉比较细小,够鲜嫩。汤汁不错,散发出阵阵的椰香。

虎虾卜卜蚬冬阴功意大利面
酱汁是冬阴功汤底,辣度刚好是我接受到的,非常惹味。

感谢 pcsy
2020年1月27日点评

同小妹系尖沙咀睇戏,
小妹话想食泰国菜,
所以就去左openrice揾,
见到K11嘅「阿闲泰」感觉几好,
价钱都算合理,
所以就试下啦!

「阿闲泰」系泰西fusion菜,
所以装潢都比较摩登,
以云石为主调,
再加入籐织嘅吊灯,
摩登中带几分亚洲风情。

餐牌上全部都系混合左西方元素嘅泰国菜,
例如泰式风味嘅手制意粉、汉堡、Pizza等。

牛油果控一定唔可以错过嘅推荐❗️酥炸软壳蟹牛油果他他($128)
满满嘅牛油果酱加入芒果,
上面再舖上一层蟹肉,
啖啖肉,好滋味,味道好refreshing,
软壳蟹炸得酥脆,
旁边仲有藜麦同羽衣甘蓝作沙律,好健康!

幸运七色拼盘($168)
一次过满足晒所有愿望嘅小食拼盘,
有齐阿闲泰秘制三式串烧、泰式单骨鸡翼、泰式香煎肉饼、芒果牛油果海虾米纸卷和脆炸薯条,
小编最欣赏泰式香煎肉饼,
虽然其貌不扬,但胜在肉汁饱满,
泰式单骨鸡翼充满着香茅香,
而且单骨食得好方便呢!
三式串烧有冬阴猪肉串、孜然鸡肉串和烧猪颈肉,
每一串都有独特嘅味道,
比平时在坊间食嘅串烧更特别呢!
芒果牛油果海虾米纸卷
米纸包住原只海虾、软滑牛油果和香甜芒果肉,
加上羽衣甘蓝、生菜等,
蘸上酸辣串烧汁一齐食,健康又美味。
脆炸薯条,配上芥末蜜糖,perfect match!

阿闲泰虎虾卜卜蚬冬荫公汤新鲜手造金边粉
($128)
上枱嘅时候,店员叫我地先试一下汤头,
如果觉得味道太强烈,可加椰浆和青柠去中和一下。
冬荫公汤嘅味道好特别,比平时坊间嘅更浓郁更酸辣!
泰国空运直送嘅新鲜手造金边粉,
好香滑,又吸汤,
海虾好大只,爽弹入味。

见呢到嘅cocktail好特别,
全部都系自家recipe,
嗜酒嘅小编梗系唔可以错过啦!
Dita Fever with Lychee Popsicle($78)
以Vodka做基底,
加上少许红酒调色,和lychee liqueur调味,
配上自家制荔枝味嘅冰棒,香甜清新~

感谢 foodie_talk
2019年12月29日点评 通过移动设备发表

今天来到了位于K11的阿闲泰,餐厅吃的是新派泰国菜,更有很多特色的甜品。

我们点了幸运七式拼盘,虽然三式串烧已经卖完换上了烧猪颈肉,拼盘仍然非常丰富。除了猪颈肉外还有单骨鸡翼、煎肉饼、芒果牛油果海虾米纸卷和薯条。当中最出色的是煎肉饼,外面煎得香脆,内里完美煎封肉汁。

我们还点了虎虾冬阴功意大利粉,意粉弹牙,冬阴功汁香辣惹味,更有阵香甜的椰浆味,配上大大只的虎虾。

至于甜品方面来泰国餐厅当然要试芒果糯米饭。这里的芒果糯米饭非常特别,配搭乳酪软雪糕造成芭菲,非常有新意,而且打卡一流。底层有椰汁糯米饭,中层则有芒果粒、珍多冰、爆珍等配料,加上面层的乳酪雪糕,口感非常丰富。

我们还点了冧酒提了青柠芝士饼,有淡淡的青柠味令芝士饼吃起上来不会太腻。
阿闲泰
尖沙咀河内道18号K11购物艺术馆2楼219号舖

1  感谢 delish_hk
2019年12月27日点评

有段时间冇食东南亚菜,呢晚就去咗K11新开嘅阿闲泰试下创意泰西fusion菜,除咗食物大份有水准之外,服务都好殷勤!
餐厅食物选择好多,而且好多都好特别,心大心细咗一轮先决定好!

幸运七式拼盘($168)
拼盘可以一次过试齐餐厅7款招牌小食,包括:秘制三式串烧、泰式单骨鸡翼、香煎肉饼、芒果牛油果海虾米纸卷、脆炸薯条。单骨鸡翼蘸上泰式香辣酱汁,带微辣,非常惹味!香煎肉饼充满肉香,外面煎得微焦带脆,可惜细咗少少,唔够喉呢!芒果牛油果海虾米纸卷都唔错,米纸卷烟烟靭靭,包住香甜嘅芒果,软滑嘅牛油果以及爽口嘅海虾,口感丰富!当日串烧售罄,改为虾多士。虾多士炸得香脆,虾胶真材实料,弹牙爽口,好食,不过size偏迷你,而且原本三串串烧改为两件虾多士,感觉就好似唔够划算。

阿闲泰手切蝴蝶腩猪肉丸船面($98)
呢度嘅船面都几出名,一向钟意食船面嘅我又岂能错过!汤底肉味香浓清甜又唔会过咸,味道对办。面条亦是泰国空运直送嘅新鲜手造幼粉,难怪食落特别滑同实在,唔会因为浸得耐而变腍!配菜仲有猪肉丸、炸猪皮,猪肉丸口感弹牙,炸猪皮份量都多。蝴蝶腩因为无货,所以转咗猪腩肉,肥肉比例较多,可能下次要试下佢嘅手切蝴蝶腩先试到真章啦!

阿闲泰虎虾卜卜蚬冬荫功浓汤risotto($158)
非常推荐!呢度嘅冬荫功虽然唔系好正宗D咁辣,但我自己就好啱口味,汤底食到唔同海鲜嘅精华,特别系虾味好突出,食落鲜味十足,risotto软硬度调节过,唔会好似西式咁硬,饭粒完全吸收冬荫功汤汁嘅鲜甜,加少少青柠仲能够大大提鲜,味道开胃!

感谢 missfoodieshk

去过Ahan Thai吗? 请分享你的经验!