“回味.泰好味”
Ahan Thai的点评

Ahan Thai
提供送餐服务
香港排名第496 (共15,954家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2021年1月15日点评 通过移动设备发表

前几天和朋友到尖沙咀购物,在K11商场内看到了一间泰国菜餐厅「阿闲泰」,半开放式的,于是便走入去试一试。餐厅的座位很阔落,坐得舒适。我们看过餐牌后,点了两个套餐和一个小食。套餐非常丰富,附有汤或沙律,还有饮品送。
“泰式红咖哩香草鸡扒配姜黄饭”,红咖哩香而不辣,椰香味浓,两块无骨鸡扒大大件,加上香草的姜黄饭,份外惹味。
“阿闲泰手切蝴蝶腩猪肉丸船粉”,先前我们预期的只是一小碗的肉丸粉,但送来的竟然是一大汤碗充满料的金边粉,真令我们喜出望外。料有层次分明的猪腩肉,入口爽滑,还有猪红、炸猪油渣、猪肉丸......等,再加上超好味的汤底和爽口弹牙的金边粉,使人一试难忘,大家一定要试试。
“泰式单骨鸡翼”,脆香鸡翼配上泰式酱,非常可口。
其余的餐汤、沙律、饮品等也不错,尤其是餐汤,忌廉磨菇汤,磨菇味特别浓郁,非一般餐汤可比。
最令人惊喜的是在尖沙咀的高级商场内,竟然有又美味又实惠的餐厅,而且服务员的服务态度非常好,值得称赞。

感谢 GrandTour45452426149

2020年11月18日点评 通过移动设备发表

放假半日,当然同老公行下街食吓野relax ,咁先系work life balance
K11好多店舖都做紧大减价,满载而归!
肚饿了,见阿闲泰环境好靓,突然怀念泰国假期,还赶得上下午茶☕️

好悠闲的装修,餐厅中心吧台置身泰国,餐具特别靓,与餐厅名字呼应

阿闲泰手切猪腩肉猪肉丸船粉
就连船粉都是泰国空运手制的,非常讲究,难怪特别爽滑汤底好清甜,好香,成碗清晒
猪腩肉半肥瘦好入味,夹到一大块猪红,正呀
油渣超脆,完全不油腻,划龙点精

泰式惹味珍宝鸡扒咖喱饭
完全是泰国的味道,鸡扒是烧的,一上枱淡淡焦香味,咖喱汁好浓香料味,香茅、香叶⋯下饭起正

跟餐加了泰式猪颈肉沙律同样出色

跟餐100%阿拉比卡即磨咖啡☕️竞然拉花
一口热藤藤,好难得,平时饮开拉花咖啡会比较凉的

超有惊喜的一家精致泰菜,还有很多泰西fusion 菜式,下次一定再来

感谢 MandyMak0904
2020年11月7日点评

其实喺农历新年之前已经约咗朋友过完年一齐嚟阿闲泰食晚饭,但因为疫情关系朋友一直都维持住每日放工就返屋企唔外出食饭,最近疫情开始缓和,佢终于约我食饭喇

阿闲泰虎虾卜卜蚬冬阴功浓汤饭($158): 冬阴功汤粉就食得多但汤饭真系第一次食,估唔到都几夹!虎虾大大只仲有虾膏,卜卜蚬煮到刚刚好,好鲜甜!可以随个人喜好加入椰汁同青柠,酸辣醒胃汤底辣度都几强,而且会越食越辣好过瘾

自家制泰式手打鲜虾脆汉堡配脆炸薯条($138): 汉堡包夹住炸鲜虾堡丶芝士、新鲜蕃茄同羽衣甘蓝! 虾堡劲厚身弹牙啖啖肉仲有好香嘅香茅味!但自家制泰式青咖哩酱唔太多,唔系好食得出咖哩味 薯条香脆惹味,伴碟嘅羽衣甘蓝可以中和一下油腻感!

泰式椰香南瓜忌廉汁野菌杂菜新鲜手做阔条面($128): 虽然全部都系素食但食落一啲都唔会寡,酱汁creamy椰香味十足,阔条面好弹牙同挂汁,野菌同杂菜份量都好多☺️

好可惜原本最想食嘅pizza同乳酪芭菲今日都冇得卖,但好彩今日叫嘅菜式全部都唔错, pizza同乳酪芭菲唯有留下次嚟食啦

感谢 angelee1989
2020年11月1日点评 通过移动设备发表

最近好钟意行K11 ,钟意呢度有好多唔同嘅艺术元素,每一度都好似系打卡位咁靓又多商店多食肆好好行!行到攰就揾间餐厅嚟叹下,so chill!

#幸运七式拼盘 $178

这个七色拼盘集合了七款最受欢迎的小吃,当中包括阿闲泰秘制三式串烧,泰式单骨鸡翼,泰式香煎肉饼,芒果牛油果海虾米纸卷,脆炸薯条

百几蚊就可以试晒咁多款,都几抵食,同埋真系啱晒我呢啲样样都想试匀的花心小萝卜其中我好钟意食煎肉饼,肉饼咸香十足而且保持到肉汁,食嘅时候仲好鲜嫩多汁,好味 米纸卷都有惊喜,记得点埋中间个辣汁一齐食,米纸卷充分吸收左辣汁真系劲香口,中间卷着嘅海虾同埋菜,口感清新形成强烈对比

#阿间泰手切猪腩肉猪肉丸船粉 $98

第一次见到船粉个名咁得意就试吓,原来系泰国空运直送新鲜手造幼粉,口感烟烟韧韧好鬼正,吸收左呢个超浓郁汤底之后劲好食这一碗也用料十足,除咗本身碗面好大碗,一碗顶两碗之外,仲有好大旧猪腩肉,足足4块咁多,而且块块都半吋厚,食起嚟软绵绵,入口即溶,好味到震呀另外仲有好弹牙嘅猪肉丸同埋好多块炸猪皮,仲有猪红添,简直系一碗猪嘅盛宴呀!

#泰式香叶肉碎饭 $ 128

好钟意食加咗荷包蛋嘅饭!最钟意笃穿个蛋黄,将啲蛋汁混合埋饭一齐食超好食!而且这碟肉碎饭劲多肉碎,超正!加咗细粒豆角更加增添口感,而且辣辣地好惹味

✨阿闲泰✨

地址: 尖沙咀河内道18号K11购物艺术馆2楼219号舖

感谢 shadowcheung
2020年10月27日点评 通过移动设备发表

Thai Food Thai Fusion❤️ Thai Good
开心呢日同朋友来个极速之约,黎到K11 吃个Quick Lunch.阿闲泰.一间食东南亚美食既西餐厅。因为时间尚早,刚好2个人安排到大圆枱,坐得更舒服。
l[泰式香叶肉碎煎蛋饭]l $88
邪恶流黄既太阳蛋,加上炒香既惹味肉碎,泰式香叶、青柠带出东南亚味道,很好下饭。
l[阿闲泰海虾 卜卜蚬冬荫功汤金边粉]l $108
泰国空运直送新鲜手造粉,吃下与一般唔同。而海虾、卜卜蚬,吃下感觉新鲜呢,酸酸甜甜的冬阴功汤,辣味足,愈吃愈火辣辣。
l[白忌廉餐汤]l & l[泰式奶茶 +$18]l
l[阿闲泰自家制氮气冷泡斑兰叶蝴蝶花茶]l
白忌廉餐汤,一贯浓厚;泰式奶茶,这家奶味不重,岩朋友喝;自家制斑兰叶蝴蝶花 茶 颜色美美的。
朋友系要见既,呢个朋友实在太挂住我,呢日都要特登出黎揾我食lunch 极速见个面 哈哈哈。
×××[阿闲泰 -AHAN THAI]×××