一直都想食 今日去旺角朋友屋企竟然路过见到
忍唔住要买碗外卖食 我最钟意葱
叫左个中size既葱温泉蛋丼饭
味道好好 不过如果可以好似系日本食咁多葱就好了 捞埋个温泉蛋汁 个饭超级好味
下次会再试下其他
3 - 7 条点评,共 16 条
每次去旺角谂唔到食咩好,就会想去Sukiya食牛肉饭,又平又好食 今次和朋友行街后,冇咩特别想食,决定再去这里食,等了大概15分钟就进去~~
——————————
鳗鱼牛肉丼 $82
之前食过烧肉丼和牛肉丼,今次就想食特别啲,叫了鳗鱼牛肉丼。一上菜,看到半条鳗鱼,而牛肉的份量都很多 鳗鱼上淋满酱汁,酱汁鲜甜入味,甜度刚好,拌饭一流。还有鳗鱼没有碎骨,大啖食都唔怕☺️
牛肉很新鲜,是半肥瘦肥牛,配上甜甜的洋葱和浓郁的牛肉汁,每啖都很满足
牛肉咖哩L $58 +$20炸鸡套餐
咖哩都是另一样很想食 首先饭上有一半是牛肉,另一半是咖喱汁,未食就知好浓郁~ 果然咖喱和牛肉很搭,甜而不辣的咖喱汁,令牛肉味道变得更加丰富!但可能味道太浓,食到最后会有点腻
另外,加$20会有三件炸鸡和特制冰红茶,炸鸡的外皮有点厚,味道也普通,可以不叫~
已经有几个月没有出街食牛肉饭,得知最近有一间日本很有名的牛肉丼饭餐厅在香港开分店,便相约妹妹去试下
餐厅位于旺角,售卖不同的丼饭,主打是牛,价钱很平民,最平29元都已经食到一碗中size的牛丼饭,而我自己觉得味道比其他店的更好。我们晚上去食,大概排了2小时,最后得知温泉蛋已经卖完了虽然他们是24小时营业,但人龙一直没有减少,建议各位有心理准备及耐性才排吧
1. 牛丼LL $45
依个系原味牛丼饭,牛肉唔韧,牛肉汁味道很浓及香甜,配上煮软的洋葱一齐食,非常开胃由于等太耐的关系,点了LL份量,满满的牛肉盖过整碗饭
2. 烧肉丼L $42
我觉得烧肉丼饭是牛丼饭的升级版,烤过的烧汁牛肉更香,而且连葱食更滋味
好多次行过, 远远望到条人龙就走....早前见横掂得闲就去排买外卖返屋企食…点知原来外卖唔驶排队 wor….YEAH YEAH YEAH….
第一次喺香港食, 当然要试最传统的普通牛丼, 有大中细我拣中 ($30) 再加炸鸡 (我始终系贪心的)…最后发现, 原来中都几大碗, 唔知系咪因为有5件炸鸡 ($25) , 所以太饱!
但系牛坚好食, 唔嚡唔靭, 酱汁浓浓的甜甜哋, 唯一系我拎到返屋企食个饭变得太淋!
炸鸡同样出色, 鸡肉嫩滑多汁, 炸浆唔厚, 同样超赞!
原来开朝早 6am, 同事妹话朝早返工前去食早餐….希望唔驶排队 wor…
午市行过旺角,想不到有什么想食的,就想起日本过来的过江龙牛肉饭,其实牛肉饭就没有很特别,价格实惠和很好食,值得等人少一点再来。