“超级推荐的烧肉牛丼饭🌸”
Sukiya的点评

Sukiya
香港排名第4,595 (共15,904家美食)
周围地区: 旺角
周围地区: 旺角
2021年3月18日点评 通过移动设备发表

✅Sukiya すき家
日本过江龙既牛丼 すき家
无论系一开始开张定到而家都仲系要排好耐队
今次第二次去食 预早左谂住避开lunch hour
点知都系要排20分钟 但应该系算快了

香葱温泉蛋烧肉丼 M size $48 跟炸鸡套餐 (+$20)
真系大推佢呢到既烧肉丼!
黎左两次都系食佢就知有几好食
最钟意佢个烧肉汁
甜甜既豉油加埋牛肉汁 夹埋洋葱
好好食
加埋葱花同温泉蛋 简直系绝配!
炸鸡都好脆好够热 不过不失啦

感谢 foodiesdeviljan

2021年1月10日点评

突然间好想食牛肉饭,所以就去咗すき家呢间餐厅多好多嘢食,样样都好吸引,所以都拣咗一阵最后叫外卖拣咗三式芝士牛丼同一杯宇治牛奶抹茶✨

三式芝士牛丼($38 m size) 听到个名就知呢个牛丼好吸引啦,因为一睇张相就见到个饭上面铺满晒三式芝士 啲饭捞埋溶化咗芝士一齐食真系好好味,好想再去食多次(。・ω・。) 呢个牛丼仲好丰富,有好多牛肉系入面架,又唔会好细块!而且,佢啲洋葱煮到好淋,而且仲好入味添!(试过有啲舖头嘅牛肉饭得三、四块,真系觉得好无奈ಠ_ಠ)但呢个唔同,好丰富,所以食完感觉好饱

宇治牛奶抹茶($25) 成日都觉得系香港冲既绿茶饮品都唔会太好饮,但系唔知点解就好想试下すき家既「宇治牛奶抹茶」。攞上手睇吓杯饮品个阵,见到佢都算冲得几靓!而且,好明显见到入面仲有绿茶粉饮完等一啖之后就觉得すき家又冲得几好饮淡淡既牛奶味又带出香浓既浓茶味,真系唔错,下次会再买✨

All in all, 牛肉饭足料之余,仲好好味!而且,如果比较细食或者想食多啲,呢间店舖可以满足到你,因为佢一般有4个size拣当然唔同size有唔同价钱~ 都可以试吓佢既饮品,真系唔错

感谢 jmmamama
2021年1月3日点评 通过移动设备发表

一直都想食 今日去旺角朋友屋企竟然路过见到
忍唔住要买碗外卖食 我最钟意葱
叫左个中size既葱温泉蛋丼饭
味道好好 不过如果可以好似系日本食咁多葱就好了 捞埋个温泉蛋汁 个饭超级好味
下次会再试下其他

感谢 PeonyYipC
2020年10月12日点评

之前在日本食过,见佢在旺角开业,一直都好多人排队,所以未有机会食,趁依家疫情少人排队,终于一试。这店装修风格与日本一样,餐牌同样有招牌牛肉饭、串烧、火锅等,而且价钱合理。热溶三式芝士牛丼 啲芝士加落啲牛度一齐食口感好好, 牛味肥瘦适中, 味道又浓, 捞饭食,再加配沙律, 沙律材料有:生菜、洋葱、 粟米、店员仲会比成支胡麻酱任落。 至于杯秘制红茶, 味道偏淡。

感谢 KKMan123
2020年6月10日点评

每次去旺角谂唔到食咩好,就会想去Sukiya食牛肉饭,又平又好食 今次和朋友行街后,冇咩特别想食,决定再去这里食,等了大概15分钟就进去~~
——————————
鳗鱼牛肉丼 $82
之前食过烧肉丼和牛肉丼,今次就想食特别啲,叫了鳗鱼牛肉丼。一上菜,看到半条鳗鱼,而牛肉的份量都很多 鳗鱼上淋满酱汁,酱汁鲜甜入味,甜度刚好,拌饭一流。还有鳗鱼没有碎骨,大啖食都唔怕☺️
牛肉很新鲜,是半肥瘦肥牛,配上甜甜的洋葱和浓郁的牛肉汁,每啖都很满足
牛肉咖哩L $58 +$20炸鸡套餐
咖哩都是另一样很想食 首先饭上有一半是牛肉,另一半是咖喱汁,未食就知好浓郁~ 果然咖喱和牛肉很搭,甜而不辣的咖喱汁,令牛肉味道变得更加丰富!但可能味道太浓,食到最后会有点腻
另外,加$20会有三件炸鸡和特制冰红茶,炸鸡的外皮有点厚,味道也普通,可以不叫~

感谢 haru d

查看过Sukiya的旅行者还看了

中国香港

去过Sukiya吗? 请分享你的经验!