“午餐將軍澳”

ÔDELICE (Tseung Kwan O)
香港排名第126 (共15,710家美食)
周围地区: 西贡
周围地区: 西贡
2021年6月6日点评 通过移动设备发表

Odeiice

将军澳唐贤街Popcorn由头行到落尾,揾食一啲都唔难,因为左一间右一间响shopping Mall,好多嘢行,见到边间食,喜欢就坐低,呢间意大利菜,唔使讲入去整返个午餐,因为食外国餐就一定系汤主菜饮品沙律,一定有得你拣啦,两个人一个餐A一个餐B,整个传统嘅burger要薯条,大大个汉堡,唔可以直切,要打横一层一层食,直切散晒,更加变得个碟好细碟,牛肉汉堡更加加厚一陪咁厚,好彩分开一人食一半,重要慢慢叹,唔系食唔落第二碟。

一个蟹肉露笋pizza,呢个薄pizza非常好味,原因佢系一般嘅Pizza,唔同佢嘅制造又薄又软身,唔系一般嘅薄脆或者系厚厚芝心送批,又见的蟹肉系一旧旧,又有蟹肉丝,配埋露笋更加有软滑爽脆酱汁伴味,所以呢个Pizza系一种叹呀!

嚟嘅前菜沙律同埋一个南瓜汤,沙律都好特别有几件厚厚切嘅吞拿鱼,大大嚿系意料中嘅意外,值得一试㗎呢个餐再加埋南瓜汤,都系好好味汤都已经咁好味啦。再杯冻柠檬茶,一个下午食完美落楼。

用餐日期:2021年6月
感谢 Z6136WLalexl

2021年4月9日点评 通过移动设备发表

南瓜汤~汤内加左葱粒,稀稠刚好饮完好舒服
吞拿鱼沙律~炙烧过的吞拿鱼和各式各样的沙律菜配上蜜味芥茉油醋汁,卖相相当吸引,材料又丰富,既开胃味道又清新爽口
卡邦尼意粉~经典的卡邦尼意粉里面有意式烟肉、温泉蛋、京葱等等,意粉索哂啲精华,口感软硬适中,好好味
啤酒烤鸡配番薯条~系即叫即烤的香喷喷的,新鲜滚热,半只春鸡配上超甜的番薯条鸡肉非常嫩滑,连个鸡胸都系✌️番薯条炸得非常脆,仲有2款酱汁可以点

感谢 Ann_nn_Lam
2021年4月8日点评 通过移动设备发表

跟朋友逛街发现Popcorn 商场原来都有Odelice!,这间餐厅都有几间分店。我们要来一个豪华晚餐

Clams cocotte
蕃茄汁蚬配面包,蚬全部都好新鲜,份量多又没有沙,蕃茄汁带点蚬肉的鲜味,面包好香,点蕃茄汁食味道浓郁,一人两块面包刚好。

布拉塔芝士佐蕃茄三重奏 | $135
好大旧水牛芝士好香,沙律里面有蕃茄,配沙律好夹,沙律蔬菜新鲜,感觉清新开胃。

海陆拼盘 | $518
海陆拼盘是原只波士顿龙虾配牛扒, 龙虾开边方便食用,肉质弹牙啖啖肉,特别是龙虾钳十分厚肉。
牛扒选择了七成熟,切开牛扒呈现出它粉红色的肉,烧得刚好,肉质不会韧又有浓郁的肉味。即使不配搭酱料,味道都十分出色。

自选配菜- 蒜香忌廉菠菜蓉、自制香滑薯蓉
主菜可自选两个配菜。配菜的份量都不少,两个人分享大满足,菠菜跟忌廉的味道很夹。薯蓉又香又滑,加少许葱粒更加香。

火焰橙酒可丽饼 云呢嗱雪糕 | $88
店员放低甜品之后, 会即场在酒上点火再把酒淋在可丽饼上, 火焰在可丽饼上烧,画面好治愈,打卡一流。
等火烧完之后开始食,雪糕只是侧面少少溶,雪糕好滑,配上暖暖的可丽饼,这个甜品为晚饭画上一个完美的句号。

士多啤梨罗勒冰茶 | $38
冰茶内有士多啤梨果肉,罗勒的份量与士多啤梨配合得刚好,两者的味道都不会互相掩盖了。冰的份量不会太多,慢慢饮到最后也没有因为太多冰而沟淡了,而且餐厅使用纸饮筒好环保。

White wine
白酒不太甜,够冰冻,配上蚬肉特别好饮。

感谢 siuling1223
2021年3月29日点评

终于可以放宽堂食,今日到将军澳揾朋友,顺便试吓呢间Odelice! (虽然自己住果区都有但每次经过都繁忙时间,又唔想等位)

一入到去环境真系好好,职员亦都好有礼貌同我地逐一介绍menu同埋是日特色。
我哋二人分别嗌左蚬肉阔条面同埋肉眼扒配薯条。

个餐汤真系好惊喜系忌廉汤mix西兰花西兰花打碎左加入汤到味道好浓郁口感亦都啱啱好,好夹好开胃。

牛扒我地嗌左七成熟,同我预期一样,口感真系恰到好处牛质好好,成块扒亦唔会太多脂肪,又够大块
另外个薯条甜牛扒汁原来都好夹

食完牛扒个蚬肉阔条面就啱啱好嚟到!估唔到个阔条面口感咁弹,作为一个意大利面爱好者,觉得佢绝对似系手打咁好食!
咁嘅价钱同服务态度性价比超高,所以非常推介俾大家

感谢 hka3102003
2021年3月23日点评 通过移动设备发表

法籍老板在湾仔开了第一间法式餐厅后,现在已经有3 间分店,主打中价的法国菜~

餐厅环境优雅,主打新派法国菜,没有传统法国餐厅的拘谨✨

Lunch set 约 $50-$200 价钱相宜

Tuna carpaccio
看肉质与切工已经知道厨师选料新鲜,切工厚薄均匀
吞拿鱼酸酸甜甜柠檬汁加橄榄酒,令增加吞拿鱼鲜味,不油腻,还让人食欲大动!

Classic Claims Fettuccine
上盘时,已经好香酒香,法式料理注重外表美观度,摆盘很吸引!蚬肉饱满又大只,味道鲜甜,份量不少约十几只阔条面完美挂汁,带少许微辣,口感软硬刚好,极富口感有弹性!

Fesh Catch of the day
今天精选时令鲜鱼是比目鱼!比目鱼煎成金黄色,外香内嫩,再配上浓郁蟹汤,令比目鱼味道劲鲜甜
而旁边配珍珠意粉口感像壳物般细小而有嚼劲,与比目鱼软嫩口感成对比,反而突出比目鱼的口感更鲜明!

Odelice!新派法国餐厅一改传统法国餐厅的拘谨 提供舒适环境,客人处于悠闲自在的气氛,而价钱得宜便能享受富水准的法国菜,值得一试!

感谢 Ctyingz

查看过ÔDELICE (Tseung Kwan O)的旅行者还看了

中国香港

去过ÔDELICE (Tseung Kwan O)吗? 请分享你的经验!