“。挑战辣面。”
鬼金棒的点评

鬼金棒
香港排名第1,473 (共15,289家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2020年3月17日点评 通过移动设备发表

星期六在尖咀游走完一大轮,发觉鬼金棒原来系金马伦道开左分店,一于试吓。

店面比一般拉面店宽敞,而且放满了日本魔鬼造型的公仔,播埋鼓声,十分配合店名。餐牌选择主要系8款拉面,全都扫描自助落单。虽以辣为主打,但竟然可拣唔辣,麻度都可以拣,完全任君选择!

我们第一次试,不敢拣太激进的,只选了小麻,但发现完全不辣,但麻香十足。幸好枱面有辣椒粉,可以俾我地自己再加!

我的芫荽辣麻味噌拉面是全碗都芫荽,多到见唔到面,加了粟米蕊,视觉已经大满足!入面仲有大嚿叉烧,

朋友的是增量叉烧麻辣味增拉面,叉烧足足是我的两倍有多,超级大块,还有玉子,芽菜香葱,配料不少。

这里的面不算粗身,软硬度也恰到好处,而且汤底火喉好够,整体黎讲都不错。

饮品就点了白桃和苹果梳打。果味都浓,配辣面食,用碳酸中和辣度最好不过。可惜今次落单太轻手,唔辣,下次一定要挑战更辣的!

感谢 Junericee

2020年2月4日点评

听闻鬼金棒是日本人气拉面店,自从日本返港后一直想寻回日本拉面的感觉,所以去试试

这家拉面店果然跟日本吃到的不相伯仲

增量叉烧辣麻味噌拉面

叉烧十分肥美,汤底浓郁,面条挂汤能力一流

大肉饭

大肉果然很巨型,而且肥瘦匀净

听说拉面余下的汤底可以伴饭吃,所以叫了一碗大肉饭,饭粒比面条更能吸收汤底的精华,喜欢用汁饭的一定要试试

辣麻肉碎拌面

没有汤,面条吃起来更Q弹有口感,而味道亦没有拉面那样浓,适合口味清淡的人

虽然鬼金棒主打辣麻味,但不吃辣的人也可以吃,没点辣的已经很好食,相信辣的会更棒,而且看到厨师把火烧到很高,很够火候呢而且店内还提供围裙,十分贴心

感谢 Krystal030
2020年2月1日点评 通过移动设备发表

尖沙咀哩间拉面店 我已经久仰大名想食好耐 佢地系以麻辣拉面作为主打,仲有佢地既芫荽拉面真系好出名 我知道并唔系太多人接受到芫荽既味道,但系如果你系芫荽控既话,就一定要你试下啦
☆ 芫荽辣麻味噌拉面 HKD$110
超喜欢食芫荽既我,见到哩款拉面真系相当兴奋 兴奋程度直情系想大声尖叫 啲芫荽多到系盖哂成个碗面,闻到成碗面都好香芫荽味 汤底叫咗小麻小辣,个人觉得我应该可以接受到大麻大辣小麻,小辣真系唔系几够喉 幸好捞匀芫荽后,令麻辣味更加突出,而面条既质感软硬适中,挂汤能力都几高 估唔到原来又麻又辣既拉面系咁好食
☆ 增量叉烧辣麻味噌拉面 HKD$115
朋友话好肚饿,所以叫左哩款增量份量既叉烧拉面,叉烧非常大嚿,仲要打孖上 五花肉瘦肉同肥肉比例十分均匀,用筷子夹起都感觉有啲重,非常邪恶 口感整得十分软腍,朋友话好彩叫左增量,食得非常满足
鬼金棒
尖沙咀金马伦道20号地下

感谢 foodie_anniechan
2020年1月23日点评 通过移动设备发表

自问唔系太食得辣,但又心思思想试新野,就拉埋朋友一齐黎食呢间拉面店。

餐厅系用QR code 配合手机落单,可以自行选择麻辣度,同埋其他配料,非常方便。

味玉辣麻味增拉面
同行朋友唔食得辣,所以嗌咗无麻无辣。
平时出边食开嘅叉烧拉面,多数都系一片片,呢度嘅叉烧,就绝对称得上系厚切一大旧。虽然汤底嘅味道比较浓,但叉烧经过特别嘅酱汁烹煮过,所以汤底都唔会盖过叉烧嘅味道。
流心蛋继续有流心,食落仲有淡淡嘅酱油味。

增量叉烧辣麻味增拉面
至于呢碗就拣咗中辣小麻,望落去色泽明显较红。估唔到拣增量叉烧,叉烧已经有半个玩咁大,非常抵食。
叉烧嘅脂肪同肉嘅部份分明,煮得非常入味,肉质软滑。脂肪入口即溶,但又唔会有太肥腻嘅感觉。

感谢 bcheung1205
2020年1月16日点评

在日本随随便便找一间拉面店都好好食,但香港地真系好难,还要价钱好贵。
铜锣湾世贸中心对面这间拉面店是我近来最热门帮衬的,觉得汤底浓而不腻,质素不错。
炒荳芽菜辣麻味噌拉面
哗啦!好大碗!炒荳芽铺满整碗,追加了的葱花也快要满泻。
汤底可选择辣度,麻度。我则选了小辣。看似好辣。饮了一口,辣度完全可接受,开胃惹味。
面条软硬度适中带有弹性,吸尽汤底精华,滋味十足。
炒豆芽和葱花增加了嚼口,爽爽。
豚肉一大块,软腍入味,就算脂肪位也入口即化。好掂!

感谢 pcsy

去过鬼金棒吗? 请分享你的经验!