“🇭🇰尖沙咀 ”
鬼金棒的点评

鬼金棒
香港排名第1,148 (共15,710家美食)
周围地区: 尖沙咀

就已经俾两旧大叉烧吸引住
真系好大件,劲钟意
咬落去真系劲腍劲入味
而且肥瘦适中
唔驶太用力,就已经咬得开

芫荽辣麻味噌拉面$110
除咗增量版叉烧拉面之外
亦都有一碗满足到芫荽控
可以称得上增量版芫荽拉面
超多芫荽,完全铺满面上
每啖都品尝到芫荽香味
建议叫中辣或以上

肉饭$45
除咗拉面都仲有饭供应
正常饭碗份量
既然叫得肉饭,又点少得叉烧
加上秘制酱汁,特别惹味
绝对可以满足到想食饭嘅朋友

鬼金棒 (尖沙咀)
尖沙咀金马伦道20号地舖

感谢 eatplayhk

2020年9月22日点评 通过移动设备发表

Karashibi Miso Ramen Yummy
假如喜欢吃浓味拉面,一间在港人气过江龙既日本拉面店,你真系唔可以错过啊❤️。喜欢又麻又辣 重口味的你,呢度仲有麻辣度比你拣。超级食得辣既,仲可以+$15 拣选ONI Level 鬼增♨️,麻辣度真系double Uppp。
l[增量叉烧x2 辣麻味噌拉面]l $165
Karashibi Miso Ramen w/ 2 Big Pork
(无辣 无麻) Seasoned Egg;Oni Bean Sprouts
增量叉烧 份量真系太震撼,炆得松软入味,咬开即化既感觉,大概就是日式东坡肉。半肥瘦充满油香,喜欢吃肉肉一定大满足。

汤底 走麻走辣,却满满麻油香,汤头浓,但少了辛辣既刺激感觉。加味玉、豆芽菜,唐心蛋 效果不错,蛋黄满黄;大量豆芽菜爽脆,吃起来真爽。
l[特制麻辣味噌拉面]l $135
Premium Karashibi Miso Ramen
( 中辣 中麻) Oni Bean Sprouts
加左麻辣既拉面,惹味香浓了不少,麻辣香渗进每条面条,愈吃愈滋味。同样加大量豆芽菜,真系不能少。
吃过满有份量既拉面,真系十分邪恶又极之满足。叉烧 超级肥美,拉面 超级浓味。最后饮返芬达 & 可乐都系+$15 加配,面后一啖可乐真爽,但Wincy 提提你。。小心吃太撑,亦小心吃腻啊。
×××[鬼金棒 -Kikanbo]×××
©尖沙咀金马伦道20号地舖

感谢 Wincyholic
2020年7月26日点评 通过移动设备发表

特制辣麻味噌拉面 $120
近年香港出现了很多日本过江龙拉面店,
他们都有着自己的特色,例如今次介绍这间「鬼金棒」是主打「辣麻味噌汤底」
此拉面店要使用电话扫描QR code点餐的
本人选择了特制辣麻味噌拉面而辣度是小辣与小麻上菜时第一时间被吸引住的是他们的叉烧不是以住去拉面店的薄切叉烧,而是一大件又厚身的叉烧口感软腍不韧很入味
但由于此店没有拉面软硬度选择而且他们的拉面偏向粗身,所以口感会偏硬点
最后辣度小辣和小麻是对本人完全免疫唯有下次吃时再要升一两度
如果有嗜辣的朋友可以一试此店的拉面

感谢 Savour_Hkfoodie
2020年7月14日点评 通过移动设备发表

CWB 铜锣湾 • 鬼金棒
铜锣湾谢斐道530号地舖
铜锣湾、尖沙咀

来自东京的过江龙辣麻拉面店,装修以日本鬼怪为主题。辣度及麻度分成5️⃣个级别,并可由碗的颜色识别 白碗:不辣、小辣、中辣 ❤️红碗:高级辣 黑碗:鬼增辣。

特制麻辣味噌拉面 $120
玉米笋辣麻味增拉面$115 +味玉 $15

亮点的厚切叉烧非常出色,软腍有脂香,口感像猪软骨般,暂时是小编最爱的日式叉烧 推介特制麻辣味噌拉面,附有两件叉烧和味玉,较抵食 点了少辣,令麻味和辣味不太突出,可能激辣会较好味 而油腻感始终太过重,扣分 另一招牌大肉饭好吸引,但拉面份量好多,好饱决定留返下次再试‍♀️

味道:(叉烧五星 )
环境:

2020年6月15日点评 通过移动设备发表

鬼金棒好型既名
平时我就唔多好拉面既
但我知道呢间嘅辣度同麻辣度都可以自己调校
所以都忍唔住过咗嚟试吓(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
门口同音乐都好有日本嘅格调
唔知食乜好✨仲可以问职员介绍
职员就话芫荽辣麻味噌拉面(110)几特别
‼️见到周围好多人叫芫荽‼️同埋饮哂碗汤‼️
QR code落单都好方便仲要劲贴心
吧枱都有位放袋又有围裙唔惊整污糟
辣度️ & 麻度:
无|小|中|高|鬼增(+15)
特制辣麻味噌拉面(120)
(中辣小麻)
面嘅软硬度煮得好适中烟烟韧韧✨
有麻味‼️好惹味好滋味‼️
玉子仲系流心‼️肥叉烧好正‼️
虽然肥膏好厚但系又会忍唔住食完一啖又一啖
最后将佢哋食晒好香猪油味
甜甜地嘅酱汁好夹✨肉质鲜嫩而且林身✨
增量叉烧X2辣麻味噌拉面(135)
(小辣无麻)
可惜拉面太足料(;´༎ຶД༎ຶ`)个胃实在无位食

感谢 snacklife_keepfit

查看过鬼金棒的旅行者还看了

中国香港

去过鬼金棒吗? 请分享你的经验!