“置身日本感觉😊”
Ri Ben Ye的点评

Ri Ben Ye
周围地区: 旺角
周围地区: 旺角
2020年12月9日点评 通过移动设备发表

日本野

响旺角闹市估唔到有间好有日本风既日本餐厅👍🏻👍🏻

🌟 和牛寿喜烧 ($188)

和牛两大块,牛味浓郁,寿喜烧汤底清甜,配料亦都足够😋😋

🌟 和风柚子鸡翼 ($58)

鸡翼大只,即叫即炸,炸得好香脆,再加一层柚子酱响面,食落唔会觉得好热气,柚子既味道同鸡翼亦都好夹😋😋

🌟 厚烧鳗鱼玉子 ($38)

玉子香甜,中间有鳗鱼,玉子吸收哂鳗鱼既鱼香味,令到食落口更加有口感😋😋

🌟 唐扬炸鸡($58)

炸鸡份量多,即叫即炸,香气十足,而且香脆,炸完后鸡肉都好嫩滑😋😋

🌟 炭烧牛舌串 ($38)

牛舌烧得好香,唔会太韧,亦唔会好咸,调味刚刚好😋😋

🌟 牛油果软壳蟹卷 ($88)

牛油果新鲜,软壳蟹脆口,加上沙律酱同木鱼丝,令口感更加丰富😋😋

感谢 ykjim

2020年11月5日点评 通过移动设备发表

又到礼拜四,之前输赌输咗半餐下午茶,我份人最大方,还同事一个丰富晚餐🥣
俾佢拣,大家都好耐冇去旅行,大部份香港人都痴咗线,所以去食餐日本野,假装去咗日本🤯
7:00准时到达,应该系我同事准时到达,我咁啱要应付个麻烦客,迟咗半个钟,因为系我请客,所以同事冇发烂渣🤪唔好理咁多,叫嘢食先!
门口已经好有日本风味,好挂住日本呀🤣

每日都有精选晚餐,仲可以添加小食,啱晒我呢啲大食嘅人😋

厚烧鳗鱼玉子,蛋味劲香,其实我本身唔系太喜欢食蛋卷,但系做得真系好好食,鳗鱼同蛋非常夹😍再加几粒蟹子脆卜卜

主菜石烧霜降牛小排🥩牛味超级浓,当然我哋系一齐分享啦🥰同事每次烧两块
我将糖心蛋绞碎配白饭,我觉得依个系最佳食法

蕃茄龙虾锅,第一时间试吓个汤🍲
好鲜甜呀😱😱😱蟹子青瓜丝加沙律酱,当然又系我扫晒啦,乌冬俾同事做主食

静静地等待龙虾🦞烧滚,里面嘅配料非常新鲜,有龙趸厚切,仲有大蚬🦪

半只龙虾,我试咗少少,大部份留俾女同事食,因为我系一个gentlemen👦🏻
坦白讲,依啲细只嘅波士顿龙虾如果系自助餐冻盘,我唔会太钟意食,但系shabu shabu热食系好食好多🦞

最后炒野菜,吸收一下刚刚食物嘅油脂,爽脆鲜嫩,完美结束今次晚餐🥰🥰

感谢 ChrisWan1612
2020年11月3日点评 通过移动设备发表

日本🇯🇵高质「美食」

今年因疫情全球大爆发,搞到今年都冇得去日本🇯🇵,虽有食下日本🇯🇵野当自己身处日本🇯🇵旅行🧳啦⋯⋯

蟹子沙律🥗$68
青瓜爽脆、而蟹子分量都几多,而蟹柳啖啖肉

严选五品刺身$188
内有三文鱼🍣,油甘鱼、八爪鱼、甜虾、北寄贝,刺身新鲜,切割厚度啱啱好👍🏻

唐扬炸鸡🍗$58
鸡件炸到外皮好脆口,而粉浆做到果厚薄到啱啱好,唔会太厚好似食紧成口粉浆😋

豚肉大阪烧$88
我最爱食大阪烧,如餐牌有的话我必定会叫,最钟意佢劲多木鱼丝,加上好多椰菜丝,咁晒我呢啲要减肥人士

厚烧鳗鱼玉子 $68
当鳗鱼遇上玉子,估唔到咁夹,加上有丰富嘅蟹子及秘制嘅黑松露沙律酱,令到玉子味道更丰富😍

感谢 Dingdingdonstory
2020年9月17日点评 通过移动设备发表

今天突然想吃日本菜,之前有留意过这间餐厅,和朋友在旺角看完电影后,便来到这间餐厅吃晚饭。

我们点了一个晚市定食两份吃~这里的定食相当之丰富,除了有饭和汤之外,还有溏心蛋和餐饮🤓定食的饭是日本米饭,饭的质感粒粒分明,而且不会黏成一团,口感很好,吃了也不会有种饱饱滞滞的感觉😂溏心蛋也非常的棒!内里的蛋黄呈半流动状态😱没有过熟的情况👏🏾

定食的主角,我们选了
👉🏾石烧吉列霜降牛小排👈🏾
每一块牛小排的外围,都有一层薄薄的吉列粉,经过烧烤后,牛的肉汁会微微渗透在吉列粉之中,牛肉的脂肪比例不多,不会过于腻🥰而这个石烧一点油烟都没有!不怕衣服会沾有烧烤味~很干净☺️

👉🏾海鲜大阪烧👈🏾
上面舖满了木耳片,晃来晃去的~真的像是在海了游动的鱼😂鱿鱼超多的!又大粒!蛋的比例不多~每一口都吃得到鱿鱼啊😍不像一般的只有蛋而其他材料少...😒

👉🏾牛油果软壳蟹卷👈🏾
这个也是舖满了木鱼片🤪很疗愈~~而且食材也不会少,软壳蟹很大只😍每一个也舖了蛮多的牛油果片啊🤩没想到这个的份量很多😱4-6个人都足够啊!这个价钱来讲,真的超值😎

👉🏾烟三文鱼藜麦沙律👈🏾
烟三文鱼超级大块😍而且不是只有1-2块而已,每一块都很肥美!沙律也十分新鲜,配上藜麦,口感陪增🤪

👉🏾炭烧秋葵👈🏾
没想到会这么超级长又大条,这么便宜就有那么多条🤟🏾平时的秋葵会有一种滑潺潺的口感,可是这个没有太多,很可口呢🤪

👉🏾炭烧大啡菇👈🏾
一大个大啡菇上面舖满了芝士菠菜,连同大啡菇一起咬,菇的汁个芝士波菜融合在一起~juicy~~😚还有一颗温泉蛋在上面,加起来好配啊~

👉🏾极上七品刺身👈🏾
集合三文鱼、油金鱼、牡丹虾、活赤贝、帆立贝、海胆、八爪鱼在一起,非常之新鲜,不用点鼓油也可以尝到它的鲜味🤪而且肉质富有弹性🥰生猛感十足🤟🏾还有紫菜可与海胆卷在一起吃🤓这样就算吃多了也不怕啊

👉🏾三文鱼👈🏾
由于我们都很爱吃三文鱼,所以我们额外点了一客,每一块都非常厚🤪也很新鲜,很弹牙,很肥美🤪

晚餐定食
石烧吉列霜降牛小排+溏心蛋+日本米饭+汤+餐饮$178
️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
烟三文鱼藜麦沙律$78
海鲜大阪烧$98
炭烧秋葵$28
炭烧大啡菇$36
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
极上七品刺身(三文鱼、油金鱼、牡丹虾、活赤贝、帆立贝、海胆、八爪鱼)$328
三文鱼(5件) $58
牛油果软壳蟹卷$88
📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍
日本野 (旺角)
旺角西洋菜南街2A号银城广场9楼

当然第一时间就叫嚟食🤤
牛小排肉质鲜嫩😋
大理石纹多且油花分布均匀👍
然后靠铁板热力去煎熟😚
要几成熟,全靠自行调教👍
我就煎到Medium Rare先食🤤
牛味浓郁,食落嫩口多汁🤤

照烧鸡扒定食🐓$98
同埋温泉蛋或者溏心蛋🥚
另外仲有饮品同汤或沙律🥗

鸡肉大阪烧😁$78
好大份嘅大阪烧😆
劲多菜,鸡肉亦好大件😛
剩系食一份都已经相当饱肚😉

和风柚子鸡翼(5件)🐔$58
跟餐追加小食😆
见到啲满满嘅抽子蜜响表面🤤
已经难以抵挡😛
鸡皮香口,必食之选👍

厚烧鳗鱼玉子(3件)😎$38
亦都系跟餐追加小食😆
厚厚嘅玉子烧🙈
里面包住浓浓嘅芝士🤤
加上肥美嘅鳗鱼😛
配上黑松露沙律酱😁
表面仲有大量蟹籽😌
口感非常丰富👍

日本野 (旺角)
旺角西洋菜南街2A号银城广场9楼

感谢 eatplayhk

查看过Ri Ben Ye的旅行者还看了

去过Ri Ben Ye吗? 请分享你的经验!