“lunch set 抵食 楼面应记一功”
Wagyu Ya的点评

Wagyu Ya
香港排名第1,932 (共15,895家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2021年3月14日点评 通过移动设备发表

好耐冇见喇my friend, 出黎食个饭囉~~
A5和牛三文治
又鱼子又金箔on top睇落好靓,和牛系好肥滋滋,但我食旧有少少筋,同埋唔知点解牛味唔系好出。$398呢个定价真心太贵。

A4和牛烧肉 lunch set
睇个menu计落条数$298有6块牛肉,肉食者贵多差唔多成倍先得8块,咁梗系叫lunch set 啦 仲要lunch set 又有前菜有白饭有味噌汤有茶碗蒸。可能因为成间餐厅个得一个楼面嘅关系,冇人同我介绍乜野肉打乜野肉,佢冇漏单或者隔好耐先上菜已经偷笑。

讲返d牛肉先,每一块油花分布好平均,食落唔腻,有油脂香得黎肉味好出,share食每人两三块,小吃劲滋味。

鹅肝和牛丼
呢个就争d喇,鹅肝比较薄身,煮得太熟所以起沙,d和牛系薄切,虽然冇lunch setd咁靓,但味道唔错又冇过熟。

蕃薯雪葩
呢个好食,雪葩个味好raw,甜度啱啱好,食晒d雪葩仲可以挖d蕃薯肉食吓。但佢拎出黎阵太硬,等左15分钟左右先食到。

整体黎讲,食物质素唔错,但散叫定价太贵。个A4和牛lunch set 喺呢间野黎讲算cp值好高,可以一试。同埋而家可以做返晚市,希望人手分配上会有改善,我见个楼面一个人serve 4枱客都冇甩漏又好招呼,真心佩服佢。

感谢 christinaevil

2020年7月29日点评 通过移动设备发表

和牛 烧肉专门店 Wagyu Ya
位于尖沙咀金马伦道 装潢走型格日本风 设有吧枱、卡位 独立抽油烟机 完美吸油烟 食完烧肉都唔会成阵味

▪️黑松露牛油果沙律 $98
食烧肉之前 紧系要食个沙律打底
牛油果超熟 口感超软腍 裹满黑松露酱 香气十足
沙律菜爽口无苦涩味 用上黑醋调味 感觉上无平时既咁酸 较容易接受之余 同样清新开胃

▪️肉食者 $688
终于入重头戏!烧肉!
肉食者有三款唔同牛肉部位 分别系牛舌、西冷、肉眼 三款
西冷 既牛味系三款中最为浓郁 肉质软腍
牛舌 爽口弹牙 完全唔韧 感觉上被一层脂肪裹住
肉眼 超大一块 预先醃好 烧好沾上蛋浆后 口感更为滑嫩 初初入口先尝到咸香带甜既醃料 牛味再慢慢涌现 肉质系三款中为软腍 若然醃料可以轻手小小 牛味应该会更加突岀 同朋友一致认为大大块肉眼真心正

▪️A5和牛咖喱吉列丼 $388
吉列和牛 外层超级脆身 炸皮唔会太厚 咬落去唔会成块甩返出嚟 外层够脆之余 肉质又唔会过干过韧 软冧带咬口
咖喱走偏甜既路线 但又会渗透岀辛辣既味道 带小小刺激感 容易接受得黎 又唔会过于甜腻
旁边既醃牛蒡爽口 调味十足 加上芝麻粒 香气十足 真系连配菜都唔会hea你
咖喱同饭既比例岩岩好 当中有煮得软冧既薯仔同牛肉 再配上带咬口既日本珍珠米 确实唔错

感谢 sistersnfood
2020年7月16日点评 通过移动设备发表

呢间充满日式风味嘅烧肉餐厅,有吧枱、有卡位。先叫一个沙律,沙律菜新鲜,有沙律酸汁,仲有蕃茄,几开胃!之后就到主菜。

肉食者拼盘:和牛和牛和牛分别有牛舌、肩胛、西冷及肉眼,每样有3块。牛舌几碟切,够爽口,比起一般牛舌更有牛香。

牛肩胛呢个肉质较结实,唔会太肥,和牛味较牛舌香浓。

和牛西冷,和牛味再浓啲,肉质够林,油脂分布平均。

和牛肉眼最肥美,一咬入口即溶,有和牛油香。

拼盘仲有菠萝,食完咁邪恶嘅和牛,就烧返个菠萝refresh下~

Wagyu ya don卖相靓又非常丰富~有鹅肝、海胆、和牛、三文鱼籽、左口鱼、吞拿鱼蓉,全部都劲新鲜劲好食!流口水

餐厅质素好高,物有所值!

感谢 eataroundtch
2020年5月26日点评

好耐冇食烧肉!有朋友推介我去食呢间,主打日本直送和牛,真系好吸引店员安排我地坐bar台,我觉得环境气氛都几好,几有日本小店既感觉,而且每一张台都有通风设备,唔怕有油烟味道,几细心
------
1. Wagyu Don $498 4.2/5
丼饭有和牛、鹅肝、海胆、三文鱼籽、吞拿鱼蓉、左口鱼,鹅肝有两件,油脂丰腴,表面煎得几香,入口软绵顺口同埋油脂味好重,海胆有鲜味而且唔腥,左口鱼入口即化,烧得好出色,可惜得3块,和牛肉汁丰富,唔韧鲜嫩,配饭一流
2. 肉食者MeatEater $688 4/5
套餐包左牛舌、和尚头、牛肩胛、日本A5和牛西冷,每款有三件,店员教我地Z字型去食,食最底两款先,因为后者两款油脂较丰富,油花分布平均,我地唔客气啦
牛舌厚切,细火慢慢烧两面,等热慢慢渗透入肉里,厨师斜切左花纹,方便食用,我就钟意烧脆口少少,口感爽弹,有质感,食落都多汁
和尚头牛肉状纹细致分明,色泽嫩红,脂肪都系较少,纤维较多,咬落去好重牛肉鲜味同埋有嚼劲,烧到五成熟就刚刚好
牛肩胛其中一款油花密布既霜降红肉,大火烧到油脂融化,不过要小心火侯,食落肉质柔软,味道浓郁,吞左之后口腔仲有好重和牛味
最后既西冷真系主角肌肉最少油脂最多,快速烧一烧就食得,真系第一次食到入口即化既感觉,柔软程度简直系超群,呢个亦系我最钟意食既部位

感谢 Corgiwithfood
2020年5月22日点评 通过移动设备发表

越嚟越挂住日本,尤其系入口即溶嘅和牛系香港真系好难揾到高质素和牛

同朋友倾开,佢就介绍左我去尖沙咀一间叫「Wagyu Ya」虽然系疫情期间,但都要订位真系咁多人食⁉️我开头都唔信,但去到当日真系爆晒场劲

肉食者$688 :
呢个拼盘总共有4个不同部位而每款有3片
分别有牛舌、牛肩、肉眼同埋西冷
牛舌爽口弹牙仲要系厚切

抵食:4/5

感谢 mrs_ng_c9

查看过Wagyu Ya的旅行者还看了

中国香港

去过Wagyu Ya吗? 请分享你的经验!