“艺术咖啡lunch”

Curator by Lex Art Cafe
提供送餐服务
香港排名第465 (共15,292家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2020年3月10日点评

其实k11 musea开咗咁耐我都系第一次去, 个商场环境真系好靓,而地库餐厅选择亦都好多, 今次我拣咗一间有咖啡饮嘅餐厅, 其实好想试下佢个艺术打印咖啡❤️ lunch都系好抵食, 100蚊多啲有咖啡同款甜品同主菜, 当然最吸引我嘅就系line公仔嘅咖啡, 其实个蝶豆花沙律都好特别, 食落觉得好健康 好清新, 像酱菜比例好好。 虽然慢煮三文鱼系要等耐啲,但系都觉得值得, 因为食落唔鞋、三文鱼唔腥, 仲好脆好香口。 同行朋友食肉酱意粉,个pasta就比较特别啲, 但系肉酱就都系平时嘅肉酱lor, 甜品方面我比较欣赏macaron, 食落好脆甜度正常。 另外apple crumble就甜得滞啦, 整体嚟讲环境整齐有艺术感, 过嚟饮杯咖啡都系一种享受

感谢 jikomoto

2020年3月6日点评

K11 Musea系近年最有艺术气息的一个商场,进驻的餐厅食肆亦大有来头。今日去的是一间充满艺术文化的,所摆设的,售卖的,全部是有名气的艺术家作品,系我心头好,一边享用美食,一边欣赏一下,乐透!

Curator Style Pizza
饼底是我喜欢的薄底,脆脆的,馅料是沙乐美肠,蕃茄,芝士,惹味十足,果然是招牌菜式。

Carbonara Reimagined
西班牙香肠,烟肉,蛋黄,芝士,材料丰富。长通心粉条有烟韧度,有嚼口,沾满酱汁,滋味!

Mocha
拉花不错。朱古力味浓厚但又不抢咖啡的香,甜度适中,钟意。

感谢 pcsy
2020年2月25日点评

K11 Musea呢个新商场集购物同艺术于一身,甫入商场就好似走进另一个世界,呢间艺术咖啡馆就隐藏于B1层,门口摆放左大大棵村上隆花花,低调得来又抢眼!

Piccolo短笛咖啡,晚饭想饮杯咖啡,但系又怕饮得太多会瞓唔着, 呢杯小拿铁就啱晒。咖啡香气四溢,加埋打过奶泡既热牛奶,比例刚好!

波隆那肉酱通心粉- 长长嘅通粉布满肉酱,放入口中,唔只系通粉嘅面头,就算系通粉中心都全部fill满肉酱,食到浓浓嘅肉香味,蕃茄嘅酸味帮助中和咗肉酱嘅腻。红色嘅肉酱同灰色嘅碟形成强烈对比,颜色鲜明。

招牌莎美乐肠Pizza- Pizza系薄脆嘅饼底,上面铺满莎美乐肠,咸咸香香,非常惹味,最过瘾就系佢个脆边,食落带点酥脆,系我钟意既style! 海盐

朱古力香蕉冰雪世界- 俾个名吸引左,黎到肥嘟嘟嘅杯上面有几粒微焦嘅棉花糖,如果你钟意饮奶味丰富嘅朱古力嘅话,呢一款就啱晒你。小小嘅海盐再加上杯底既香蕉,唔同嘅味道喺口腔混和,层次分明得来亦都好夹!

Tiramisu- 份量都有返咁上下,传统嘅做法,浸过咖啡同埋冧酒嘅手指饼,再加上Marscapone Cheese,一层又一层,又香又滑,在晚饭画上完美句号!

感谢 fullmoon128
2020年2月10日点评

友人就帶我去了一間她一直想去的CAFÉ,點解咁想去? 因為裏面有…..好多村上隆和草間彌生的產品,她很想趁人少少逐一欣賞下。嘩! 一大個彩虹花擺放在門口,好搶眼,看着那張笑臉,心情也好了一點。

內裏裝潢簡約,環境光猛。一邊設有一個半開放式的廚房,另一邊就是二至四人枱的用膳區,座位不多,反而用了不少空間放了村上隆和草間彌生的產品,還有牆上多幅作品,都很吸引大家,而最吸引友人的就是…. 村上隆一系列與叮噹相關的作品。

欣賞完一輪,是時候醫肚。有兩份餐牌,一是a la carte菜式,另一是drink list。菜式分別有小食、沙律、麵包上的美味、意大利之旅、經典主菜和甜品,而飲品就分有有多款Coffee、Creative coffee、Signature Drinks 、Tea和Bottles Drinks。

****************************
我倆點了一客羽衣甘藍蒿苣凱撒沙律 Kale & Romaine Caesar Salad ($88),份量好足。羽衣甘藍和蒿苣都非常新鮮爽嫩,而醬汁的份量亦剛好,緊緊沾在食材上,不會太多而感漏滯。配埋鹹香的煙肉乾和芝士,還有香脆的麵包粒,味道剛好,簡單而美味。
****************************
另一道是卡邦尼培根意粉 Carbonara Reimagined ($158),碗旁灑上芝士粉和香草,賣相不錯。選用長通粉,烹調時間合宜,很有嚼勁,伴入大量鹹香的西班牙香腸粒和爽口的菇粒,加埋香濃的醬汁,吃起來鹹香美味。
****************************
甜品揀了是日金寶蘋果芝士蛋糕 Apple Combo Cheese Cake ($58)。蛋糕挺身,混入甜美的蘋果粒,芝士味唔會太濃,嚐到肉桂香,吃時再伴着酸咪咪的雜莓醬,平衡了芝士膩,配搭合宜,不錯!
****************************
飲品方面,友人點了杯熱蜂蜜青檸水 Hot Honey Lime ($43),以一個優雅的杯子盛載,挺美。友人話味道酸酸甜甜,滋潤順喉,岩晒正喉嚨乾涸的她。

而我這個抹茶控當然看中丸久小山園抹茶拿鐵 Green Tea Latte By Marukyu-Koyamaen ($49),同樣用一優雅的杯子盛載,再加埋很美的多瓣心形拉花圖案,更美! 雖指定用脫脂奶,但拉花圖案都很清晰挺身,而飲到一半的圖案仍存在,厲害! 入口溫度剛好,順滑豐厚,茶和奶味道平均,嚐到啖啖甘香的抹茶味,滿意!

用餐日期:2020年2月
    • 优惠度
    • 服务
感谢 wanttoeat8
2020年1月31日点评

新开幕的 K11 Musea 到处都是浓浓的艺术元素,逛累了就CURATOR BY LEX ART CAFÉ 吃点东西休息一下。在门口就看到村上隆的经典太阳花,感觉十分欢乐呢,往里面走也看到不少艺术品和画作,天花的灯光还会随时间变色,真的别具特色,置身其中令人心情很愉快

先来了一份小食酥脆鸡锤配水牛芝士酱,外脆内嫩的鸡锤加上口感软呼呼呈拉丝状的水牛芝士酱,确实是很绝妙的配搭,令人吃不停口

主菜点了香蒜橄榄油意粉,上面那片是帕马森芝士脆片

意粉加上新鲜蘑菇和松露酱,飘来的那股香气真的没在讲笑,令人垂涎三尺~

甜品点了Tiramisu 义式提拉米苏,传统又经典之作,卖相一流

这里的Tiramisù 用上正宗的做法,使用手指饼和软滑的芝士层叠相间,结合咖啡香、酒香及柔滑芝士香,口感浓郁滑顺,令人上瘾

饮品点了卡布奇诺和海盐朱古力香蕉冰雪世界,朋友点的Cappuccino拉花很美,而我爱死了这杯Seasalt Banana Snow !上面是微烤过的棉花糖,一层奶泡之下,朱古力内充满浓郁的香蕉味道,难怪是Signature Drink

感谢 cojicoji8898

去过Curator by Lex Art Cafe吗? 请分享你的经验!