“被艺术包围的午餐”

Curator by Lex Art Cafe
提供送餐服务
香港排名第391 (共15,687家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2021年1月18日点评 通过移动设备发表

再访Curator,主要是环境真的很好看,而且K11 MUSEA很适合开车的人士。

Flat white $41

这里的咖啡龙浓厚,够苦也够滑,好喝!

玫瑰树莓卡布奇诺 $68

卖相精美的Rose raspberry cappuccino 味道也相当不错,一开始我们还担心会不会太甜,结果却很好喝,很满足!

元气精华 $98

元气精华包括了芝士香肠、培根、小黄瓜及炒蛋,适合爱吃肉的人士,是一个满满的早餐。

香煎慢煮三文鱼扒 $128

跟餐配沙律,我们选了烤虾牛油果沙律,新鲜之余的确是配料上有心思。三文鱼扒之前吃过,印象不错。三文鱼原味香浓,但是今天有点稍为煮得过熟了,浪费了。

酥脆鸡锤配水牛芝士酱 $58

一客三只的鸡锤,有醃制得很入味,也挺香脆的。

感谢 eataroundwithme

2020年12月22日点评 通过移动设备发表

CURATOR BY LEX ART CAFÉ (尖沙咀)
系好出名k11嘅一间cafe 难得今日经过尖沙咀,虽然真系好想好想糖水因为睇到佢个拉花饮品就觉得好吸引,环境又靓,不过而家晚市禁堂食,就食住个外卖先啦!下次等疫情好啲,一定要过嚟呢度叹番杯靓咖啡先得!
Take away
南瓜忌廉汤 $38
好香浓郁嘅南瓜忌廉汤味 饮落好滑,唔会好似出面某啲南瓜汤咁饮到一嚿嚿,饮落好滑身
凯撒沙律配鸡胸肉 $68
食返个沙律健康啲! 上面有4旧鸡胸肉,食落肉质鲜嫩,就算鸡胸肉都唔会觉得鞋口
鲣鱼昆布汤乌冬 $68
食落比较清淡嘅乌冬,唔会太油腻,感觉上健康得多 而且乌冬好弹牙,最贴心嘅就系乌冬同埋个汤底分开上,唔会怕攞到返屋企就林晒,就算系外卖都一样咁好味!
Apple Crumble Cheesecake $42
最吸引嘅甜品!芝士蛋糕底整得好吸引,有苹果金宝上面嘅脆脆,配搭芝士蛋糕特别系加埋佢个红莓酱酸酸甜甜,融合芝士蛋糕两者配搭解除芝士蛋糕嘅油腻感,配搭一流!
Green tea latte $43
系靓靓嘅拉花 好香嘅抹茶latte, 饮落仲要好滑
CURATOR BY LEX ART CAFÉ (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道18号Victoria Dockside K11 Musea B1楼B113C号舖

感谢 hkfood_searcher

Artsy Print(跟餐)+$38
冻朱古力底 又易入口又打到卡

Piccolo $39

感谢 Hei_0622
此点评为Tripadvisor会员个人反馈,不代表Tripadvisor的意见。原文语言为中文,源自www.cn.tripadvisor.com 查看原文
2020年12月2日点评 通过移动设备发表

又到星期二揾老友食饭日,呢日去左k11 musea揾食,呢间印花咖啡想试好耐刚好又有set lunch可以拣,可以以优惠价$38转埋印花咖啡
先黎沙律,我地每款各一,烤虾牛油果沙律就感觉食材丰富d,千岛酱亦开胃;
而凯撒沙律菜同沙律酱捞得均衡,面包粒够脆,简单款色但感觉到细节位嘅用心
再黎最期待嘅印花咖啡
可以自选心水图案,我地都系拣左觉得最经典嘅2款图案,假如唔饮咖啡,都可以转做朱古力底架
我地无留心睇餐牌,所以饮落口先知原来咖啡/朱古力都系冻饮,都明白嘅,如果做热饮个图案就会hold唔到咁耐架喇
餐厅上菜都好快手,令我地可以一次过影张靓靓摆设相
香煎慢煮三文鱼扒
摆盆好靓,三文鱼表皮煎得十分香脆,内里就juicy
田园蔬菜风干火腿扁意粉
蔬菜份量都多,感觉健康,酱汁系茄底又开胃
我觉得set lunch份量岩岩好,食哂已经饱饱地,但男士可能会争少少,建议可以加埋甜品
店内都有好多饰品摆设,亦都有得卖,如果行经有兴趣都可以留意下

感谢 mrslauc9
2020年11月16日点评 通过移动设备发表

呢间Cafe不但环境靓,食物都好精美,而且仲有不少精品卖,真系好啱嚟打卡

Dinner Set($328/person)
超甜蕃茄沙律配坚果、清新柚子醋
沙律好 colorful,原个去皮蕃茄及橙肉食落爆汁,好甜好juicy 柚子醋酸酸甜甜,与沙律菜及坚果一齐食,清新又开胃,呢个沙律系成个dinner set当中最好食

香煎慢煮三文鱼扒配钻石米型粉
三文鱼扒以小黄花作点缀,只加咗少少盐调味,鱼皮部分煎得超香脆;第一次食钻石米型粉,特别在于米饭嘅外型但有粉面嘅口感,菜式整体感觉精美又健康

自家制树莓特浓朱古力慕丝蛋糕
蛋糕面层除咁有花型士多啤梨及金箔点缀外,仲有层cream及白朱古力粒,食落有咬口,唔会觉得好甜腻,但蛋糕食唔到有朱古力味,反而有几香浓嘅咖啡味

☕️Flat White
饮落都几幼滑,咖啡及奶味几重

雪橙冰红茶($78)
呢set茶都几别致,右边系浸泡紧嘅blood orange茶包,左边有一杯冰及鲜橙片,将热茶倒入冰中变成冷饮,红茶味道带有清香嘅橙味,试过热饮味道会较苦涩,所以比较建议冻饮

感谢 dyiongw

查看过Curator by Lex Art Cafe的旅行者还看了

中国香港

去过Curator by Lex Art Cafe吗? 请分享你的经验!