“推荐烧春鸡👍🏻”
Nan Yang的点评

炒饭加入大量樱花虾 啖啖饭都虾到极致

感谢 Baboo_waikoko

2020年11月11日点评 通过移动设备发表

南洋

同朋友经过佐敦,见到有间环境唔错既餐厅,所以入去食饭顺便倾下计

烧大虾柚子沙律($76)
大虾烧得好脆,虾肉弹牙爽口,柚子新鲜,无苦涩味道,鲜甜,再加埋腰果落去,令沙律既口感丰富左,前菜食沙律真系好开胃,必点

马拉盏辣肉碎炒饭($88)
上抬时传出阵阵马拉盏既香味,食落唔会太辣,调味岩岩好,唔好太咸,份量多,两个人食刚刚好

香茅烧春鸡($108)
烧春鸡有惊喜,即叫即整,原只上抬,加上用左好多香料醃制,外皮烧得好脆,肉质好juicy,好滑,用手撕既方法食,最可以带出传统南洋既风味

椰青x咸柠梳打
椰青好新鲜,果肉好易拆出黎,椰青水多而且香甜
咸柠都唔错,唔需要用大粒都有好重咸柠既味道,而且好贴心切散左咸柠,令到味道更出

1  感谢 ykjim
2020年10月20日点评 通过移动设备发表

佐敦不嬲都系平民区❣️只要细心发掘美食都唔少仲要系平靓正之选今日比我发掘左一间东南亚美食好想推介比大家
金沙骨肉骨茶 $58
去新加坡必饮药材味肉骨茶,估唔到番到黎香港都饮得番❣️可能你饮第一二啖未必中意如果中意回甘味既必定会爱上一碗仔既汤都有三旧肉,同埋一大粒蒜,好足料
小食拼盆 $128
由于拼盆咩都有齐咩都可以试点可以唔简佢呢全部都系炸物㊙️岩晒肥妹仔既我所有炸物热辣♨️点都唔会差得去边,最中意既系炸墨鱼饼弹牙再配埋甜酸酱❣️正呀美中不中既系凤爪唔叫好入味但都爽口既
南洋波士顿龙虾喇沙掺掺 $108
上菜时一眼就睇到大大只龙虾几乎遮住整个碗面餐厅贴心地提供木盘刀叉方便处理龙虾❗️饱满嘅龙虾肉新鲜又弹牙。
汤嘅味道浓郁配合面和上米粉合二为一,一碗喇沙掺掺就有两种口感性值比超高呢

感谢 feimuihk
2020年2月27日点评

这间东南亚地方很干净, 用心的装修, 坐下点了原只菠萝炒饭, 胡椒粉丝大虾煲, 马拉盏炒椰菜苗, 菠萝炒饭是原只上的, 菠萝很香甜, 粉丝大虾煲有5-6只大虾, 粉丝很入味. 不错的东南亚菜

感谢 sorosin
2020年2月10日点评

系佐敦返工嘅打工仔们,有口福啦呢间真系超高CP值越式汤粉,午市$46有交易

香茅鸡翼汤粉$46 :鸡翼上枱果阵热辣辣好香脆相信绝对系即叫即整,唔会一早整定够诚意同埋明显食得出系醃过先炸,好入味至于汤底都唔差,感觉唔会油

炭烧猪颈肉汤粉$46 :猪颈肉烧得啱啱好外边脆口得嚟唔会硬食落仲一啲都唔韧仲有肉汁而汤底就一样,唔会有油腻感❗️

酸辣无骨凤爪(半份)$26 :唔会净系得个「辣」字唔太食得辣嘅都会食到

评分
味道:4/5
环境:4/5
服务:3.5/5
性价比:4.5/5
回头率:4/5

感谢 mrs_ng_c9

查看过Nan Yang的旅行者还看了

去过Nan Yang吗? 请分享你的经验!