“惹味十足鱼香茄子煲 ”
Royal Cafe的点评

Royal Cafe
提供送餐服务
香港排名第4,573 (共15,287家美食)
2020年4月28日点评 通过移动设备发表

惹味十足鱼香茄子煲

自从肺炎疫情都搞到我呢个行街精要做宅女,眼见呢排疫情好似开始收控架要出去找下好野食啦,加上今日要去长沙湾整野,架顺便在长沙湾找野食啦,行过元洲街有间叫皇室冰厅咁就去试下啦。

咁我地就叫鱼香茄子煲及黄金粟米鱼柳,每个都只系$62已包白饭一碗,例汤及热饮,系呢个市道来讲真系好抵食。在我公司楼下食果午餐都要成六十几元。唔好以为咁平份量一定好少啦,份量都一啲都唔少,鱼香茄子煲好有镬气及好香咸鱼味,劲好饭。惹味都我食左两碗饭,我虽然好钟意食鱼,但好怕食出面D鱼柳,因通常都会落D梳打粉鱼,搞到冇晒啲鱼味,但呢个黄金粟米鱼柳食落有鱼味又炒得好香脆可口,架要叫杯冻饮凉爽一下啦,我哋就叫左椰汁凉粉冰及朱古力雪山️冰做埋尾

感谢 Dingdingdonstory

2020年4月14日点评 通过移动设备发表

在长沙湾元州街482-492号金碧阁地下14号舖的皇室冰厅吃晚餐, 防疫措施做得非常足的一间冰厅, 首先体温量度、派发口罩袋和消毒碗筷的湿纸巾。 然后送上两碗清甜好饮的粟米萝卜例汤给我们,二人再简简单单点了两个餐~粟米滑蛋斑腩饭$59+ oreo特浓阿华田$8 、皇牌菠萝芝士鲜茄焗猪扒饭$58+ 椰汁红豆冰$8。

粟米滑蛋斑腩饭~鱼块的粉不会太厚, 鱼肉入口嫩滑, 粟米汁也好好送饭

皇牌菠萝芝士鲜茄焗猪扒饭~酥香的猪扒厚度适中, 配上番茄酱汁、菠萝和芝士, 简单又美味。

Oreo特浓阿华田~ 阿华田一向好饮, 加上oreo,味道更加浓郁。

椰汁红豆冰~ 熟透软身的红豆和香甜的椰汁,超美味。

茶餐厅一向都是香港市民最喜爱又方便的食肆, 皇室冰厅食物质素不错,到长沙湾可以一试。

皇室冰厅
地址: 长沙湾元州街482-492号金碧阁地下14号舖

感谢 Victoriay_eatwithvic
2020年3月8日点评

平时真的不会经过长沙湾,但今次为咗交收口罩,就顺便系附近食埋饭~行行下发现这里有不少小店,价钱都唔算贵,啱晒我钟意试新嘢嘅性格
见到呢间有唔少客人等外卖,我和朋友又好耐冇食冰室嘢,就入去试试~~
——————————
招牌蜜糖薯仔炒牛肉 $68
起初想食常餐,但见唔少客人叫小菜食,我都叫番个招牌菜,这个蜜糖薯仔炒牛肉,卖相和味道都要赞薯仔和牛肉份量很多,每嚿都有满满的蜜糖和浓郁的黑椒味,最重要炒到好有镬气,食完都唔会有油腻,饭一流

镇店特餐 $56
朋友就叫咗特餐,分别有牛乳炒蛋、炸吉列猪扒和蕃茄浓汤乌冬,份量一啲都唔少~ 特别喜欢食吉列猪扒,外皮炸粉唔厚,猪扒肉质扎实而不鞋口,食完都唔会好油好热气,不错牛乳炒蛋很香滑,是半山熟滑蛋;蕃茄浓汤乌冬汤底唔算太浓郁,但见到有粒粒蕃茄肉,仿佛是妈妈煮的味道,够健康☺

雪山特浓朱古力 $22
这杯朱古力上有很多Cream,有浓浓朱古力味,但越饮越甜,可能cream溶化后令整杯味道变得更浓厚~

Oreo特浓阿华田 $22
这杯比较冇咁浓和甜,而阿华田味好突出,饮到最后都唔会有肥嘅感觉☺

感谢 haru d
2020年2月24日点评

有人话公司附近新开左间冰室,中午嚟食过 lunch,觉得食物质素唔错,大份又抵食,所以想同我嚟食晚饭,试下佢嘅小菜。

餐厅地方不大,而且布置亦只是一般茶记格局,但环境唔错,干净企理,灯火通明,加上卡位相当阔落,令人坐得挺舒服。

入座后,先拿起餐牌逐一研究,食物款式甚多,除了有各款精美小菜外,还有全日餐、 皇牌焗饭、秘制咖哩、厨师推介饭面及特饮系列等,选择不少。

我哋拣左两个晚饭小菜,豉汁蒸黄立仓同日式烧汁茄子牛肉煲,套餐包热饮、白饭及例汤。是日例汤为冬瓜红萝卜汤,汤身非常热辣,入口味道清淡而不油腻,用料十足,最重要是饮后未有干涸之感,肯定无加入味精一起熬制。

豉汁蒸黄立仓 ($65):估唔到条鱼咁大条,而且蒸鱼的时间拿捏得十分准绳,鱼肉挺嫩滑,入口一点也不嚡,味道鲜美,加上豉汁亦落足料,用来佐白饭吃,相当惹味。

日式烧汁茄子牛肉煲 ($68):牛肉煲用料非常丰富,除左牛肉同茄子外,还有冬菇、紫洋葱和红椒粒。茄子煮得软硬适中,食落唔会太腍,几爽口,而且水分仲好多,加上少少辣椒香蒜,用嚟捞饭吃一流!牛肉非常腍滑,肉质松软唔韧,入口肉味浓郁。

套餐包热饮,如果想转冻饮要 +$3、转特饮就要 +$8。拣左女士养生桂圆红枣茶 (+$8) 同台式柠檬冬瓜茶 (+$8),红枣茶入口清甜而不腻,滋阴补脾;而冬瓜茶味道亦很不错,喝起来不但有冬瓜的香甜,而且仲多左柠檬的酸甜滋味,口感更清爽。

感谢 mjqueen7e

去过Royal Cafe吗? 请分享你的经验!