“No more disappointing service this time! Highly recommended! ”

Lantern Lomei - Hk
提供送餐服务
香港排名第1,876 (共15,894家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2021年3月2日点评 通过移动设备发表

Latern Lomei @ causeway bay - 二访终于冇令人失望⁉️

仲记得第一次嚟食嘅时候有个唔好嘅经历 等咗成个钟都冇嘢食 催左几次单但系职员坚持有落单 最后发现真系漏咗单前后等咗一个半钟先有嘢食今次屋企人话想食所以我都冇拒绝 好彩今次终于冇刘丹情况而且等咗大约15分钟就有嘢食啦!装修充满台湾怀旧风 全程keep住播台湾歌 加上使用木造家具 唔讲真系以为自己去左台湾!

·二人套餐(期间限定) $168
食材系暖的 内脏都唔会好重内脏腥臭味 应该洗得几干净鸡翼炆得好入味 猪耳好爽脆 鸡肾偏硬 甜不辣好烟韧 蔬菜都算鲜甜多汁 系个白萝卜有少少渣同埋东粉煮得太谂overall我觉得7/10

-卤肉饭
哩个饭最值得一赞嘅地方系佢个肥肉比例比坊间唔少卤肉饭都多 白饭上边嘅猪肉碎同埋卤汁都啱啱好 唔会有白饭过湿嘅问题!值得推介

-苹果盐酥鸡
苹果配盐酥鸡呢一个组合几特别 一齐进食 效果独特 多重口感配合肉汁丰富嘅炸鸡!都几特别 如果热啲就更好啦

-抹香奶绿
-古早冬瓜茶
哩两杯饮品冇咩特别 都系普通台湾手摇饮料 中规中矩喇

·综合芋圆 $28
甜度适中 有问过可唔可以加奶 佢哋话唔可以 食落就冇坊间其他芋圆嘅鲜味咁突出啦!而且芋圆同珍珠都偏硬 似未煮熟 有好大改善空间

#_

灯笼卤味 (登龙街) (铜锣湾)
铜锣湾登龙街39号地下

感谢 glo_ria_wongg

2021年1月9日点评 通过移动设备发表

一想起台湾,就会想到数之不尽的平民地道街头小食,牛肉面、蛋饼、鲁肉饭、
台湾肠、珍珠奶茶,多不胜数,近期在朗豪坊开左间台湾人气店, 一于去朝圣下,
但因为疫情只好买外卖回家食

芋泥肉松葱抓蛋饼 $48
蛋饼是即叫即整拎到返屋企仲热热地,一
开盒见卖相唔错,蛋抓蛋饼皮薄馅料足, 加埋满满既芋泥和肉松, 份量多到爆出嚟,面层淋上正宗的酱油膏, 再切成一件件,令口感层次极丰富
金黄香脆,口感酥酥惹味的。

甘梅香脆地瓜条 $34
地瓜条很香口,炸得啱啱好, 完全不会油,配上话梅粉,超级开胃

金/黄糖心卤鸭蛋 $18
蛋黄半黏滑,而部分蛋白 亦有半熟状态,好加上满有蛋香,令人吃得满意!

灯笼芋见你 $48
最后叫左个甜品, 碗中放有一球颇大既芋泥,
食落有好香好浓紫薯味道,配料包括芋圆、紫米、燕麦、仙草及红豆口感烟韧,相当丰富

感谢 KKMan123
2020年12月19日点评 通过移动设备发表

去亲朗豪坊都见好多人排队,搞到我心丝丝想去食;呢间店舖设计、装修有台湾古早风格;疫情关系,6点后唔可以堂食,所以我就买外卖回家

点咗两碗面
猪耳仔+大肠+花枝丸+空心菜+白萝卜+冬粉(粉丝) $71
真系好足料,每款都好多;卤水同平日食开嘅唔同,白猪耳仔爽脆,大肠、花枝丸、空心菜、白萝卜,每个都入哂味,好味道;冬粉份量好多

蹄膀+鸡翅膀+甜不辣+高丽菜+木耳+稻庭乌龙面 $73
蹄膀入味好味,鸡翅膀肉质嫩滑,甜不辣烟韧入味,木耳爽脆,稻庭乌龙面,份量好多好大碗

跟餐饮品
热无糖茉香绿茶
特选饮品 +$3 黑糖姜母蜜
姜味够辣,好好饮,饮完劲暖胃

小食
台式香蒜肠 $16

甜点
灯笼芋见你 (冷)
芋圆、仙草、芋泥、红豆、紫米、燕麦、黑糖、花奶;呢碗甜点真系好丰富好大碗,糖水用黑糖、花奶;芋泥好香、芋圆真系烟烟韧韧、红豆、紫米都好足料,甜度适中

灯笼卤味
旺角亚皆老街8号朗豪坊4A楼10号舖

感谢 SukiYeung
2020年12月14日点评

来自台北师大夜市的灯笼卤味在当地人气旺盛,但以往到台北旅行都未有机会一试,继早前进军香港于铜锣湾开店后,最近再下一城在旺角朗豪坊开设新分店,对我而言亦更为方便。

餐牌方面除了各款招牌卤味、小食及饮品外,旺角店亦增设了不少新菜式,而且更有台式多士及蛋饼等早餐供应。

店内装潢甚有怀旧风味,堂食每位最低消费$50,而由于疫情关系今次就选择了外卖。

卤味方面我选择了大肠 ($12)、生肠 ($14)、鸭胗 ($15)、鸟蛋 ($11)、及两份鸭血 ($14),卤汁味道偏甜并不会过咸,每款材料均卤得入味。

金黄糖心卤鸭蛋 ($18) 蛋黄金黄流心而且蛋香亦卤得入味。

芋泥肉松葱抓蛋饼 ($48) 饼皮用上葱抓饼口感酥软且略带韧度,肉松与芋泥咸甜交错向来在台湾都是常见的不败组合,不过芋泥过甜缺乏芋香,个人建议可将甜度大大降低;除此之外更可额外再加起司、玉米、高丽菜、火腿或肉松最多两款配料,自由度高。

灯笼芋见你 ($48) 配料包括芋圆、芋泥、紫米、燕麦、仙草及红豆相当丰富,糖水以黑糖及花奶作为基底,味道偏甜令芋圆芋香不太突出,不过胜在口感烟韧弹牙。

感谢 Voracious1006
2020年11月21日点评 通过移动设备发表

闲日的四点不用排队。餐厅冷气超冻,装潢营造出台湾风味,墙上的霓虹灯牌及圆形字体餐牌,令人怀念起在台湾旅行的日子。

餐牌内已定有三个餐,不喜欢的还可选择D餐,自由是个好东西$10起,可以自己选择菜,普通面底$10。餐厅内设有最低消费每位$30。

百页豆腐($11)、大豆皮($10)都是吸汤味的食材,其中大豆皮更胜一筹,大豆皮类似腐皮,有两大块,有少少烟韧,冬粉面底($10)有浓浓的卤水味。不过食完觉得都几口渴

感谢 siuling1223

查看过Lantern Lomei - Hk的旅行者还看了

中国香港

去过Lantern Lomei - Hk吗? 请分享你的经验!