“再三光顾的台湾菜”

Lantern Lomei - Hk
提供送餐服务
香港排名第1,766 (共15,905家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2021年3月23日点评

是日于铜锣湾区闲逛闲逛,近晚饭的时间,便想到要来光顾灯笼卤味,皆因它味道方面制得可口,是所我偶尔会到此用餐的小店,恰巧今天人龙又不多,一个人亦更容易入座,所以又再次来这里午膳。

灯笼卤味是位于登龙街有名的台湾料理,主打台式卤水小食。餐厅入门左手边便是厨房位置,特色之处是所有食材均排列出来供顾客选择,而内里设计使用木系餐桌座椅,配搭上怀旧瓷砖和各款海报,整体装潢富有台湾小店的感觉。

王子面
特选午餐共有四个套餐,我选择了自由是个好东西的 D 餐,此款是所有食材均可以自选,我点取了王子面,并配搭大肠、鸡翅膀、弹牙贡丸。王子面是台湾知名的速食面品牌,外观幼细弯曲,咀嚼时弹牙烟韧,甚有口感。配料的三款食材制作时间恰到好处,不但保留了食物原有质感和味道,同时亦卤得入味。大肠嚼劲十足,咸香浓郁。鸡翅膀嫩滑鲜美,肉味香浓。弹牙贡丸结实爽弹,鲜香带甜。

冷泡桂花乌龙
乌龙茶独立使用瓶罐盛装,其色泽清澈,用上台湾茶叶的茶包加入冻水浸泡而成,饮用时茶味浓厚,清香甘润,茉莉花香气味出众,是十分适合用作饭后解腻的饮品。

卤肉饭
卤肉饭饭粒分明,烟韧弹牙,口感十足。肉燥选用瘦肉混合肥肉制成,入口香而不腻,咸中带甘甜,而且卤肉汁份量充足,底部轻微泡浸米饭,整体混合食用味道香醇浓郁。

总结而言,餐厅环境温馨舒适,装潢予人感觉犹如置身台湾的旧式小店。食材选料用心新鲜,味道独特正宗,令人再三回味,绝对是与家人朋友吃台湾菜的好地方。

感谢 lovelyuanata

店员仲好有礼貌咁话唔好意思等多阵就有位
未食野之前态度都加哂分

☞自由是个好东西 79$
王子面+鸭血+大肠+大豆皮+花椰菜+甜不辣+杏鲍菇

王子面比较淋身虽则Fat9钟意食硬身面但佢索哂啲卤水汁可以补番数鸭血份量较小同埋薄身但胜在同台湾食到既鸭血系一样口感甜不辣够哂烟韧 十分推介大豆皮同花椰菜同样索哂啲卤水汁 食落好香口好重卤水味

✎自由是个好东西 71$
冬粉+蹄膀+大肠+鸡翅膀+百页豆腐+甜不辣

冬粉爽口唔会一夹就断 索哂啲卤水汁好入味但Fat9认为就系索得太劲反而有啲咸 啲啲架姐钟意重口味既你可以试试冬粉架蹄膀系猪脚黎食落系爽口 唔会系好淋个啲猪脚咁一patpat咁

☞甘梅地瓜条 +13$

冷泡四季春就正常茶味 饮落去个味有啲似香片

↬味道: ☻ ☻ ☻ ☻/5
↬服务: ☻ ☻ ☻ ☻ ☻/5
↬环境: ☻ ☻ ☻ ☻/5

灯笼卤味(铜锣湾)
铜锣湾登龙街39号地下

#hkig#hkfoodie#hkfood#hkfoodig#foodie#blogger#hkrestaurant#hkigers#hkfoodblogger#instafood#instafoodie#hongkongfoodie#hkeat#foodielife#香港美食#相机食先#吃货#香港美食指南#香港小食#食好西#香港吃货#香港食评#餐厅推荐#香港好去处#美食摄影#香港餐厅#台湾美食#灯笼卤味#fat99eat

感谢 fat99eat
2021年3月2日点评 通过移动设备发表

Latern Lomei @ causeway bay - 二访终于冇令人失望⁉️

仲记得第一次嚟食嘅时候有个唔好嘅经历 等咗成个钟都冇嘢食 催左几次单但系职员坚持有落单 最后发现真系漏咗单前后等咗一个半钟先有嘢食今次屋企人话想食所以我都冇拒绝 好彩今次终于冇刘丹情况而且等咗大约15分钟就有嘢食啦!装修充满台湾怀旧风 全程keep住播台湾歌 加上使用木造家具 唔讲真系以为自己去左台湾!

·二人套餐(期间限定) $168
食材系暖的 内脏都唔会好重内脏腥臭味 应该洗得几干净鸡翼炆得好入味 猪耳好爽脆 鸡肾偏硬 甜不辣好烟韧 蔬菜都算鲜甜多汁 系个白萝卜有少少渣同埋东粉煮得太谂overall我觉得7/10

-卤肉饭
哩个饭最值得一赞嘅地方系佢个肥肉比例比坊间唔少卤肉饭都多 白饭上边嘅猪肉碎同埋卤汁都啱啱好 唔会有白饭过湿嘅问题!值得推介

-苹果盐酥鸡
苹果配盐酥鸡呢一个组合几特别 一齐进食 效果独特 多重口感配合肉汁丰富嘅炸鸡!都几特别 如果热啲就更好啦

-抹香奶绿
-古早冬瓜茶
哩两杯饮品冇咩特别 都系普通台湾手摇饮料 中规中矩喇

·综合芋圆 $28
甜度适中 有问过可唔可以加奶 佢哋话唔可以 食落就冇坊间其他芋圆嘅鲜味咁突出啦!而且芋圆同珍珠都偏硬 似未煮熟 有好大改善空间

#_

灯笼卤味 (登龙街) (铜锣湾)
铜锣湾登龙街39号地下

感谢 glo_ria_wongg
2021年1月9日点评 通过移动设备发表

一想起台湾,就会想到数之不尽的平民地道街头小食,牛肉面、蛋饼、鲁肉饭、
台湾肠、珍珠奶茶,多不胜数,近期在朗豪坊开左间台湾人气店, 一于去朝圣下,
但因为疫情只好买外卖回家食

芋泥肉松葱抓蛋饼 $48
蛋饼是即叫即整拎到返屋企仲热热地,一
开盒见卖相唔错,蛋抓蛋饼皮薄馅料足, 加埋满满既芋泥和肉松, 份量多到爆出嚟,面层淋上正宗的酱油膏, 再切成一件件,令口感层次极丰富
金黄香脆,口感酥酥惹味的。

甘梅香脆地瓜条 $34
地瓜条很香口,炸得啱啱好, 完全不会油,配上话梅粉,超级开胃

金/黄糖心卤鸭蛋 $18
蛋黄半黏滑,而部分蛋白 亦有半熟状态,好加上满有蛋香,令人吃得满意!

灯笼芋见你 $48
最后叫左个甜品, 碗中放有一球颇大既芋泥,
食落有好香好浓紫薯味道,配料包括芋圆、紫米、燕麦、仙草及红豆口感烟韧,相当丰富

感谢 KKMan123
2020年12月19日点评 通过移动设备发表

去亲朗豪坊都见好多人排队,搞到我心丝丝想去食;呢间店舖设计、装修有台湾古早风格;疫情关系,6点后唔可以堂食,所以我就买外卖回家

点咗两碗面
猪耳仔+大肠+花枝丸+空心菜+白萝卜+冬粉(粉丝) $71
真系好足料,每款都好多;卤水同平日食开嘅唔同,白猪耳仔爽脆,大肠、花枝丸、空心菜、白萝卜,每个都入哂味,好味道;冬粉份量好多

蹄膀+鸡翅膀+甜不辣+高丽菜+木耳+稻庭乌龙面 $73
蹄膀入味好味,鸡翅膀肉质嫩滑,甜不辣烟韧入味,木耳爽脆,稻庭乌龙面,份量好多好大碗

跟餐饮品
热无糖茉香绿茶
特选饮品 +$3 黑糖姜母蜜
姜味够辣,好好饮,饮完劲暖胃

小食
台式香蒜肠 $16

甜点
灯笼芋见你 (冷)
芋圆、仙草、芋泥、红豆、紫米、燕麦、黑糖、花奶;呢碗甜点真系好丰富好大碗,糖水用黑糖、花奶;芋泥好香、芋圆真系烟烟韧韧、红豆、紫米都好足料,甜度适中

灯笼卤味
旺角亚皆老街8号朗豪坊4A楼10号舖

感谢 SukiYeung

查看过Lantern Lomei - Hk的旅行者还看了

中国香港

去过Lantern Lomei - Hk吗? 请分享你的经验!