“餐厅满有印度风,食物味道够正宗”

香港排名第5,781 (共15,289家美食)
2020年3月20日点评 通过移动设备发表

餐厅:正宗印度餐厅及酒吧 (大坑)
地址:大坑铜锣湾道58号地舖

最近经开大坑,去左正宗印度餐厅及酒吧食lunch,之前系天后已经见过呢间店,原来早两个月系大坑开左呢间新嘅分店

餐厅系正中华游乐会对面,咁岩遇到有演员系到拍剧,而餐厅嘅职员都系印度人‍♂️,主要用英文同食客沟通

我叫左个烧炸套餐Tandoori Selection ($60),入面有扁豆蔬菜汤、三旧无骨烧鸡、一碟咖喱黄豆、一碗用印度巴斯马蒂香米煲嘅白饭,同一罐汽水/一包道地纸包饮品,而我就加钱叫左个印度奶茶,唔会好甜,迎合到香港人口味。我想讲食物完全系好正宗嘅印度菜,非常有惊喜,系我之前去印度果阵食到嘅味道,无骨烧鸡加上柠檬汁,惹味得黎又嫩滑,咖喱黄豆只香不辣,捞埋白饭一齐食就够哂Match

另外叫多左个乳酪烤饼($38),即叫即整热辣辣,芝士香味唔会太浓又带有啲牛油香,就咁食都已经够过瘾

感谢 hinsonfoodhk
2020年3月18日点评 通过移动设备发表

男友去大坑做野,叫收工过去,带我试新餐厅咁话。

原来系食印度菜,我好钟意个餐厅设计,偏向清真feel。

点完餐就上左Starter小食,系印度脆饼,好香好脆,佢配咗四只酱畀我地,点脆饼只酱调味非常之出色,系开胃小食。

食完之后上左我地叫嘅辣薄脆(若果知道有先前嘅脆饼就唔叫啦‍♀️) ,好fresh,蔬菜系生蕃茄同生洋葱,虽然话辣,但食落又唔觉。

然后就一齐上左咗个羊肉底杂菜咖哩同牛油芝士masala咖哩。羊肉非常之浓香,餐牌标明系用纽西兰羊肉,咖哩味属于中等浓味,微辣,杂菜我原以为系椰菜类,但主要系洋葱同青椒,有啲失望。

另一个牛油芝士masala咖哩,牛油芝士有啲似希腊乳酪,非常之淡味,少少偏甜,但系就好易入口,无抢到咖喱嘅味道。

食咖哩当然要配返牛油烤饼,呢个就真系非常正宗印度style,香软烟韧,唔系脆口质感,出面好多落咗好多盐同牛油可以比你净食,但呢度就清清地直接畀你配咖哩食。

见甜品几特别,点左佢个自家制雪糕,有两种味,我哋拣咗开心果,好明显见到一粒粒开心果响雪糕度,雪糕唔属于香滑质地,有口感食到一片片冰,有少少似sobet咁。

香港好多相对正宗嘅印度餐厅都偏向巴基斯坦口味,呢度就似返印度口味。而且咖哩底有好多选择,好有兴趣试晒咁多只口味,特别系白腰果汁咖哩,希望下次再黎食饭。

感谢 Jess I
2020年2月29日点评

昨天和儿子食了马拉咖哩, 今天就到印度咖哩了!
在多年前已开训练小米食辣, 打造儿子味蕾的记忆.
来到目标的咖哩店, 店门有几位长者在买咖哩.
就座下单后, 职员即主动送上<洁手消毒啫喱>, 够贴心.
以五指山享用咖喱才算正宗!

餐汤
有点似杂菜汤, 又带点微微的酸味, 又有芫茜香气和蒜的味道, 却很清新.

杂菜咖哩角Samosa
平时带小米光顾印度餐馆, 必点Samosa.
这午餐也要来一份.
餐牌有羊肉和杂菜Samosa, 儿子最后选择杂菜Samosa.
印度Samosa较立体, 最佳食用方法: 五指山.
阿仔完全把这个食用方法发挥得淋漓尽致.

Chicken Madras椰汁鸡肉
午市餐牌有 Chicken Madras, 又想试一试.
幸好散点餐牌列出各款咖哩的明细配料, 心中对Chicken Madras也有个底.
Madras=Coconut and Indian Spices 椰汁底咖哩?
单看是黄色又杰身的咖哩, 当中看到黑色圆形小粒粒, 呎寸似芫茜籽.
自己以NAAN来沾上咖哩鸡汁, 真的不算辣又带甜, 当中还有其他味道.
而鸡肉却是出奇地滑, 就连鸡胸都不干柴.
因为鸡肉够嫩滑, 所喜欢这个即点即煮的咖哩鸡!

这二人份的Naan以吊架上枱, 很新奇呢!
咖哩配Naan更是Perfect Match.
不过来到中段, 鸡肉咖哩的辣才慢慢透出来.

Mix Vegetable杂菜咖哩
杂菜咖哩有青辣椒, 洋葱末, 蕃薯&甜椒, 还有青豆, 甘笋, 椰菜花, 薯仔&印度芝士.
内里当然有印度香枓!
自己只能认出小茴香, 芫茜. 总之肉都无一条.
因为咖哩基底是使用甜椒洋葱蕃茄, 这个杂菜咖哩是在微辣中带着清甜.
Chicken Madras椰汁咖哩鸡有点辣, 所以觉得这个杂菜咖哩是甜.
因为清甜, 自己喜欢直接享用, 不用配NAAN. 把盘内的杂菜咖哩都消灭了.

最后来一杯Masaa Tea, 才算是一个完整的印度午餐.
全单200.2, 收齐头200, 平均每人100元.
这里还有素咖哩系列, 也许适合长者.

感谢 Riceoldlady
2020年2月27日点评

和老公来 Market Place 入货,顺便去附近揾食。沿铜锣湾道往大坑方向走,在华伦街街口发现这间喺天后都有店舖的「Tandoori Junction」,原来餐厅嚟左大坑插旗,据知店子主打北印度咖喱,反正已经很久没吃过印度菜,提议一试。

餐厅以粉蓝色为主调,配上一列黄色趟门,非常抢眼,门外放有午市餐牌,选择一目了然。

店内地不大,装修简约,不过喺布置上好明显花过心思,墙上挂满了镜子作装饰,另外每张桌子亦铺上了绿色台布及餐垫,给人一种很整洁舒适的感觉。

我哋点左两个 Lunch Set,每款套餐都配有是日餐汤、香米或烤饼同罐装汽水或纸包饮品,不过如果想转芒果乳酪、甜乳酪或印度奶茶就要另 +$12。拣左奶油鸡块同咖喱鱼,配印度香米和烤饼各一。

餐汤率先送上,舀起一看,汤身很浓稠,喝起来充满印度香料的气味,入口甜甜酸酸,暖身又可口!

奶油鸡块 ($60):鸡块的数量不少,非常足料,肉质很嫩滑。咖喱汁味道比预期辣,不过质感很 Creamy 柔滑,辣中带奶油香,而且嗒落更渗出淡淡甜味,用来配纤长又粒粒分明的 Basmati 吃,开胃到停不了口。

另一客咖喱鱼 ($68) 味道亦很不错,鱼块已经预先去骨,入口啖啖肉,嫩滑无比。舀起一匙咖喱汁,不稀不稠,入口香浓而滑,黄姜味道尤其突出,既有香料的辛辣味,却又一点也不呛喉。汁料中还有细碎的洋葱碎和香叶,添上鲜味。

烤饼亦很有水准,送上台时仍新鲜热辣,徒手撕开,烤饼外面微脆,中间的部份充满麦香,质感松软又不油腻,用来蘸点咖喱吃,滋味无穷。

饮品点左芒果乳酪 (+$12) 同热印度奶茶 (+$12)。芒果乳酪原来系来货,不过味道亦唔错,微酸中渗出阵阵芒果香,十分醒胃。印度奶茶就好香香料味,口感亦很滑,饮完有一种好舒服嘅感觉。

餐厅非常注重卫生,临走时店员给我们送上凝胶洗手液作清洁之用,服务非常贴心,有时间一定会再嚟帮衬!

感谢 mjqueen7e

查看过Tandoori Junction Fine Indian Cuisine - Tai Hang Branch的旅行者还看了

中国香港
中国香港

去过Tandoori Junction Fine Indian Cuisine - Tai Hang Branch吗? 请分享你的经验!