“喜欢印尼菜🤤”

Pandan Leaf Indonesian Food
香港排名第3,152 (共15,287家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2020年4月25日点评 通过移动设备发表

每次经过铜锣湾都会到糖街1-5号铜锣湾商业大厦地下B2舖的班兰叶印尼美食买班兰蛋糕回家吃, 其实这里的印尼菜都很好味, 今次与朋友一起到这里吃晚饭, 点的菜式有印尼四大天王饭$78, 转黄姜饭$15, 烧鸡花胶汤银针粉$88, 蒜蓉炒菜心$68, 羊肉沙爹串烧$58, 班兰箭叶果蜜$28, 杂锦冰$38。

印尼四大天王黄姜饭~ 这一款适合三心两意的我, 餐牌上菜式太多, 四大天王有鲜嫩的鸡、 软腍的巴东牛肉 、 惹味的沙甸鱼和健康爽口的杂菜。 黄姜饭的姜味很重, 入口 味道就转返淡。

烧鸡花胶汤银针粉~ 本身想试粉皮可惜卖晒,所以转银针粉 ,汤底浓郁, 花胶厚厚的,烧鸡外皮香脆, 肉质嫩口。

蒜蓉炒菜心~ 蒜蓉炒菜心味道清甜, 啱晒港人口味。

羊肉沙爹串烧~ 羊肉串稍为烧得有点干身, 但点上自制的酱汁, 惹味指数爆灯。

班兰箭叶果蜜~ 热饮都有好多选择, 这杯微甜带清香,味道特别。

杂锦冰~ 色彩缤纷, 味道甜美, 入面还有牛油果粒, 好啱我口味。

非常正宗的印尼餐厅, 平时经过都会到小店门口买一些蛋糕和印尼小食, 菜式也做得很好, 支持小店。

班兰叶印尼美食
地址: 铜锣湾糖街1-5号铜锣湾商业大厦地下B2舖

感谢 Victoriay_eatwithvic

2020年4月11日点评 通过移动设备发表

之前行经糖街 都会见到好多工人姐姐会黎呢到买下糕点 感觉上都几正宗

▪️印尼四大天王 $78
一个饭满足你四个愿望!有齐鸡 巴东牛肉 沙甸鱼 杂菜 完全唔怕唔够捞饭!
作为食肉兽既我 竟然最钟意佢嘅杂菜 杂菜爽口 拌匀面头既花生酱 甜甜地真系好好食
鸡肉有啲似海南鸡 好滑嫩 巴东牛肉软腍入味 沙甸鱼既骨完全食左都唔觉 配上红椒都唔错⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣

▪️烧鸡班兰尖塔饭 $98
烧鸡香口入味 肉质完全唔柴 单吃就已经唔错 沾上特制酱汁 甜甜地仲好食
绿色既尖塔饭打卡一流 入口淡淡既班兰香 饭较为干身 粒粒分明 饭量完全唔惹少 一定食得饱!⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣

▪️牛肉沙嗲 $56
食印尼野又点可以唔食串烧 牛肉唔会过熟过干 唔洗点酱都已经够味 略嫌有啲位会有少少筋⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣

▪️班兰沙冰 $42
入口班兰味比想像中浓郁 清清地好解渴 甜度偏高 好适合蚂蚁人

▪️牛油果沙冰 $48
牛油果沙冰大杯足料 入口顺滑无冰粒 牛油果味突出 甜度恰到好处

整体而言 食物质素唔错 价格合理 想食印尼菜嘅时候 呢间都系唔错嘅选择

感谢 sistersnfood
2020年3月30日点评

一讲到食印尼菜,我好自然会谂起铜锣湾嘅「班兰叶印尼美食」,除咗价格相宜,食物仲非常好味、老板同员工亦非常亲切。今晚我又过咗铜锣湾班兰叶开餐喇。

印尼花胶汤班兰鸡 -
原本系配白饭,但其实可以加钱转班兰/黄姜尖塔饭。我今晚就转咗黄姜尖塔饭,因为感觉同班兰鸡衬啲。依道菜抵在同一时间可以食到班兰鸡同花胶汤。花胶汤味香浓,仲有大大块嘅花胶,绝对真材实料。班兰鸡都有四份一只,除咗翼位,件件都起哂骨,食起上嚟都系啖啖嫩滑嘅鸡肉,好好味。

玛瑯大粒包细粒牛丸汤 -
最吸引当然系佢哋嘅大粒包细粒牛丸啦,粒牛丸仲大过拳头嫁。切开大牛丸,入面仲有几粒细牛丸、肉碎同埋鹌鹑蛋,够哂惊喜。唔好以为牛丸只得卖相,唔好睇佢大大粒咁,大细牛丸都好弹牙、牛味香浓嫁。

沙嗲串烧 -
印尼菜当然唔少得沙嗲串烧,我今晚就点咗牛、羊沙嗲串烧。串烧烧得好好,牛肉同羊肉嫩滑多汁,再点埋佢哋自家调配嘅酱汁,相当惹味。

石粟马拉盏炒通菜 -
我个人认为「班兰叶」嘅石粟马拉盏炒通菜同其他印尼餐厅嘅好食,可能因为「班兰叶」有加入番茄,令通菜更加鲜甜咗。

咖啡沙冰 -
咖啡沙冰再加入咖啡,咁就可以边饮咖啡边食沙冰,超爽。咖啡沙冰嘅咖啡味亦好香。依个诚意推介俾大家啊。

香茅椰糖姜蜜 -
餐厅真系好用心好足料,香茅、椰糖、姜同蜂蜜味非常夹,系一杯好舒适嘅热饮。

食到饱一饱,想食甜品都食唔落,唯有买返去食。「班兰叶印尼美食」都有好多糕点,仲要又平又好味。大家记得买埋返去试埋呀。

感谢 kenku216
2020年3月11日点评

搭电车去到铜湾富豪香港酒店附近落车,左逛右逛,最后来到糖街。记得之前看过食评,提到这里有间叫「班兰叶」的印尼餐厅,食物地道又正宗,就去吃个略早的晚餐。

餐厅门口设有食物柜,内里摆满店舖自家制嘅印尼小食同糕点,一阵食完饭仲可以外卖两件回家做宵夜。

估唔到入面环境都唔错,虽然面积不大,但布置好清新简洁,俾人一种好舒服悠闲嘅感觉。餐桌和餐椅均以木制,墙上挂满了食物照片和一些印尼饰物,装修具热带风情。

先睇下餐牌,以小店嚟讲,呢间餐厅嘅食物款式都算几多,而价钱以铜锣湾地舖来说,亦算抵食。

我哋拣左一客串烧沙嗲、杂菜炸乳鸽饭同花胶汤粉皮。沙嗲串烧有牛、羊、鸡、虎虾、墨鱼丸、大蘑菇等可供选择。点左白鳝沙嗲 ($98),串烧即叫即烧,送上来时还不断传出阵阵香气,令人垂涎欲滴。白鳝肉质鲜嫩有弹性,鱼肉滑溜,而且烧得好香,啖啖肉又无骨,加上惹味的沙嗲,味道一流!

杂菜炸乳鸽饭 ($98):港式炸乳鸽就食得多,但印尼煮法嘅炸乳鸽真系第一次试。只乳鸽体型虽然唔大,但味道真系唔错,外皮炸至酥脆金黄,肉质美味鲜甜,能尝到鸽肉的肉香,而且肉汁丰富,完全没半点渣。旁边的炸豆腐食味亦不俗, 虽然没有馅料,但豆味香浓,具嚼劲。

呢个原条鱼花胶汤粉皮 ($78) 系店员推介嘅,听讲个汤底系用左响螺头、大地鱼、花胶同鲜鸡等熬制,完全无落味精。汤底充满胶质,入口鲜甜滋润;花胶大大块,食落黏口;粉皮雪白滑溜,用料十足。 炸鱼原条送上,口感香脆又保留到鱼嘅鲜味,值得一赞!

天寒地冻,拣番两杯热饮暖下身,点左鲜奶姜蜜 ($28) 同姜柠蜜 ($28)。两杯饮品送上时仍热辣辣,入口有好明显浓烈的姜味,肉眼可以见有很多姜片在杯底,前者既有奶香又有姜香;而后者酸甜度亦很平衡,微辛滋润。

感谢 mjqueen7e
2020年3月5日点评

印尼秘制汁烧鱿鱼,原只鱿鱼上,好开心,尚算入味好咬。
烧鸡班兰尖塔饭,烧鸡都几大件,皮薄多肉,唔会好乾,尚算嫩滑。
班兰尖塔饭卖相好靓,食得出东南亚风味,带淡淡既班兰香。
羊肉沙嗲,羊肉尚算软嫩,酱汁偏辣。
青柠梳打好清爽,欣赏佢俾客人自己落梳打水,好够气。
芒果沙冰超大杯,味道偏甜。

感谢 fefe623

查看过Pandan Leaf Indonesian Food的旅行者还看了

中国香港
中国香港

去过Pandan Leaf Indonesian Food吗? 请分享你的经验!