“👍🏻中环的秘密花园🌈😋”
Ever Shine的点评

Ever Shine
周围地区: 中环
周围地区: 中环
2021年3月16日点评 通过移动设备发表

【EverShine (中环)】

很推荐这间餐厅,适合追求健康美食的你,食物摆盆相当精致,最欣赏他们在餐牌上会提供卡路里数值作参考!

经典意式肉丸蕃茄意粉($72)
以绞肉造成的肉丸,浓浓肉香,有咬口酱汁调味酸甜平衡,茄味浓郁意粉有弹性,有咬口,而且意粉能挂汁,捞起意粉时,满满酱汁黏着面条

红肉火龙果乳酪碗($74)
摆盘精美,颜色漂亮,仲有少女心的花瓣!是饱肚健康之选,配合多种水果,例如双色番薯脆片,火龙果,蓝莓,草莓及香蕉,充满营养!

热柠檬抹茶(单价$36/ 跟食物+15)
柠檬干片香味较浓郁,酸味较低,茶味清香,互相平衡,相碧辉映

热伯爵茶鲜奶(单价$40/ 跟食物+15)
拉花精美,花瓣作点缀,伯爵茶香浓郁,鲜奶细滑,是我饮过最好的伯爵茶鲜奶

餐厅:EverShine (中环)
地址:中环卑利街13号地下

感谢 tomandcharlie_diary

2021年1月12日点评 通过移动设备发表

好耐之前已经想试呢间小店,趁住同朋友去开中环就顺道去食tea

小店感觉清新,尽头系日光充足嘅后花园,感觉几舒适,系度hea吓都几写意另佢哋嘅menu仲标明每款食物嘅卡路里,方便客人计算摄取量,抵赞

红肉火龙果乳酪碗($74)
朋友提到之前食过类同嘅乳酪碗好难食,搞到我十五十六最后经店主细心讲解食材配搭后都系谂住一试
乳酪碗真系好colorful,亦都好IGable无糖乳酪及红肉火龙果blend埋一齐后,颜色真系劲靓乳酪亦渗透住火龙果嘅微甜,再配埋其他新鲜水果、黄金藜麦、亚麻籽及蕃薯脆片等,口感好丰富,真系好好食好彩我无理朋友坚持一试,呢碗乳酪真系好啱食推荐

三色藜麦巴马火腿香橙沙律($78)
巴马火腿味道较一般,无乜特别但沙律菜好新鲜,藜麦够哂健康又有咬口,橙肉又甜又juicy,加埋沙律醋一齐食酸酸甜甜,真系清新又开胃

Evershine黄金香辣蚬肉意粉($78)
呢款主菜系小店嘅signature dish蚬肉入味而且无煮得过熟,意粉加入咗咸蛋黄酱烹调,但咸蛋黄味唔太突出,反而食到冬阴功味味道辣辣地几惹味,几有东南亚风味,连我唔食得辣都食到,系一道唔错嘅中泰fusion菜式

香蒜黑松露鸡翼 (3只)($42)
朋友与我都系鸡翼控,见到呢款较少见嘅口味梗系要试吓啦鸡翼无雪味之余又醃得几入味,食到好香浓嘅香蒜及黑松露味,但若能再烤焗或煎得香口啲会更好

☕️仙气朱古力($50)
呢款朱古力亦都好IGable,靓到连隔离枱嘅食客都称赞我对鲜奶敏感,店主为我转用杏仁奶,并以屋型玻璃壶盛载;旁边嘅心型玻璃杯上放有白色棉花糖,并洒上花瓣,够晒仙气棉花糖食落微甜有空气感,之后将热朱古力倒入杯中,睇住棉花糖溶化都几疗愈☺️朱古力饮落唔会好甜,我好钟意❤️呢几日咁冻,饮杯热朱古力真系啱晒

黄金牛奶($48)
卖相好精致,不但拉花靓,加咗啲花瓣点缀后更显fancy牛奶加入咗黄姜、肉桂及蜜糖,未饮已闻到有好重黄姜味,饮落就觉得肉桂味较突出,但味道唔算甜,奶味亦都够浓,成杯饮品都好香

店主Mabel好nice,经常笑面迎人,感觉亲和☺️而且食物又靓又好食,真系好啱打卡最后我俩仲唔经唔觉hea到人哋打烊呢间绝对要encore

感谢 dyiongw
2020年10月19日点评 通过移动设备发表

今日难得朝早唔洗上堂,就去中上环一间近排几多好评嘅cafe食个lunch。

一去到门口就觉得个门面好靓,入到去之后想坐户外嘅位,但怕会落雨所以都系坐室内吧台算。成间cafe好似都有几多港女打卡位。

本身见menu上面啲乳酪碗好靓,不过谂起之后成个下午都冇时间食野,都系叫个pasta食饱啲好过。

一开始佢比左杯水我。一饮落去,咦,杯茶有花味嘅?望一望,原来啲水到真系有落到花,开心。

轻煎带子黑松露菠菜牛肝菌意粉 $78
印象中平时喺其它cafe食啲有黑松露又有带子嘅意粉都一定过$100,但呢间竟然只要$78。钟意食黑松露同带子嘅我,果断拣左呢个!

啲汁够浓所以每条意粉都好挂汁。黑松露如果可以再落多啲就更好。啲意粉软硬度适中,系好味嘅。份量足够,食完会够饱。不过可能我太为食,头先十二点食完,依家四点几又肚饿。

两粒带子都几大粒,同埋煎得好食,又唔会有过多嘅油,又唔会煮得过熟,好味。

最后埋单发现唔洗加一,已经够开心。原来仲可以用payme,好方便。

感谢 poorstudentlovesfood
2020年10月6日点评 通过移动设备发表

想食得健康,少肉多菜是常识吧,那变奏版的全日早餐(走肉)可能是其中一个好选择。

All Day Breadfast 内容非常丰富,有太阳蛋两只、粟米、茄汁豆、生果(西瓜及蓝梅)、磨菇、车厘茄、香草面包及柚子汁沙律菜。

饱足而美味的早餐,为新一天注入动力

#80后女中厨

地址: 中环卑利街13号地下
电话: 91505697

感谢 127nelsoncheng
2020年8月14日点评 通过移动设备发表

记性超好的店主Mabel,对只帮衬过一次的我都有印象,讲得出名之余连吃过什么也清清楚楚;所以话呢,真系唔可以待慢啲女士㗎!

别致得来又带点不羁的玻璃杯,手工精品;是店主的收藏之一,有意思、有眼光。

上次试了奶啡,今日当然要试Hand Drip啦,不好偏酸的口味,她就推介了这只「Gesha Village Chaka(Natural)Bench Maji G1」给我,本地烘焙,味道不过浓,带少许青苹果及桔皮香,非常讨好。

今早比较肚饿,就要了一份All Day Breakfast,内容丰富,有炒蛋、蘑菇、烟肉、粟米、茄汁豆、香草包及火腿(本是牛仔肠),炒蛋及香草包最合我意,吃完会上瘾的。

#HandDrip $58

地址: 中环卑利街13号地下
电话: 91505697

感谢 127nelsoncheng

查看过Ever Shine的旅行者还看了

去过Ever Shine吗? 请分享你的经验!