“将军澳澳南茶餐厅”

Ao Nan Ge Canting
2021年1月7日点评

难得屋企附近有茶餐厅,呢朝特登走去外卖早餐,叫左4个常餐,整体服务好,出餐速度快,下次有兴趣试下佢地既小菜。

《沙爹牛肉公仔面餐 $36》
配香滑炒蛋、牛油多士,连饮品一杯。沙爹牛份量不少,口感嫩滑唔会好粉,仲食到酱汁少少花生味。公仔面唔会煮得过腍,炒滑蛋浸埋落沙爹牛汤底,索晒d汁又几唔错。

《火腿通粉餐 $32》
同样香滑炒蛋、牛油多士,呢款口味清淡健康啲,特别中意佢地会加几条生菜,细心之余亦令成个早餐更丰富。厚切多士沾满牛油,但烘得比较干身少少。

感谢 eatwithbabe
2020年4月8日点评 通过移动设备发表

今日系将军澳海旁行下,发觉开多左好多餐厅,都预行完就系呢边食lunch,种类都好多,点知行行下,反而行返入村,就见到呢间澳南阁餐厅,其实系因为佢既餐牌好靓,系手画既图案,仲画到好靓添。先吸引到我地唔返转头揾海边餐厅。

入到入边店员都好nice, 咁岩我地坐正水吧位对住,听到水吧叔叔同店员姐姐对话,大约系要落场,但见囡囡牛咁眼望实水吧,叔叔叫店员姐姐唔好行住,话呢个妹妹(我囡囡)望到颈都长埋,拎埋俾佢食先喇。其实囡囡只系好奇,不过可想而知,佢地都几好服务。

其实食食下另一边听到有个食客叔叔叫店员姨姨唔驶理佢(食客no姨姨),发现食客姨姨应该....叫一个食物,将个食物不停转,就算落左单都继续;《肉丝炒河,我都是想食鱼,要班块河,都系想饮冻柠茶....》店员姨姨企系度,见佢冇谂过走开,仲慢慢解答食客姨姨

至于食物,囡囡叫左个常餐,沙爹牛肉公仔面 多士 配煎双蛋,我就叫左焗芝士海鲜意粉。
沙爹牛肉公仔面个沙嗲花生酱味好浓,多士系厚多士不过就得半件。
我个焗海鲜意粉,好多海鲜,有鱼、虾、鱿鱼、青口及蟹柳,基本上成个意粉面都系,好好味。
#blogger #hkkol #hkblogger #亲子推介 #hkmama #hkmom #亲子育儿 #hkmomblogger #parents #hklifeblogger #亲子blogger  #foodie #CoolHKer #颖霖周围游 #消闲 #游览 #游玩

感谢 Icewinglam
2020年3月11日点评 通过移动设备发表

餐厅:澳南阁餐厅 (将军澳)
地址:将军澳至善街3号Savannah Place地下G07号舖

将军澳澳南海岸最近开左一间新嘅茶餐厅叫澳南阁餐厅,无论系餐厅门面定系内部嘅装修,仲有人手画嘅餐牌同PEPE装饰,都比起一般茶餐厅多左份与别不同嘅感觉

叫左个日式海鲜炒乌冬同黑椒肠仔肉眼牛扒饭,价钱都系五十几蚊算系抵食,仲有餐汤同热饮送,难怪呢间新餐厅午饭时间坐满晒人啦

唔好睇卖相好似麻麻地咁,但系其实食物嘅味道都唔错,乌冬炒得有镬气而且惹味。唔会太浓太咸,除左有蚬之外仲有虾同唔少鱿鱼等海鲜,份量都算大碟。大大块嘅肉眼牛扒好吸睛,筋同肉嘅比例大概系2️⃣比8️⃣,虽然好肥但有时食扒食埋旧筋先够香够好食

除左一般茶餐厅嘅野食之外,餐厅中提供传统港式糖水同埋台式茶饮,够晒多元化

感谢 hinsonfoodhk
此点评为 Tripadvisor 会员所写的主观评论,并不代表 Tripadvisor LLC 的观点。 Tripadvisor 对点评进行检查。原文语言为中文,源自www.tripadvisor.co.uk 查看原文

查看过Ao Nan Ge Canting的旅行者还看了

去过Ao Nan Ge Canting吗? 请分享你的经验!