“好味risotto😋”
Homeland Kitchen的点评

Homeland Kitchen
提供送餐服务
香港排名第1,206 (共15,687家美食)
周围地区: 大埔
周围地区: 大埔
2020年12月13日点评 通过移动设备发表

好少去到大埔咁远,今日去大埔谂住吸收下清新啲嘅空气。虽然隔住口罩,但都觉得大埔嘅空气好似特别清新咁。行左一阵,去到下午一点半,觉得肚饿,就周围揾下野食。

行下行下行到黎东昌街,突然见到呢间Homeland,坐满晒人,我估啲食物应该唔错,所以就拎张飞等位食啦。叫左个二人套餐加一个小食。

圣诞自由拣抗疫二人套餐 $248(包两碗餐汤、两份沙律、两份主食同埋两杯饮品)

是日餐汤
餐汤系甘笋汤,汤入边有好多好多嘅甘笋肉,即使系餐汤,亦非常有满足感。个汤亦非常开胃,饮落有好浓郁嘅甘笋味,饮得出系落足料嘅餐汤。

烟三文鱼杂菜沙律
沙律上有两片烟三文鱼,沙律用咗黑醋汁嚟做酱汁,食落酸酸甜甜,酱汁能轻易带出菜本身嘅味道。

巴拿马火腿杂菜沙律
本身系嗌咗慢煮鸡胸杂菜沙律嘅,但系餐厅边话冇晒鸡胸肉就免费帮我地转左做Parma Ham。我个人就更加钟意食Parma Ham嘅,所以我好开心。Parma Ham有一大片,咸香十足。而沙律方面就同烟三文鱼杂菜沙律一样用咗黑醋汁做酱料。

菠菜带子炖饭
菠菜带子炖饭非常香,酱汁望落系菠菜嘅浅绿色,食落有好香好浓嘅牛油味。饭方面,饭粒唔算太硬,配埋煎香嘅带子一齐食,成个饭非常高质。带子有四粒细嘅加一粒大嘅,都几够食。

香煎西班牙伊比利亚猪肩肉(+$30)
猪肩肉伴有酸菜,配埋酸菜之后,猪肉嘅味道即刻出晒嚟。另外仲有薯条同瓜送,薯条炸得非常香同脆,薯条亦唔系好多油,成个餐黎讲亦算非常高质。

蒜香辣椒炒蚬 $68
炒蚬份量都几多,蚬洗得几干净,唔会有沙。蒜香辣椒炒出嚟嘅蚬,唔会有海鲜嘅腥味,蒜头同辣椒仲可以带出蚬嘅鲜味,好食。另外仲有个兜比我地装住啲蚬壳添,好贴心。

冻柠水
只杯几靓。

食下食下就三点几,终于多返几张空台。

感谢 poorstudentlovesfood

2020年10月18日点评 通过移动设备发表

第二次黎呢间大埔嘅有heart西餐,好挂住佢地嘅手工意粉同埋手工啤酒,今次再试埋其他野食
◾️单眼佬话梅蜂蜜酒 • $68
必点!味道十分特别嘅一款手工啤咸咸地嘅话梅味,清香蜂蜜嘅味同埋小麦嘅味道配合得十分好

◾️海虾牛油果多士 $78
烤得香脆嘅多士加上清爽生菜、软滑嘅牛油果酱同埋大虾,再加左埋柠檬汁橄榄油整体非常开胃

◾️德国肠拼盘 $88
拼盘有三款肠,分别系雷根斯堡肠﹑纽伦堡肠及芝士猪肉肠配上薯蓉同埋酸椰菜,经轻微烤过带出香味,酸椰菜有鲜腻作用

◾️香煎澳洲黑毛安格斯西冷 $168
因为我要左七成熟嘅牛扒,所以预左会有啲咬口,西冷肉味香浓,有煎左嘅蔬菜同薯蓉垫底!

◾️海鲜自家制墨汁鸟冬 $118
啲海鲜点缀得碟意粉好靓上次试左辣蕃茄汁,今次就试咸蛋黄汁~觉得更加特别,咸蛋黄汁有香浓嘅咸香味,配上弹牙嘅手工鸟冬,估唔到都几夹!

感谢 sinsinyym
2020年10月17日点评 通过移动设备发表

#cassiegotaipo
去亲大埔,瘦编都会介绍朋友一齐食Homeland,因为依间真系食过几次,试过佢唔同嘅菜式质素都好好。依间通常7pm/7:30pm后就开始排队,所以今次专登安排早少少黎食,都见到坐满哂人,好受欢迎!
今次坐到Sofa位,无上次坐得咁迫。菜式配合佢地个名,走住家路线,每日新鲜自家手制,健康兼无味精。主菜叫左香煎澳洲黑毛安格斯西冷,牛扒厚度足够,牛味浓。另外个薯蓉好软滑,重牛油味,里面仲有d软身薯仔,食落去好有层次,正!
另一个主菜系香煎带子菠菜意大利饭,除左一个大粒带子之外,仲会有几粒细带子 好足料。意大利饭质地唔会太硬太软,刚刚好。饮品拣左一个热花茶同一杯冻柯华田milkshake,饮品味道都有好多选择,milkshake外型好靓,打卡一流!
味道评分▶️ (4)
抵食评分▶️ (4)
回购评分▶️ (4)
➡️ Homeland (东昌街) (大埔)
大埔东昌街2号地舖

意粉每日由厨师新鲜制作
疫情下仍然爆满
在餐厅外等了20分钟才有位置
餐牌菜式款式选择多
有手工意粉 义大利饭、薄饼、沙律

.秘制伊比利亚火腿卡邦尼意粉$118

特别系八爪鱼好鲜

香煎澳洲黑毛安格斯西冷

牛扒medium 切开仲系粉嫩粉嫩 不过比较多筋
side dish特别mash 好creamy

另外饮品甜品质素不错 Berry Tart crumble pie crust松脆重牛油香味 抹茶奶盖牛奶都好正
✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿

. :/
﹕/
﹕ $300/.

˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞

☞ ☞ Homeland (东昌街) (大埔)
大埔东昌街2号地舖

感谢 momoeats3
2020年9月17日点评

七月第二个星期天晚上,大埔。

友人知道我喜欢打卡网红餐厅,星期天我们也想到远一点走走,远离市区一点,于是他就找到了这家新开的西餐厅,一起去探店。

餐厅从里到外用色大胆,从头顶的招牌霓虹灯,地下的投射灯,门前客人坐着等待的木箱子,墙上的涂鸦,里面的坐椅,复古海报,桌上也用上彩色屋子摆放餐具,到处一片色彩缤纷,色调让我想起在荷兰河边的彩色建筑物。整体装潢用上工业风,把颜色跟工业两种不同风格完美的融合在一起。

桂花淡麦酒,看到有不少的本地手工啤提供,都是香港城酿的,就先点一瓶清新口味的试试。香港城酿的手工啤特色就是以本地常见的食材及香料入酒,酿出属于香港人的独特口味。这是属于他们的花墟系列,采用香气最浓郁的金桂花纯天然风干后,与淡麦芽结合,所以酒体轻盈,清新又浓香,每喝一口就像吃了一颗桂花糕一样。

香草烟三文鱼片,烟燻后的三文鱼肉质鲜嫩更扎实,鱼味更突出,口中散发著淡淡烟燻味,是我最喜欢的三文鱼烹调方式,而且这道菜的三文鱼片之多,只需要48块,CP值也太高了吧!

港女IPA手工啤酒,香港城酿的皇牌系列,是其中一款代表作品。闻到淡淡荔枝香气,轻呷一口有焦糖麦芽甜味,带有花椒的辛辣,然后就是强烈的回甘,用以形容香港女人的个性。

咸蛋酱酥炸鸡翼,外皮炸得金黄脆口,淋上满满自家制的,散发阵阵咸香的咸蛋酱,简直就是邪恶的化身,鸡翼如果先醃一下一定会更够味。除了咸蛋酱,还有柚子蜜跟松露忌廉芝士可以选择。

海鲜炒自家制墨汁乌冬,乌冬采用日本面粉和墨汁每天手打,保证新鲜,难怪弹牙又有嚼劲,而且非常挂汁。海鲜配料很丰富,有大虾、元贝、青口,蚬,酱汁方面我们选了香辣蕃茄汁,这个酱的辣度连我们很能吃辣的也觉得挺高,真想试试的话不知道之后可不可以减辣呢。

黑鸢双倍印度淡爱尔啤酒,黑鸢也是本地的啤酒厂,这瓶使用三倍的啤酒花酿制,酒精浓度达8%,酒体比较厚而顺滑,啤酒花香气极浓,又带点热带果香,以这作为结束是最好的。

非常欣赏的一点是,洗手间外面布置的小花园一样,而且里面种了一盆有天然空气净化器之称的虎尾兰,作用是吸收空气中的有毒气体,难怪没有异味,洗手间这重要的细节是很多餐厅都没有注意到的,很贴心呢。

感谢 mintsmoii

查看过Homeland Kitchen的旅行者还看了

中国香港

去过Homeland Kitchen吗? 请分享你的经验!