“味道好好的西餐厅”
Homeland Kitchen的点评 - 停止营业

Homeland Kitchen
周围地区: 大埔
周围地区: 大埔
2021年3月23日点评

午餐包一杯饮品同埋沙律。沙律菜好新鲜,而且洗得好干净,个沙律醋好好味,有提子味酸酸地,成个沙律加晒分。主食叫左蕃茄肉酱意大利千层面。夹住几层面同肉酱,焗得刚刚好,唔乾,个酱够味,最紧要无乜油,唔会食完个底都系油。

感谢 Travelerdaily
此点评为 Tripadvisor 会员所写的主观评论,并不代表 Tripadvisor LLC 的观点。 Tripadvisor 对点评进行检查。原文语言为中文,源自www.tripadvisor.com 查看原文

2021年3月5日点评 通过移动设备发表

约左朋友系大埔行山,出发前当然要填饱个肚先啦🥳朋友拣左呢间cafe,好似都几好食!

蒜香辣椒炒蚬$88
蚬肉都几饱满,食既时候仲有汁系入面爆出黎😍辣味唔算好出,就算唔食辣既人都接受到

如果帮衬lunch set可以加购小食
🥢柚子蜜酥炸鸡翼$38
有三个味道选择,分别系柚子蜜、咸蛋黄同松露忌廉芝士🤪本身想拣咸蛋黄味,但因为同乌冬撞左所以拣柚子。柚子酸酸甜甜,同炸到酥脆既鸡翼都算绝配,可以消除油腻感🙈

慢煮秘制烩羊膝$148
本身好怕羊肉既骚味,但呢个完全唔会,觉得好满意😳羊肉烩得好软,一切就融化,而且好入味。最令人惊喜系薯蓉,牛油味浓郁并好creamy!🤤

不得不提系呢度既手工啤!我地叫左个蜂蜜话梅啤酒,酸酸甜甜又够气,好易入口好啱女仔饮🥰

感谢 evangelinez6
2021年1月18日点评 通过移动设备发表

#cassiegotaipo
相信唔少北区人都认识大埔嘅「Homeland」,餐厅分为两层。装修得几靓之余,食物质素都唔错,瘦编次次去大埔都食依间。😆
之前12月去左食lunch有特别嘅圣诞自由拣抗疫套餐,简单嘅1人餐包餐汤、小食、主菜同饮品。重点介绍下佢地嘅主菜香城安格斯牛汉堡,用上烘烤过嘅面包,包身姐松软。安格斯牛扒够哂厚身,肉味浓郁,肉汁丰富,夹埋蕃茄片、沙律菜夹上半溶车打芝士,加一片新鲜生菜片,好有口感。另外配上新鲜炸起嘅粗身薯条,炸得好香脆,惹味。 😋
另外都有叫到个小食「香草牛油焗田螺」,一上菜已经充满牛油同香草汁味道,口感弹牙有咬口,螺肉好甘香软滑,入口香酥,再伴埋焗到好入味好软滑嘅薯茸。🤩
味道评分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
抵食评分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回购评分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
➡️ Homeland (东昌街) (大埔)📍 大埔东昌街2号地舖
IG: @cassiecwy/ @cassiegetfat
FB: @cassiegotravel
OP: cuisine_revolution (Lv4)
DianPing: cassiegetfat (Lv6)
TripAdvisor: cwycassie

感谢 cwycassie
2021年1月15日点评 通过移动设备发表

今日黎呢间餐厅😋人气真系好高,下就两点去到都座无虚席😂好受大埔街坊欢迎🥰🥰

海鲜墨汁自家制乌冬🐙呢只乌冬有两只汁拣,有咸蛋黄同香辣番茄汁,我拣左后者😋唔会好辣,食后有少少辣既余韵😚唔食得辣既都食得~想赞下个乌冬😋好有嚼劲!另外就相片可见有好多海鲜🦞配料,食得出全部都好新鲜唔腥,加埋香辣番茄汁非常衬🤩

匈牙利牛面颊意大利饭🥘呢个意大利饭系我跟半年食过最好食嘅😂个牛面颊炆得好琳,唔会韧,好入味唔会太咸👍个饭奶油味香浓,啖啖都好满足,真系色香味俱全😍

饮品方面跟餐嗌佐美绿😚😚冬天饮热腾腾既饮品真系暖入心😚杯饮品唔系求其沟粉就算,上面有层薄cream同朱古力粉,warm🥰🥰

小食拼盘系第二次试了,水准依然唔错😚有炸鱼手指、炸蠔、柚子炸鸡翼同芝士薯条🤣全部都系啱啱炸起!𠮶炸蠔入边饱满多汁,外脆内软😍柚子炸鸡翼配搭好新鲜但唔会违和,芝士薯条我谂唔使多讲,咁邪恶难啲唔好食😏😏食到食到每滴芝士酱都要食晒

呢间餐厅仲有好多选择😚装横环境又靓又舒服☺️每台都备置了酒精搓手液,睇得出店家既用心🥰🥰入黎大埔可以一试!

感谢 blebletea
2020年12月13日点评 通过移动设备发表

好少去到大埔咁远,今日去大埔谂住吸收下清新啲嘅空气。虽然隔住口罩,但都觉得大埔嘅空气好似特别清新咁。行左一阵,去到下午一点半,觉得肚饿,就周围揾下野食。

行下行下行到黎东昌街,突然见到呢间Homeland,坐满晒人,我估啲食物应该唔错,所以就拎张飞等位食啦。叫左个二人套餐加一个小食。

圣诞自由拣抗疫二人套餐 $248(包两碗餐汤、两份沙律、两份主食同埋两杯饮品)

🥣是日餐汤
餐汤系甘笋汤,汤入边有好多好多嘅甘笋肉,即使系餐汤,亦非常有满足感。个汤亦非常开胃,饮落有好浓郁嘅甘笋味,饮得出系落足料嘅餐汤。

🍣烟三文鱼杂菜沙律
沙律上有两片烟三文鱼,沙律用咗黑醋汁嚟做酱汁,食落酸酸甜甜,酱汁能轻易带出菜本身嘅味道。

🥗巴拿马火腿杂菜沙律
本身系嗌咗慢煮鸡胸杂菜沙律嘅,但系餐厅𠮶边话冇晒鸡胸肉就免费帮我地转左做Parma Ham。我个人就更加钟意食Parma Ham嘅,所以我好开心。Parma Ham有一大片,咸香十足。而沙律方面就同烟三文鱼杂菜沙律一样用咗黑醋汁做酱料。

🍛菠菜带子炖饭
菠菜带子炖饭非常香,酱汁望落系菠菜嘅浅绿色,食落有好香好浓嘅牛油味。饭方面,饭粒唔算太硬,配埋煎香嘅带子一齐食,成个饭非常高质。带子有四粒细嘅加一粒大嘅,都几够食。

🐷香煎西班牙伊比利亚猪肩肉(+$30)
猪肩肉伴有酸菜,配埋酸菜之后,猪肉嘅味道即刻出晒嚟。另外仲有薯条同瓜送,薯条炸得非常香同脆,薯条亦唔系好多油,成个餐黎讲亦算非常高质。

🌶蒜香辣椒炒蚬 $68
炒蚬份量都几多,蚬洗得几干净,唔会有沙。蒜香辣椒炒出嚟嘅蚬,唔会有海鲜嘅腥味,蒜头同辣椒仲可以带出蚬嘅鲜味,好食。另外仲有个兜比我地装住啲蚬壳添,好贴心。

🍋冻柠水
只杯几靓。

食下食下就三点几,终于多返几张空台。

感谢 poorstudentlovesfood

查看过Homeland Kitchen的旅行者还看了