“1蚊任食日本蛋糕”
Daily 13的点评

Daily 13
周围地区: 荃湾
周围地区: 荃湾
2021年3月7日点评 通过移动设备发表

开返晚市堂食到10点,我紧系要同谦谦来 Daily 13 啦!点解想来 , 咪就系因为上年情人节前一日我地来过呢到庆祝, 食过呢到的野食知道几好味囉!

今次我地亦系为左 1 蚊 的蛋糕 而来,因为只要每人叫套餐就可以加1蚊任食日本来的蛋糕 。

我地叫左以下两份套餐:

龙虾汤 × 2 ~ 话比大家知来到呢到一定要加 set, 因为呢到的龙虾汤系超好味好浓郁,几糊口唔会好水,我同谦好爱饮。

炸鸡件沙律 × 2 ~ 即炸鸡件微辣,香脆可口,配沙律食唔错。

⚛ 香草番茄肠肉芝士长通粉 ~ 谦谦自选的长通粉,来到满满一盘上面好多番茄和肠,痴满芝士唔怪得谦谦食到冇停口,谦谦话酸酸地好开胃。

⚛ 蒜香辣椒蚬肉意大利粉配软壳蟹 ~ 见到软壳蟹已经忍唔住叫呢碟了,大大只炸好的软壳蟹咬落脆卜卜,配蒜香辣味的炒意粉份外滋味。

重头戏1蚊的蛋糕

☺ 第一位 富士苹果芝士蛋糕

☺ 第二位 朱古力芝士蛋糕

☺ 第三位 榛子Mocha

☺ 第四位 抹茶芝士蛋糕

☺ 第五位 抹茶大豆

以上系谦谦的排位, 富士苹果食落真系好香甜好 fresh, 朱古力芝士就好香浓, 榛子Mocha 食落好香榛子蛋糕好软绵绵, 抹茶芝士够哂浓郁的抹茶香,抹茶粉丝必点, 香得来一d 都冇苦涩味, 最后抹茶大豆, 个软绵绵蛋糕中间的cream系大豆,一d 都唔腻,所以我地都几左好几款口味。

大家如果喜欢日本蛋糕一定要来,因蛋糕系日本直送架!

感谢 Chloekwok89

2020年11月20日点评 通过移动设备发表

听到有$1 放题cheese cake?
即约埋朋友去食

今次餐厅安排咗个海景位比我地~

餐汤-法式干邑龙虾汤
入口满是龙虾鲜味系嘴入面散开,啖啖的干邑酒香
真系好够鲜味

前菜-秘制香辣鸡块
秘制微辣醃制后去炸,食落微微香辣~外脆内滑
沙律菜够新鲜再配甜醋橄榄油,好开胃!

温泉蛋卡邦尼意大利粉
卡邦尼意粉好creamy, 意粉够烟韧富面香~而温泉蛋火候控制得好,蛋汁溶入意粉 每一口都有好香的蛋味,但完全唔腻~

海鲜忌廉汁扁面配罗威烟三文鱼
海鲜忌廉汁浓郁香滑,再配搭弹牙嘅扁面 的确唔错!
罗威三文鱼诱人嘅橙色外表,好新鲜~入口即溶鲜嫩美味

甜品-$1 食6款口味芝士蛋糕放题
钟意食芝士蛋糕嘅朋友真心唔好错过~
所有芝士蛋糕都系来自日本福冈 ✨
优惠做到12月30日 ♥

一口气食咗6件最正系原味cheese cake: 味感厚实而且芝士味浓,每一啖都好heavy,但顺滑~食完好罪恶

#daily13 #daily13cafe

感谢 Ctyingz
2020年10月30日点评 通过移动设备发表

朋友约我去佢公司附近食饭,餐厅位处荃湾区工厦,位置都几隔涉,但胜在有个靓海景,而且环境都几舒适!

冬阴功海鲜烩意大利面($128)
意粉混合咗虾、鱿鱼、秀珍菇及小蕃茄一齐煮,虾肉无雪味几爽口,意粉亦煮得干身,酸酸辣辣几醒胃,但又唔会好辣,连我哋唔食得辣都食到

海鲜忌廉汁扁面配挪威烟三文鱼($118)
可能我哋完全focus系小食,未有时间理会主食,店员特意提醒我哋要先食以忌廉煮成嘅意粉,免得冻咗影响味道及口感,几贴心㖞
海鲜忌廉汁系煮得几好,稀稠适中,而扁面又几挂汁,配同鱿鱼、蚬及秀珍菇等同食,口感及味道都唔错若烟三文鱼再多啲会更好

⬆️升级套餐:厨师推介小食+ 迷你樱花浓虾汤+是日精选甜品($68)

秘制香辣鸡块
鸡块热辣香脆,系几好食嘅,味道与金拱门嘅脆香鸡翼相近,另配沙律菜中和油炸食物嘅腻感

迷你樱花浓虾汤
我饮到有龙虾味㖞究竟系龙虾汤,定系浓虾汤呀?!而且仲有樱花虾加添口感,总之就好味道啦

抹茶日式芝士蛋糕
餐厅加咗少少苦嘅抹茶粉及饼碎,与芝士蛋糕一齐食,感觉无咁腻,仲多咗啲咬口

避风塘炒厚切牛脷粒($68)
牛脷真系粒粒厚切,而且又够腍加入秀珍菇以避风塘炒法,几惹味

Oreo朱古力(跟餐加配$19)
我哋系Oreo迷,当然要点呢杯饮品
饮品都几大杯,朱古力唔会好甜,仲混合咗好多Oreo,加埋cream真系好好饮推荐

虽然餐厅位置唔算就脚,但胜在食物质素及环境都几高质,难怪夜晚都有不少食客捧场啦

感谢 dyiongw
2020年9月27日点评

记得上年经常与朋友去食Cafe,但后来疫情关系,减少了这些聚会事隔差不多一年,有大学同学提议去荃湾这间Cafe食饭,顺道庆祝生日
——————————
招牌名古屋蒲烧鳗鱼蛋包意大利饭 $158
网上看见不少人推介这个鳗鱼饭,一上菜真的有点吓到,份量比预期多有一条长长的鳗鱼,意大利饭也加入忌廉汁,所以食落会很饱肚。整体cp很高,值得一试

墨汁意大利饭配北海道刺身带子及烟三文鱼 $138
这个墨汁意大利饭是朋友叫的,份量不算太多,但味道超浓郁,可能有些芝士在里面所以食几啖已经有点腻

红酒慢煮和牛面颊肉配幼滑薯蓉 $188
和牛面颊肉,一切开就知很腍,而且很有牛味就算我们四人分享,牛肉份量都足够食饱

而薯蓉打到很滑,配上咸咸酱和浓郁的牛肉,味道刚好

HKT三色薯条(蜜糖芥茉,茄汁,黑松露酱) $48
朋友聚会怎可以缺少薯条,这个薯条炸到外脆内软,还有三款酱汁,方便大家自行蘸喜欢的酱,最后黑松露酱最受欢迎,浓郁的黑松露味,真的魅力没法挡✌✌

秘制香辣鸡块/ 迷你樱花龙虾汤/ 精选甜品 +$68
一开始以为香辣鸡块是小小一块块,但上菜后才知道是把整块鸡扒切成四份。整体很香脆可口,上面的沙律酱好像中和了炸皮的油腻感,但味道普通,也不算很辣~

樱花龙虾汤很有惊喜,里面有不少樱花虾壳,鲜味浓郁,感觉店家放了很多材料,必叫

甜品是芝士蛋糕,虽然不是很大件,但作为最后的餐点,真的很满足☺️分别有朱古力和绿茶味,两款都很浓郁,不会太甜

雪糕朱古力 $38
朋友们都喜欢饮朱古力,所以叫了两杯朱古力。朱古力雪糕不算太浓,下面的朱古力也不算太甜,所以朋友觉得食完上面浓味的食物,这杯饮料的甜度刚好

Oreo朱古力 $38
个人喜欢这杯Oreo朱古力,味道会丰富些,除了有浓郁的朱古力味,还有Oreo脆脆的口感!

感谢 haru d
2020年7月28日点评 通过移动设备发表

好多打卡位文青cafe

荃湾对我嚟讲都几熟悉,呢度有好多好味又好有特色嘅小店,而今次呢我就去一间位于荃湾柴湾角街嘅工厂大厦去揾食⋯⋯

一入到去,眼见劲好靓靓打咭位,有花花墙及无敌靓海景,一路望住过海,一路享受紧嘅美食,几咁正。

前菜香辣炸鸡配沙律
少少辣,炸得好香口加埋新鲜沙律菜,食落就口感好清新。

汤:迷你樱花龙虾汤
个汤呢就好浓嘅龙虾味及会有咬到少少樱花虾碎,呢个口感都几得意

主菜:
意大利饭配北海道带子刺身及三文鱼
用左墨鱼汁来烩意大利饭,加埋果煎得外脆嘅带子几好㖞

西西里大虾辣蕃茄意粉
只虾都好爽爽口同大只,唔错

果正就系加$15可以任食雪糕及甜品
雪糕都好多种口味,有红豆、抹茶、豆腐、曲奇妙趣、朱古力啱晒我呢啲雪糕控

感谢 Dingdingdonstory

查看过Daily 13的旅行者还看了

去过Daily 13吗? 请分享你的经验!