“良心水门鸡饭店”

Water Gate Chicken Rice
提供送餐服务
香港排名第7,899 (共15,674家美食)
2021年1月7日点评

今日特登入黎Café Hunt,等候之制,决定去元朗大街揾好野食,第一站黎到水门鸡饭,出面热到就黎中暑,入到黎有冷气叹,成个人即刻精神左,快快脆拣左水门鸡饭同水门双拼鸡饭。

《水门鸡饭 $50》
唔洗5分钟即刻有得食,虽然望落唔算大份,但鸡肉嫩滑唔鞋口,鸡皮爽脆薄身,鸡味尚算可以,我反而中意点酱汁食,辣得黎好惹味。餐汤好重胡椒味,饮1-2啖叫做试下个味。

《水门双拼鸡饭 $52》
双拼有白切鸡同炸鸡,炸鸡香脆,肉质同样嫩滑,价钱同水门鸡饭一样,不过可以试多个款式。泰式奶茶无泰国d咁甜,岩返香港人口味,口感幼滑好好饮!

感谢 eatwithbabe
2020年4月8日点评 通过移动设备发表

同男朋友喺元朗行完街,想揾餐厅食饭,路过呢间水门鸡饭,见唔使排队就入去试吓。
入面环境唔算大,多人时有机会需要搭枱。
餐厅入面坐圆椅,唔算好舒服,但都OK嘅。
店员做嘢迅速,态度有礼貌,落咗单一阵好快就有得食。

我叫咗一碟水门鸡饭$50,同埋一杯柠檬梳打少冰。
水门鸡饭入面鸡嘅份量都多,同埋佢系冇骨嘅鸡肉,食得劲方便,饭系油饭黎,多到我食唔晒。
我几钟意佢嘅秘制辣汁,唔算好辣,因为我唔想太食得辣,但呢个辣度我接受到。
我觉得都杯柠檬梳打都几大杯,食埋个饭之后再饮埋呢杯野,真系好饱。

男朋友叫咗一碟水门炸鸡饭$50,加咗鸡杂$10,同埋一杯泰式奶茶。
水门炸鸡饭嘅鸡份量都多架,炸得松松脆脆,几好味。
鸡杂就有鸡红、鸡润、鸡肾。因为漏咗单,所以鸡杂系另上,如果唔系应该会同碟炸鸡饭同碟。
男朋友都几钟意呢杯泰式奶茶,佢话同平时饮嘅茶餐厅奶茶有分别。

两个人叫嘅嘢食叫得唔多,所以下次可以同朋友一齐再去,咁就可以叫多啲其他食物啦。
因为都想试吓佢啲串烧、猪颈肉、金边粉等等。

水门鸡饭 (元朗)
元朗教育路24-36号百宜楼地下A号舖

感谢 tungtungchris

查看过Water Gate Chicken Rice的旅行者还看了

中国香港

去过Water Gate Chicken Rice吗? 请分享你的经验!