“《 米 线 兵 团 》”
金西南米线的点评

金西南米线
香港排名第7,798 (共15,689家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2021年1月11日点评

以前读书时期,返PartTime揾嘅钱有限,于是除左带饭之外,就唯有食米线做lunch,平夹大碗啊嘛~

大个左,久唔久都会好挂住米线,唔食唔舒服咁。以前好钟意食某两间连锁米线店,慢慢觉得佢啲味精太咸,食得多都惊生肾石,于是乎我慢慢开始转食小店。

今次去位于铜锣湾嘅平民米线-金西南米线。对于有得拣嘅米线或车仔面,我都会拣萝卜,因为萝卜索晒啲汤。其实今次除咗嗌萝卜之外仲有嗌咗腩肉同牛肝菌,腩肉就正常水准,但牛肝菌...我就唔系好识欣赏。汤底嗌左麻辣汤中辣,佢嘅麻辣汤真系唔系敷衍你,坚系辣!

一碗三米线加豆浆 埋单$50几蚊,系铜锣湾边到揾丫仲?

金西南米线 (铜锣湾)
铜锣湾登龙街41-51号金龙大厦地下D舖

感谢 3poorguys
2020年5月1日点评 通过移动设备发表

餐厅:金西南米线 (铜锣湾)
地址:铜锣湾登龙街41-51号金龙大厦地下D舖

适逢五一黄金周紧系要去大大力消费啦,铜锣湾登龙街有唔少餐厅,今次去左呢间米线店,曾经出口又出力为社会贡献唔少

呢到嘅米线好抵食,系铜锣湾黎讲真系平到烂,岩哂年轻人平平地黎食一餐,$29就有个米线,加每个都只系$6/$7,学生仲有优惠送野饮,系呢个时势仲边食到咁平嘅野

日本鳕鱼豆腐小锅米线(小辣) $35
汤底酸辣带麻,仲有韭菜、芽菜、酸菜同肉碎,星型嘅鳕鱼豆腐够哂弹牙同cute,米线唔系好大碗但都够食,大食嘅可以叫返碗过桥米线

铜锣湾相信好多人成日都会去,经过嘅你快啲去帮衬下啦

感谢 hinsonfoodhk

查看过金西南米线的旅行者还看了

中国香港

去过金西南米线吗? 请分享你的经验!