“少见美禄朱古力古早味蛋糕”

亚爷-古早味蛋糕
香港排名第3,924 (共15,677家美食)
周围地区: 观塘区
周围地区: 观塘区
2021年1月25日点评

一直都好想试呢间古早味蛋糕,因为屋企人平时都好钟意试古早味蛋糕。咁啱今日经过骆驼漆就买咗两款蛋糕,未去到舖头都会闻到阵阵嘅蛋糕香味,好吸引人。 睇返舖头menu,原来佢每一日都有唔同嘅精选(可以上ig睇),同埋有四种固定嘅味道,就系原味、朱古力、芝士同埋咸蛋黄芝士味。

是日精选 - 美禄朱古力味 ($75) 因为我大约两点几去买,原来星期日两点系美禄朱古力味出炉时间,所以决定听姐姐讲试吓佢,拎嘅时候仲系暖。 其实美禄朱古力味系一般嘅古早味蛋糕店都比较少见,所以我都几好奇会唔会太甜。蛋糕面有朱古力粒粒,蛋糕系美禄味,中间有一层夹心,原来系美禄朱古力酱,唔会过甜,令成个蛋糕多咗层次,仲好开胃添。

原味古早味蛋糕 ($60) 买完一拎上手已经觉得个蛋糕几重身, 一打开个盒发现原来呢一个古早味蛋糕比一般舖头size更加大,难怪系咁重身啦。 打开个盒就会闻到一阵阵嘅蛋香味啦,我切落去嘅时候都觉得佢好松软。食落去松软干身,唔会太甜同湿笠笠。

感谢 jas4food

2020年11月12日点评 通过移动设备发表

收工相约老婆去观塘呢个美食天堂食晚饭,经过骆驼漆大厦既时候闻到劲香既蛋糕味,原来系有间古早蛋糕店系骆驼漆大厦既地面开业,刚好有古早蛋糕新鲜出炉,古早蛋糕店标磅「手工、现烤、台湾正宗」,见咁吸引就买黎试下。
蛋糕体绵密,湿润度适中,拎上手同食落都感觉好轻盈,冇多余油份残留系手,食多几件都唔怕滞。
咸蛋黄芝士80
咸蛋黄既咸香味十足,芝士夹系中间形成厚厚的一中层,咸蛋黄同芝士既咸香配埋蛋糕体甜甜地既味道好夹。
美禄朱古力75
朱古力粒铺系表面遍布密密麻麻,中层朱古力味好香浓,
要配合美禄蛋糕体好撘配。

感谢 JaysonL0109
2020年9月1日点评 通过移动设备发表

店铺:亚爷-古早味蛋糕 (观塘)
地址:观塘开源道60号骆驼漆大厦3座地下A1号舖

来自台湾嘅手工即烤古早蛋糕,每日唔同时段会有唔同味道嘅蛋糕,新鲜出炉,行过都闻到香味,岩岩买完拎上手系热辣辣架

买蛋糕一件仲送一张$5优惠卷可以下次用,岩哂想试匀唔同味嘅你,去嘅时候都有唔少人买,咁岩系肉松同朱古力味出炉,就拣咗呢两只味

朱古力古早蛋糕 $75
超浓郁嘅朱古力,面头仲有粒粒朱古力,蛋糕大小系我试过咁多间入面最大份嘅一间,买到返屋企叮返黎食仲有流心效果,钟意食朱古力嘅你一定一定唔可以错过

台湾肉松古早蛋糕 $80
肉松蛋糕系以原味蛋糕做底,再加上夹心同面头两层肉松,食唔哂可以放入雪柜,拎出黎叮返20-30秒嘅滋味一流

最可惜嘅系每样食咗一旧,放咗系客厅唔够一阵就比人食哂,睇黎佢地都真系好吸引,等我下次再去买过先

感谢 hinsonfoodhk
2020年6月30日点评 通过移动设备发表

Enjoy my afternoon☀️⛱ ( + ☕️) = ❤️
呢排都继续在港Staycation⛱,继续体验不一样既香港体验吧。下午茶时间,最好食件Cake 饮杯tea☕️,享受被太阳晒住☀️ 午后的好时光吧。换个心情,感觉不一样既旅程。
平时食得西式teaset 多,今次就试试古祖味Cake 吧,只要根据蛋糕出炉时间去买,就可以食到新鲜热辣辣 出炉既蛋糕啦,见到胀卜卜既Cake 真系好治愈。
今次就试下芝士味 & 咸蛋黄芝士味。其实2只咪差唔多,软绵绵又带点湿润既Cake,仲有芝士半溶香味,刚出炉都唔错喔。食唔晒 雪冻食又另一种口感,一条Cake 2种口味。
继续滞留香港,继续用心感受 呢片我地曾经熟悉既香港吧。Sad but Love U my Hong Kong
×××[亚爷 古早味蛋糕 -Grandpa Castella Cake]×××
©观塘开源道60号骆驼漆大厦3座地下A1号舖

感谢 Wincyholic
2020年6月9日点评

近年,从台湾传入的古早味蛋糕一直人气高企,眼见有好几家卖古早味蛋糕的店舖,人龙持续不断,起码排半小时以上才买到蛋糕。

早排喺 facebook 见到有人推介呢间新开张的「亚爷-古早味蛋糕」,据说蛋糕系每日新鲜以正宗台湾怀旧手法制作,难得今日经过,梗系要买嚟试下。

门口嘅玻璃窗贴有价目表同蛋糕嘅口味,细心一数,一共有 11 款,另外亦有蛋糕嘅预计出炉时间,想食边款可以自己校啱时间选购。

第一次买,决定先试下原味,另外再拣咗个美禄朱古力。职员话店舖而家做紧优惠,只要 follow 和 like「亚爷-古早味蛋糕」嘅 facebook 或 ig,再以手机出示给店员看,即可享原味减 $5,其他味道减 $10,哗,咁抵,当然唔可以错过!

估唔到两个蛋糕拎起上嚟都几有分量,十分坠手,而且连个盒都印有可爱的「亚爷」logo,让人留下了深刻印象。

原味古早蛋糕:先试原味呢个,水准果然唔错,虽然外表平实,食落有点像平时的蒸蛋糕,但入口质感更加松软,蛋香味十足,又不会太甜,好啱我口味。

至于另一美款禄朱古力 味道亦唔错,蛋糕中间洒上美禄朱古力粉,面层再铺上粒粒朱古力,除了朱古力脆粒令口感更丰富外,中间仲食到浓郁朱古力熔浆。最钟意就系佢甜度适中,味道浓而不腻,朱古力迷必试!

感谢 mjqueen7e

查看过亚爷-古早味蛋糕的旅行者还看了

中国香港

去过亚爷-古早味蛋糕吗? 请分享你的经验!