“台灣風味”

百芳池上便当
香港排名第4,182 (共15,895家美食)
2021年3月31日点评 通过移动设备发表

每个月总要至少吃一次台湾美食。百芳池上便当虽然是第一次品尝,但绝对有惊喜,它的午餐便当连饮品价钱也不贵,又充满台湾风味,值得一试。

皮蛋豆腐
先来个开胃的小食,皮蛋可口,酱汁特别,咸咸的,感觉像带甜的蚝油,豆腐一大砖,滑溜溜的, 与酱汁皮蛋特别配合。

肉燥盐酥鸡干拌面
卤肉肥而不油腻,软腍多汁,肥瘦均匀,拌面 软硬适中,带点烟韧,配上甚有台湾风味的特色肉燥酱汁,啖啖滋味无穷。盐酥鸡炸得香酥脆口 ,入口喀滋喀滋的口感最过隐,还有香浓的椒盐味,细味之下就是嫩滑的鸡肉,这碟食街头小吃,转眼间就被我们清碟了。

香酥鸡翼便当
三大只鸡翼,炸得够香够脆,整个便当配料非常丰富,有炒粉丝( 够入味),卤水蛋( 惹味),粟米肉粒(清新),风味菜甫(脆口)和椰菜,味道配合得非常滋味和开胃,很满足。

百芳池上便当的台式饮品也值得推荐,焦糖珍珠鲜奶,丰富的珍珠软糯弹牙,大大一杯。
芝士奶盖炭焙铁观音,芝士层够香浓够厚,铁观音茶韵芬芳,消滞又解渴,我们吃得满足又回味。

用餐日期:2021年4月
感谢 yanikachow

Tripadvisor 中国会员
2021年3月30日点评

用餐日期:2021年4月
2021年3月16日点评 通过移动设备发表

我发觉百芳池上便当开始变咗我嘅饭堂,因为价钱又唔太贵,就食到台湾嘅风味。最近工作好大压力,所以今晚要好好发泄一下,就叫咗香酥炸鸡腿便当。超大只鸡髀,鸡皮炸得松脆,鸡肉仍然柔嫩。便当嘅饭有我钟意嘅粟米,粉丝,菜谱,仲加咗半只蛋,非常丰富。今晚叫咗个小食,系皮蛋豆腐,我系好钟意冻冰冰嘅豆腐,对我来讲系一个甜品,仲要系一个健康嘅甜品,加埋皮蛋就更特别。最后嗌咗一杯黑糖珍珠鲜奶,其实一杯珍珠奶茶已经系好饱,但系今晚唔理啦,所有珍珠都比我食晒,好有咬口。正!

感谢 ClaudiaW0228
2020年11月22日点评

便当套餐大概系$60左右,有主食同配菜,附送一杯台式饮品,非常抵食。 买咗香酥鸡翼便当($54)配玫瑰铁观音茶拿铁,唔钟意饮太甜嘅话,可以要求少甜。由外卖包装都睇到佢哋嘅心思,拿铁唔系用胶盖,而系直接封住杯口,而且另外袋住,所以唔会担心倒泻。
虽然话配菜,但系一啲都唔马虎,有粟米、粉丝、卤水蛋同埋椰菜。配菜送饭一流,粟米够甜,淋左卤水嘅粉丝亦都非常之入味,用嚟捞饭已经好好食。有蔬菜亦都令成个餐感觉健康咗(补偿食炸鸡翼嘅内疚感)
虽然系外卖,行左10几分钟,炸鸡翼仍然可以保持脆皮,一啲都冇腍到,脆到咬皮阵有声,但同时又唔觉得油腻。咬到入边肉质亦都非常鲜嫩,肉汁充足。至于杯玫瑰铁观音拿铁,玫瑰味非常之香,饮落去甜甜地,亦都保留到茶味。

感谢 KaiserW27
2020年11月19日点评

其实新蒲岗真系好多嘢食㗎,有平有贵,商场出边都好多美食。不过今日呢就想坐得舒服啲所以入咗Mikiki呢食呢间百芳池上便当。台湾嘢食通常都冇死嘅,我相信今次都冇,就等我话比大家知我食咗啲咩啦。

百芳卤鸡扒便当:呢个便当睇相好似唔系好多,但系实物真系大大份,好足料好多饭。鸡扒卤完之后,唔会太硬又唔会太林,口感几好。味道当然都唔错啦。加埋其他配料,其实都真系几抵食㗎。

百芳牛肉面:汤底好浓好香,食落去唔系话好特别,但系同平时台湾食啲牛肉面差唔多啦。其实台湾野黎黎去去都系啲嘢,基本上都系好食。

芝士奶盖碳培铁观音、芝士奶盖玫瑰铁观:讲开饮品,呢两杯饮品都真系好好饮。同平时我哋饮开街边买啲嘅分别唔大。佢俾咗好多芝士奶盖,饮落去好浓郁嘅奶香味,茶底都唔错。所以两款我都会推介,其实系因为见到老板推介我先叫黎试吓,果然无令我失望!

感谢 OC_CSL

查看过百芳池上便当的旅行者还看了

中国香港

去过百芳池上便当吗? 请分享你的经验!