“日式精品烧鬼🥰High end 精品放题”
Yaki Oni的点评

Yaki Oni
12/3周五
20:00
香港排名第108 (共15,642家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2020年12月13日点评

难得放假,虽然要去炮台山整d野,不过咁就一于去铜锣湾食餐好既。就去食番餐烧肉去丰富下难得既休假。

呢间放题绝对以品质取胜,所有食物即叫即整
虽然系放题但系质素同出去日式居酒屋散叫质素一样咁好
上到去见到坐位都好阔落,唔会逼住食。
装潢系高级日式居酒屋,望落好高级

睇睇佢menu,除左烧肉,餐厅menu仲有寿司、又有刺身、茶泡饭果d,够哂丰富。

一黎就烧肉感觉好油腻,就整d开胃小菜,跟住每样都叫d黎食下先。

开胃小菜有泡菜冻豆腐同仿翅伴辣海蜇。两样冷盘都好开胃。泡菜够辣,豆腐又滑,配埋一齐又有泡菜既爽脆感,又有豆腐既柔和同豆香。辣海蜇系切碎既,所以既爽口得黎又唔会烟韧得滞,调味就咸咸甜甜咁,都带辣。

跟住就有我地好钟意食既盐炒枝豆。其实枝豆喺香港街市都有得买,但系盐炒就好有日式居酒屋既感觉,简单但系就系会一条接一条咁食。枝豆炒得够干身,香得黎带甜,面头既盐花简单调味,食得好开心。

刺身拼盘就有三文鱼、赤虾、北寄贝同八爪鱼。赤虾够新鲜,有虾刺身果种爽得黎带黏既口感,鲜甜好味。三文鱼够肥,我地仲自己轻轻炙烧左一下,鱼味仲更加浓。仲八爪鱼就比较烟韧,但同样炙烧左一下之后,口感同香味都唔错

至于寿司就有鳗鱼、蟹籽军舰、带子配明太子酱。军舰岩岩包好,蟹籽同紫菜都好脆口。鳗鱼寿司都好香,带子亦都够鲜甜。

跟住系主角,系a4和牛既烧肉拼盘,有四个部位既肉。
分别系横隔肌、前胸肉、腹胁同上小排肉。一睇就见到,无论边个部位,肉既脂肪度当然够高,雪花亦都均匀。上小排肉除左雪花,仲有两边既油脂。烧完之后部分溶左,油脂感特别劲,特别香。腹胁就比较有咬口,但都只系比较有,因为a4既和牛除左真系筋位,烧完之后点都系好软熟。前胸肉同横隔肌就系脂肪最均匀既部位,烧完既香口,牛味又劲,,肉汁丰富,好食。拼盘连装住既盘都有特色,系恶鬼既样,既特别又有番餐厅既主题。

烧既野食除左和牛,仲有好多唔同既样食可以烧。有青酱生蠔同带子,同埋蒜蓉牛油版。生蠔放喺锡纸兜上面烧,调味料既量岩岩好,青酱够清新,牛油蒜蓉就够香浓。带子就连壳烧,同样系两种调味料。一路食肉,一路睇住佢慢慢烧熟,就算开始饱都仲系会食指大动。除左带子同蠔,海虾都好生鲜。成只咁烧,壳会有少少烧㶶,但都带出果种烧烤香味。另外仲青酱同牛油蒜蓉既杂菇,一兜都有唔少,而且有三种菇。

食到七七八八,想整番个茶泡饭做comfort food。佢地既三文鱼茶泡饭,大大碗,配料又丰富。香葱紫菜三文鱼松,食辣既可以捞埋wasabi。最后再整多几粒蕃薯仔做甜品,大满足!

感谢 jessieyip92

2020年12月10日点评 通过移动设备发表

虽说是放题,但食物用料高质,性价比不俗。

前菜小试几样,稳阵的配搭但味道没有马虎;刺身够新鲜,最爱肥美三文鱼与鲜甜带子;喜欢贝壳类的朋友要试试荣螺片山葵渍,爽口清甜搭上wasabi更是开胃。

主角和牛单是肉色与油脂分布已经令人流口水。贴心附上肉的部位分类,每个部位口感都有所不同,既然是放题当然是多试几款!

除了牛肉亦点了不少海鲜,广岛蠔够肥美,蠔味浓郁,夹蒜蓉牛油或香草酱都好味。

店内空间不算大但胜在有气氛,适合边烧肉边小酌两杯。颇欣赏台的设计除了烧肉位更预留了足够放食物的空间,两人台加上食物都不觉挤拥。

总体来说食物以至店员服务都没有令人失望

感谢 ckaka23
2020年12月9日点评 通过移动设备发表

下周打算跟朋友叫外卖日式烧肉庆生,为确保食物质素,决定先到餐厅试一试菜!
餐厅以东瀛鬼怪故事为主题,充满暗黑玩味!
即使较订座时间提早了很多到达,店员仍贴心地为我们安排座位,并于就座前摆放好三款酱汁,包括烧汁、辣味粉和葱油酱!
烧肉当然要配生啤!Sapporo 札幌啤酒冰凉畅快!
先来前菜豆腐鬼及中华海蜇!泡菜豆腐以口味浓烈的韩式泡菜配合嫩滑的豆腐;爽脆的海蜇跟素翅以酸甜有的醋汁调味,两者都清新开胃!
佐酒小吃枝豆香甜可过过口瘾!
剌身
蝾螺鬼采用新鲜山葵制成的酱汁醃渍蝾螺刺身,入口鲜甜无比!其他刺身款式有甜虾、八爪鱼、带子及三文鱼等,每款皆为厚切又新鲜!
鳗鱼寿司鱼肉入口即化!
明太子酱带子炙烧寿司的带子经火炙后带微微焦香,肉质嫩滑,配上咸香的明太子酱,更突显鲜味!
牛鬼和牛拼盘有四款A4和牛!横隔肌有咬口!前胸肉富弹性,牛肉的鲜味齿颊留香!腹胁口感爽脆,又富肉香!上小排肉入口焦香丰腴!
海虾又大只又弹牙,烧过的虾壳特别香口!香蒜牛油帆立贝加入自家酱料预先调味,味道鲜甜美味!迷你日本番薯细细粒,烧至微焦香甜诱人!
牛油杂菌及香蒜牛油广岛蠔放在锡纸碗内烧,香草牛油令鲜味更突出!
以最爱的三文鱼茶渍饭作结!三文鱼肉碎满满,啖啖茶味加上大量香葱及紫菜,甚有传统和风滋味!

感谢 981rachelc
2020年12月7日点评 通过移动设备发表

位于铜锣湾嘅烧鬼超近地铁站,c出口过两条马路行多少少就到,好方便。餐厅以鬼怪地狱做主题,窗边有一啲形造出火焰嘅灯,好盏鬼。一站式有齐烧肉同寿司刺身食,而且款式多又有质素。虽然系放题形式,但食物媲美单点质素,剩系A4和牛已经有多个部位选择,系走高品质放题路线。
以下是点过的食物:
前菜:枝豆,泡菜豆腐同中华海蜇
刺身:生葵荣螺片、带子、甜虾、鲣鱼、三文鱼
寿司:柚子酱油和牛寿司、明太子酱带子炙烧寿司、鳗鱼寿司
烧肉:腹胁、前胸肉、横隔肌、上小排肉
海鲜:白蒜牛油帆立贝& 广岛蠔、海虾、意式香草酱帆立贝&广岛蠔
蔬菜:迷你蕃薯、牛油杂菌
饭:三文鱼茶渍饭
寿司同刺身都唔错,唯独鲣鱼腥味重,个人不太喜欢。以上四款牛部位当中,最为好吃嘅系横隔肌,雪花分布最均匀,牛脂散发出香浓嘅牛味,滋味非常,上下排肉脂肪含量最高,而其余两款都略嫌脂脂比例分布不匀,因此就个人而言还是比较喜欢横隔肌。迷你蕃薯烧至焦香,内里非常香甜,不错。还有想推介大家一试三文鱼茶渍饭,虽然放题吃饭确系唔太抵食,但佢嘅文鱼茶渍饭额有惊喜。
$298/1位 (+$98 升级A4和牛,汽水及果汁任饮)

感谢 mmyfoodland
2020年12月7日点评

铜锣湾不嬲都多嘢食㗎啦不过今日呢就想试吓间又可以食烧肉又可以食个放题嘅餐厅佢就系烧鬼

餐厅嘅地理位置非常方便地铁站一出行三至5分钟就系㗎啦 佢系位于L square嘅9楼 一上到去感觉好型格 因为佢主打系用黑色来做主题

点解会拣呢一间餐 系因为呢一间餐厅同平时普通出边嘅日式放题完全唔同 佢系以品质取胜嘅放题餐厅所以食材绝对系新鲜用心拣过嘅lol 而且听啲职员讲佢哋所有嘅嘢食都系即叫即做保证新鲜 所以质素同埋价钱完全系成正比嘅 前菜方面 我就食左支豆同埋中华海蜇

整体来讲都唔错虽然中华海蜇有啲啲咸 但系捞饭嘅话就好惹味mad 食放题梗系唔少得刺身啦

刺身方面我哋就叫咗山葵渍荣螺片,三文鱼,带子甜虾 全部都非常之新鲜 同埋就算佢系放题都绝对唔会孤寒 三文鱼极度厚身 正!lol 另外都想试吓啲特色嘅寿司当中包括明太子炙烧带子 个明太子酱超级香食完之后劲想再食! 另外仲有柚子和牛寿司 都唔错like 主角终于到黎啦首先系一个海鲜拼盘

当中有海虾,广岛蠔,同埋帆立贝 全部都食得出非常之新鲜 惜才果然系用料上乘啊 当然佢嘅牛油杂菇同埋日本番薯仔都做得唔错

重点就系A4和牛! 每一款油脂分布都好靓 所以望落去就已经流晒口水 lol 我个人最钟意就系上小排肉 入口即溶!正! 最后我仲叫咗一个三文鱼茶渍饭
实行有碳水化合物有蛋白质有菜! 整体来讲 呢度嘅放题选择非常之多而且品质用料都好好、算系一个比较high end 放题 所以呢一间性价比咁高嘅放题餐厅绝对推介大家去试mad

感谢 lam994chi

查看过Yaki Oni的旅行者还看了

中国香港

去过Yaki Oni吗? 请分享你的经验!