“尽兴生日饭”

令和锅物酒场
香港排名第1,911 (共15,704家美食)
周围地区: 旺角
周围地区: 旺角
2021年3月22日点评

之前做过下资料搜集,觉得呢间日本餐厅无论食物同环境都几高质素,所以一早bookmark左。今日友人生日,当然要带佢黎呢到食返餐好嘅尽兴一下

餐厅内里环境都装修得几唔错,幅璧画几靓,另外仲有幅墙贴满酒嘅LABEL,几有FEEL入座时职员会打下个鼓通知其他店员有客人,几得意几有气氛

见佢新MENU有莞茜食品推出,不过我唔食莞茜,唯有友人将就一下

呢到除左可以睇实体MENU,仲可以用手机扫QR CODE后自助落单,介面简单易用,而且D食物都图文并茂,价钱显示清晰

今次落ORDER我地叫左 美丈夫气泡柑橘酒500ML($239)、炸樱花虾($58)、串烧拼盘($138)、烧广岛生蠔($48)、清酒生蠔(一本)($28)*2、芝麻鸡翼(三本)($38)、一口烧蕃薯仔($15)、五色刺身盘($195)、角切杂锦鱼生丼($118)、日本A4黑毛和牛野菜豆腐盘(200G)($298)、 油扬($18)、生鸡蛋(兰王蛋)($10)

而家全场清酒做紧半价优惠,抵咁就一定要叫返枝酒CHILL下先得

呢到有好多唔同酒类选择,花多眼乱,中意饮酒嘅朋友仔见到咁多款可以拣一定劲开心

美丈夫气泡柑橘酒500ML:由于我同友人酒量唔高,于是就问职员有咩好推荐,佢都好用心介绍D酒俾我地,最后拣左呢枝果酒,6%酒精含量,柑橘果味香浓,而且系气泡酒黎,极易入口,啱晒酒量浅嘅朋友

免费前菜,开下胃先

炸樱花虾:平时都系拉面或者炒饭加落去多,就咁食就比较少,炸得酥脆,佐酒小食一流

芝麻鸡翼(三本):外脆内嫩,肉汁锁住晒喺入面,食落嫩滑又够JUICY

五色刺身盘:即系有三文鱼、吞拿鱼、油甘鱼、赤虾、帆立贝,刺身睇落有光泽够新鲜,食落唔会有雪藏味,赤虾大大只,帆立贝鲜甜无比,三文鱼够肥美

清酒生蠔:生蠔大大只好肥美,上菜时连埋2杯清酒,职员教我地先将生蠔放落清酒到大约30秒再食,食落蠔味重之余带点清酒香,超正,极力推荐

角切杂锦鱼生丼:样样刺身都有D,同样新鲜,放到满一满,里面本身加左D饭素喺入面,自己再加D豉油同WASABI黎食,大满足

串烧拼盘、一口烧蕃薯仔:睇MENU介绍有手羽、鸡皮、鸡软骨、大葱豚肉串、金菇牛肉卷、秋葵、烟肉车厘茄、大葱,咁丰富,当然要叫黎食下啦串烧烧得好有水准,外表少许烧香,但又唔会过火烧到㶶晒同干晒身。烟肉车厘茄咬落爆晒汁几JUICY,就咁大葱虽然简简单单,但烧出黎又几好味。额外再叫嘅蕃薯仔一口一粒,食落够软淋几香甜

烧广岛生蠔:同样地大大只生蠔,烧就多返D调味会惹味D,但个人比较喜好清酒生蠔多D

日本A4黑毛和牛野菜豆腐盘(200G) :佢有几款汤底可以拣,今次就拣左猪骨汤,个锅物以呢个价钱有A4日本黑毛和牛同呢个份量又几抵食,和牛净系睇都知靓料轻轻渌一渌就食得,牛味浓,肉质肥瘦适中,另外份野菜都够新鲜,而且仲有粉丝可以食想个锅物再丰富D,仲有大把料可以追加,今次追加左油扬同生鸡蛋(兰王蛋)

食物种类同埋酒类选择够晒多,质素高兼且价钱合理,同埋职员有效率又够NICE,同朋友都食得几开心够晒尽兴难怪都几多人黎帮衬,值得再来ENCORE食下

感谢 foodiechow928

2021年2月23日点评 通过移动设备发表

清酒生蠔 $28只
将生蠔浸入清酒约1分钟,再用支叉叉吉吉佢,等佢吸收下啲清酒,令蠔食落口醉香又鲜甜 好清新

三文鱼 $38
三文鱼有3件,不过不失

烧鳕鱼 $48 一串
烧得几惹味,但系份量有啲小

芝麻鸡翼$38 3只
炸得香脆可口,外脆内里肉质嫩滑

安格斯牛扒260g $168
店员会帮我哋烧埋,几好服务可以要求几成熟,我哋叫咗5成,但系奈何新店冷气太大,两下吹冻唒d牛肉,于是我哋叫佢哋轻轻烧返热,最后烧完变左7-9成熟,都OK好味嘅,牛肉味浓,颇有咬口,配上烧肉汁食更juicy

感谢 Nancyyung
2021年2月14日点评 通过移动设备发表

令和锅物酒场|#FoodieS旺角
莞荽爱好者挥手区‍♀️‍♂️
身为 #香港莞荽党 嘅其中一员,实在唔可以唔黎呢无度食呢个全荽锅。汤底莞荽味浓厚,加汤都无损浓厚嘅荽味,叫呢个锅跟一个野菜豆腐盘($268),我哋仲另外加咗一盘牛($88)同乌冬。
食到最尾,菜、豆腐同乌冬都吸收晒个莞荽汤底个精华,真系不得了!
除咗呢个莞荽锅之外,佢嘅烧物亦同样出色,包括烟肉车厘茄串($22)同烧牛舌($38),加埋个甜虾刺身($36)+吞拿鱼刺身($35),两个人食真系啱啱好!
爱莞茜的真的不能不来

感谢 foodieSsAdventure_HK
2020年11月23日点评

金钱对比物质从来都只系一盘数字游戏,
如果揾到你心头好,有时唔需要左度右度,
佢既价值应该系由你自己去决定。不过价廉
又系咪一定物美呢?近排就比我揾到一间
性价比超高既日式小店「令 和 居 酒 屋」,
系呢到有唔同既锅物、烧物、石烧牛、
寿司、刺身,总有一款岩你口味,
值唔值?试下你咪知!
锅 物 · 二人前-
▪ A4日本国产·黒毛和牛ステ一キ·
すき焼き - $298/200g
▫ 只系讲紧3旧水就有一大个人气套餐
「A4日本黑毛和牛·寿喜烧锅」,一黎到
就有成200g咁大份既黑毛和肉,两个人
食就够哂啦。食落和牛口感腍滑,肉既
香味味同油香之间相辅相成,配搭
寿喜烧既酱汁,整体相当惹味!
▪ やさいとうふ·盛り合わせ -
▫ 而每一个锅物都会附上「野菜·豆腐盘」,
除左可以减低整个油腻感,加上吸收哂
寿喜烧汁既味道;尤其是豆腐、金针菇、
冬菇、大量生菜特别入味。
一 品 -
▪ な べ 焼 き う ど ん - $78
▫ 忍唔住再追加左个「锅烧·乌冬」,
成碗面既份量十足,配上天妇罗、温泉蛋,
口感即刻丰富左;而每条稻庭乌冬食落
非常爽弹,加上汤底既配搭,
可以话系无得输呀!
ド ン -
▪ ロ一ス ト ウナギ - $118
▫ 最后试埋丼饭最强既「蒲烧鳗鱼·丼饭」,
鳗鱼肉卖非常厚身,外层烧到略为带点
焦香;而食落肉质软滑弹牙,再配上
秘制鳗鱼烧汁,比平时食开更加香甜;
而又唔会盖过本身鳗鱼味,唔错。
令 和 锅 物 酒 场
旺角弥敦道613号飞达商业中心1楼

感谢 lankiman6330
2020年11月9日点评

哈日友人思乡病不定期发作,又够钟"食药",唯有同佢食返餐日食,以舒缓佢嘅"病情"

呢间之前食过佢洗衣街嘅分店,店内装饰参照居酒屋

呢间都大同少异,挂上不同日式灯笼,门口设有太鼓,每逢有客人进内都会击鼓几下,几有气氛

有散叫亦有套餐,多款二人套餐"松/竹/梅/选择,份量都几丰富㖞,唔想伤脑筋,今晚一于食"竹" ($588),用QR CODE自助落单后就等食

今餐由沙律开始,就系呢个精致麻酱豆腐沙律,入口嫩滑,加上有三文鱼子咸香及海葡萄嘅咬口,为平淡嘅豆腐加上味道及口感!

快口食完沙律,跟住到自选(两款)前菜上枱 : 和式炸鸡,即叫即炸,入口相当够热,炸粉唔厚,鸡肉保持肉汁,加上滋味沙律酱,邪恶度倍增..........

有炸物点少得冻饮?! 叫返杯柚子梳打 ($28)黎疏肝一下..........WOW......爽到呢!!! 呢度亦提供唔少种类嘅酒,好杯中物嘅人士黎度会相当心心眼!

另一款前菜系麦粒味噌青瓜,用左甜味噌加麦粒捞均青瓜粒,爽脆度爆灯!

之后到四色刺身盘出场 : 拼盘包括三文鱼,吞拿鱼,赤虾及油甘鱼,大路之选,应该无人会唔喜欢

鱼生相当厚切,食起黎相当满足; 而赤虾亦份量十足,肉身爽甜...........正!

密密食唔好比佢停..............自选串烧 (两串)上场 : 烧鸡肉串及盐烧鸡翼

盐烧鸡翼烧得皮香肉唔变乾,适量盐平均调味,唔会食到某一啖会过咸!

什锦天妇罗系时候上场 : 包括虾,甜薯,芋片,秋葵等

天妇罗炸浆一D都唔厚身,食落口系会先听到"嚓"一声,虾肉清爽

主食系食澳洲M7和牛肩脊,可以选择石烧/锅物,见晚间天气变凉,选择锅物"围炉取暖"

澳洲M7和牛肩脊每片都大大片,肉色吸引,脂肪比例平均

选配同牛肉系梦幻组合嘅寿喜烧做汤底,锅内已有野菜及豆腐盘,滚起放牛肉

烚十零秒转色就食得,入口肉味几浓,仍然保持到嫩滑,偶尔食到脂肪位仲多一份油香,即使无蛋汁伴食都无扣分!

仲有个自选蟹膏饭,一小旧蟹膏加上饭素系白饭上,豪气嘅可以选择成旧蟹膏加一啖饭食晒,蟹膏味系口腔爆发,咪讲笑............

呢个套餐食得人相当饱足,返"家乡"之日暂无期,唯有今餐食左当去左~

感谢 gingerszeto

查看过令和锅物酒场的旅行者还看了

中国香港

去过令和锅物酒场吗? 请分享你的经验!