“环境:👍👍👍👍服务”
辉哥私房菜的点评

辉哥私房菜
香港排名第1,807 (共16,072家美食)
周围地区: 佐敦/油麻地

Encore:98%
进入前要度体温
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
私房菜一直好受欢迎
所以要食到自己心仪果间,真系要一早Book定
而呢间,我系早左成个月就book得成
真系既兴奋又期待呀
位于佐敦嘅辉哥私房菜
一出䢂口就见到大大嘅Banner写住点心放题
心里暗中决定,下次上黎就食佢啦
姬松茸茶树菇虫草花炆竹丝鸡汤
妈妈教导,渐入冬天,Feel到凉意之时
就要开始饮多D滋补汤啦‍♀️
而呢碗竹丝鸡汤就有补肝肾,防寒防倦嘅作用
汤色呈橙黄色,色泽清澈,味道甘甜
连汤底嘅姬松茸,虫草花,竹丝鸡肉都好有味
瑶柱姜米蛋白樱花虾炒饭
米饭粒粒分明,干身而吾油腻
蛋白嘅加入,令味道添加阵阵蛋香
而瑶柱同樱花虾则增加层次感,入味好美
新鲜菠萝即炸咕噜肉
即炸咕噜肉嘅口感真系不得了
选用新鲜菠萝肉去炒
味道酸酸甜甜,好开胃
最紧要系甜度吾会假,吾会有腻感
糖衣超薄,咬落去甜香酥脆
肉质嫩滑,肥膏极少
金砖超滑豆腐
肥最中意呢款
脆与嫩Balance得恰到好处
金黄色嘅豆腐砖
外层酥脆,内里软滑
先脆后嫩嘅口感
吾怪得知一直都系最受欢迎嘅菜式之一
再洒上粒粒脆蒜,口感丰富度更为提升
生啫唐生菜煲
啫啫煲一向以色。香取胜
加上以砂锅去炒制,令食物更加柔软入味
仲有好多大虾乾,姜丝,蒜粒,辣椒粒
令生菜惹味又爽脆

感谢 cykmanc

2020年11月22日点评 通过移动设备发表

菊花太史五蛇羹
蛇羹用五种蛇肉、菊花、木耳、笋、姜丝同果皮几种食材煮成,啖啖肉好多料,食落有胡椒味,而果皮会散发少少甘味,系一款充满风味嘅蛇羹。
百花五蛇丸
五蛇丸包覆一层薄薄的炸粉,外皮炸到金黄香脆,里面系一粒爽口弹牙嘅大粒蛇丸,食落就好似平时喺酒楼食嘅鲜炸虾丸咁。
北非花胶北菇扒菜胆
菜胆有香菇,香菇煮得非常入味,另外花胶都几多而且都有少少厚度,以呢个价钱来讲都OK ,汁底美味,娃娃菜捞埋个汁底一齐食实在系一种享受。
蛇汁菜胆鸡
主要材料有小棠菜同鸡,汤底煮得非常鲜香美味,而且加入咗蛇汁煮成,够哂补,鲜脆嘅小棠菜配搭酱汁相当好食,唯独有点小失望的是鸡嘅口感略嚡。
古法羊腩煲
讲到冬天当然唔少得羊腩煲,煲里面除咗羊腩之外,仲有枝竹、马蹄、大葱、笋。汁底浓郁,再点蘸腐乳酱食用就最适合不过喇。
生炒糯米饭
够味,炒得够干身又不失黏度,而且加入咗好多嘅腊肉炒成,所以非常之香。
桂花糕
不过不失
四罐汽水
橙汁同西柚汁各两罐

感谢 mmyfoodland
2020年11月17日点评 通过移动设备发表

我同朋友讲开今年未食过蛇羹,朋友即刻话上星期食过辉哥要介绍俾我去试,咁多为食嘅朋友真系会好肥,哈哈!去到真系几旺场,好彩仲有一张枱,记得要预先订位!原来佢地推出咗六人蛇宴,睇菜单就非常抵食,不过今晚我地得三大一小,为有散叫啦!先嚟碗“山班鱼西洋菜汤”饮落去觉得好清润,啱哂秋天饮用!“金蒜脆皮德国猪手”一啖食落去好层皮爆脆,肉质就滑捋捋唔觉肥,蒜香扑鼻,送啤酒一流!“金砖超滑豆腐”上枱成块金砖咁,过年食就好意头喇,又炸得外脆内软,又可以饮多两杯!“蜜桃咕噜肉”,酸酸甜甜加上蜜桃,一定系小朋友送饭首选!“太史五蛇羹”,食落好特别,在于胡椒味好重,唔同外边一向嘅味道,有D似胡椒猪肚汤,唔怪得太座咁钟意食!“樱花虾瑶柱蛋白炒饭”,炒得入味亦够干身,饱饱地都可以食两碗!饭后甜品系豆腐花,为美食划上完美句号!

感谢 marcocheung215
2020年11月10日点评 通过移动设备发表

饮茶点心食得多,点心放题好多年无食过。今日两口子又想食到多d不同款式,放题真系最适合不过。

每款都好味,仲好多选择
样样都想试,连豆腐花.鱼头汤都有得
好钟意食鲜虾肠粉,外皮够通透,虾肉爽口
招牌避风塘九肚鱼都好味,脆卜卜。

就连炒饭.干炒牛河都有,重点系格价唔贵,$78/位,呢个价钱仲送乳鸽...雪柜仲有多拣饮品选择,食到捧住个肚离开。

感谢 lovercreamy
2020年10月26日点评

姬松茸茶树菇虫草花炖竹丝鸡
用上三种菌类炖汤,充满独特香气,清甜回甘。

皇牌椒盐九肚鱼
好似食紧进化版炸鱼皮咁,炸得非常松化,我好怕食鱼多骨同埋腥,而呢味九肚鱼几鲜甜,入口即化。

金沙凉瓜条
入口先系咸蛋黄咸香,再慢慢食到凉瓜嘅甘味,一d都唔苦,颇有层次。

新鲜菠萝即炸咕噜肉
新鲜菠萝令酸甜酱汁多左一股醒神果香,猪肉用左柔嫩嘅梅头肉,外脆内软。

荷叶饭
特别用上红米饭,烟烟韧韧,亦充满菇香。

辉哥私房菜
佐敦长乐街18号18广场2楼

感谢 fooldee

查看过辉哥私房菜的旅行者还看了

去过辉哥私房菜吗? 请分享你的经验!